Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 T-DGI 48V 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Czarny
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Na ile to poważny problem? Chciałem przejąć leasing tego auta...
- Romlux
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Teal
Przepraszam, z całym szacunkiem poczytaj troszkę forum. Nikt nie będzie się cofał o rok wstecz. Pozdrawiam.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Licho widać nie śpi...
Niemożliwe, że jakkolwiek jeżdżąc przez ca. 900 km swą jazdą osadziłeś tak dużo "sadzy", że już jej poziom jest "alarmujący" Czy ktoś od H się za to weźmie, bo nas "h" trafi
Niemożliwe, że jakkolwiek jeżdżąc przez ca. 900 km swą jazdą osadziłeś tak dużo "sadzy", że już jej poziom jest "alarmujący" Czy ktoś od H się za to weźmie, bo nas "h" trafi
-
- Świeżak
Na forum ciągle o kontrolce. Chodzi mi o to, czy są inne skutki. Odczuwalne, (spadek mocy, dymienie, awaryjne zatrzymanie). Mial ktoś taki przypadek?
Mam do wzięcia auto oddalone o 500 km (Platinum DCT). Kontrolka filtra GPF swieci jak wyrzut sumienia. Nie wiem, czy zawracać sobie nim głowę I brać lepiej nowego (Executive MT) , który ma przyjść w tym miesiącu. Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.
Mam do wzięcia auto oddalone o 500 km (Platinum DCT). Kontrolka filtra GPF swieci jak wyrzut sumienia. Nie wiem, czy zawracać sobie nim głowę I brać lepiej nowego (Executive MT) , który ma przyjść w tym miesiącu. Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson NX4 1.6 T-GDI 150KM MANUAL
- Kolor: Biały
Odczuwalne efekty gdy kontrolka tylko świeci (z moich obserwacji) :
- bardzo szybkie nagrzewanie silnika po odpaleniu,
- wyższe zużycie paliwa,
- odczuwalny wzrost dynamiki , jakby auto miało więcej KM,
- głośniejszy silnik,
wiadomo - wszystko wpływ wyższej dawki paliwa.
Natomiast podobno po jakimś czasie (nie wiem po jakim) jazdy z kontrolą świecącą , zaczyna ona migać i wtedy - też podobno - procedura autostradowa nie wystarczy i trzeba jechać do ASO.
- wyższe zużycie paliwa,
- głośniejszy silnik,
Natomiast podobno po jakimś czasie (nie wiem po jakim) jazdy z kontrolą świecącą , zaczyna ona migać i wtedy - też podobno - procedura autostradowa nie wystarczy i trzeba jechać do ASO.
-
- Świeżak
I to jest konkret
Dziękuję.
Dziękuję.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Hybrid Plug-in Platinum
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Dark Teal
to nie diesel i filtr DPF - tutaj nie podaje większej dawki paliwa - tylko uboższą - mogą wystąpić braki mocy i wrażenie jakby silnik się dławiłold_mushroom pisze: ↑11 mar 2022, 10:08Odczuwalne efekty gdy kontrolka tylko świeci (z moich obserwacji) :
- wyższe zużycie paliwa,
- głośniejszy silnik,
Dobrą wiadomością jest to, że filtr GPF pracuje w nieco innych warunkach - wyższa temperatura spalin i częstsze wchodzenie na wyższe obroty. Co do zasady silnik benzynowy pracuje w korzystniejszy dla filtra sposób. Proces wypalania sadzy przebiega też trochę inaczej niż w dieslu.
Otóż w silnikach Diesla wypalanie sadzy było wymuszane podaniem większej dawki paliwa, co powodowało przedostanie się go do układu wydechowego, gdzie rosła temperatura i pod wpływem tego stanu wypalała się sadza.
W benzyniaku wygląda to odwrotnie – to podanie mniejszej dawki paliwa spowoduje wzrost temperatury spalin. Co więcej, benzyna ma tendencję do odparowywania, więc nadmiar paliwa nawet jeśli trafi do układu smarowania, to szybko odparuje.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 t-GDI executive
- Kolor: Amazon Grey
No dokładnie. Raczej z tego co czytam opinie, zaświecenie kontrolki w żaden sposób nie wpływa na jazdę. Wypalanie filtra prędzej.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson NX4 1.6 T-GDI 150KM MANUAL
- Kolor: Biały
Tak, dzięki, znam tą zasadę (chodzi o niższą dawkę paliwa a przez to wyższą temperaturę spalania), jednak podejrzewam, że te niższe dawkowanie załącza się dopiero po spełnieniu odpowiednich warunków podanych w instrukcji użytkownika (obroty, minimalny bieg itd.). Podejrzewam - ale podkreślam, że to są tylko moje obserwacje - że jak kontrolka się świeci, a nie ma spełnionych warunków do wypalania, to komputer usilnie dawkuje więcej paliwa żeby szybciej ogrzać jednostkę. To by też tłumaczyło obserwacje niektórych użytkowników o podnoszącym się poziomie oleju ponad stan max (paliwo w oleju).
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 t-GDI executive
- Kolor: Amazon Grey
No ale nie do końca widzę związek.... wyższa dawka paliwa w silniku benzynowym, z tego co zrozumiałem nie oznacza podwyższenia temperatury.
Nie jestem specem,poprawcie mnie. Jeszcze raz, z tego co poczytałem forum, Facebook,etc, zapalenie kontrolki nie wpłynęło w żaden sposób na jazdę. Wiele osób ignorowalo ja czekając na trasę i możliwość przepalenia...
Bycie w trybie wypalania może powodować podwyższone obroty, to też ktoś potwierdzał.
Ale chyba niekoniecznie sama kontrolka. Ona informuje o tym,że filtr wymaga oczyszczenia i powinny być spełnione określone warunki, żeby to czyszczenie się rozpoczęło....
Nie jestem specem,poprawcie mnie. Jeszcze raz, z tego co poczytałem forum, Facebook,etc, zapalenie kontrolki nie wpłynęło w żaden sposób na jazdę. Wiele osób ignorowalo ja czekając na trasę i możliwość przepalenia...
Bycie w trybie wypalania może powodować podwyższone obroty, to też ktoś potwierdzał.
Ale chyba niekoniecznie sama kontrolka. Ona informuje o tym,że filtr wymaga oczyszczenia i powinny być spełnione określone warunki, żeby to czyszczenie się rozpoczęło....