Witam. Jestem nowy na tym forum i choć nie posiadam Tucsona, ani nie zamierzam, to obecnie oczekuję na jego siostrę Kie, która ma się pojawić koło czerwca:)
No i mocno zainteresował mnie ten temat bo jak wiadomo w Kia są te same bebechy. Zastanawiam się właśnie kiedy pojawią się (jeśli) pierwsze posty w temacie GPF bo już jest sporo wersji "M" które w salonach widzę dostępne są od ręki. Za 3-4 m-ce ludzie powinni mieć ponabijane te kilka tysi km. Ja zamówiłem HEV'a w automacie i tutaj właśnie chciałem się odnieść do posta kolegi powyżej:
daniel.tucson4 pisze: ↑09 lut 2022, 22:54
Ciekawi mnie też, że to się pojawia głównie w manualach, ale też w MHEV 150 i 180 KM

czy ktoś ma jakieś konkluzję czemu nie w HEV'ach tego nie ma, oprócz słabego tropu rzekomego "podgrzewacza spalin"
Moim skromnym zdaniem trzeba to rozpatrzyć na zasadzie udziału w rynku. Wydaje mi się, że powiedzmy na 100 sprzedanych samochodów 60 jest w manualu, 30 w automacie a tylko 10 to hybrydy. No i siłą rzeczy, w ankiecie na 10 przypadków z GPF, 6 będzie miało w manualu, połowa z tego w automacie a tylko 1 na 10 z HEV. Ja to tak widzę, ale zaznaczam że nie opieram się o żadne dane statystyczne, są to moje domysły.
Przykro się czyta te wszystkie posty o problemach ludzi z GPF. Mam nadzieję, że Hyundai się ogarnie szybko i poprawi wizerunek firmy jakimś konkretnym rozwiązaniem i akcją serwisową.
Pozdrawiam i życzę łatwości w przepalaniu filtrów:)