Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson nx4 1.6 tgdi smart
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark knight
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Narazie przejechałem 2500 km i nic się nie świeci ale z tego co czytam to należy się tego spodziewać lada dzień..miesiąc.Jak coś dam znać a wtedy chętnie przyłącze się do was w kwestii motywacji HMP do działania. Pozdrawiam
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Co ciekawe wszyscy srają po gaciach jak się pojawi, ale jeszcze nie słyszałem, aby ktoś zepsuł silnik jeżdżąc z tym może HMP powinien powiadomić jak oficjalnie postępować w przypadku zaświecenia ikonki - fakty, wskazówki + dane.
Ale i tak "warsztaty" będą wycinać GPF-y... oczywiście po gwarancji
Ale i tak "warsztaty" będą wycinać GPF-y... oczywiście po gwarancji
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Dark Knight
Jak będzie więcej komentarzy na ich profilu to może jakoś się odniosą do problemu. https://fb.watch/aJprONj5gP/ reklama nx4 na ich profilu.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-gdi executive
Tak w sprawie gpf mówi instrukcja.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort+pakiet NAVI
- Kolor: Silky Bronze
Paskudna sprawa z tym GPF-em. Gdyby filtr był kompletnie bezobsługowy, nie wymagał jakichkolwiek specjalnych warunków do samooczyszczania bez ingerencji sił/środków osób/systemów trzecich, pewnie nawet o kontrolce pany inżyniery by nie pomyślały. Trzeba było instrukcję użytkownika potencjalny kliencie przeczytać przed zakupem i świadom podjąć decyzję czy będę jeździł takim pseudoEco wynalazkiem. Skoro kupiłeś tzn. akceptujesz warunki producenta dot. użytkowania pojazdu. Jedni windują normy, drudzy muszą im sprostać, a trzeci za to płacą....
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson NX4 1.6 T-GDI 150KM MANUAL
- Kolor: Biały
Witam wszystkich, zarejestrowałem się specjalnie po to, żeby opisać moje doświadczenia z zapchanym GPF w nowym Tucsonie – może to komuś pomoże przy kasowaniu „brązowej kontrolki”. Nie rozpisując się, mam przejechane 4300 km i wypalanie było u mnie już DWUKROTNIE. Fakt, mam manuala i jeżdżę głównie po mieście, początkowo nawet w trybie Eco, potem w ramach różnych prób w trybie Normal, a obecnie na Sport (może to coś da… ?). Z tych 4,3 tys. km przejechanych, około 1,3 tys. km to dłuższe trasy, reszta miasto (odcinki do pracy, i np. żeby syna na angielski zawieźć, ok 5-10 km). Nie butuję na zimnym, nigdy tego nie robiłem w żadnym aucie, nie jeżdżę też emerycko (tzn. po rozgrzaniu silnika zmieniam biegi w okolicach 2300 -2500 rpm). Nie używam start-stop, pierwsze co robię po odpaleniu to wyłączam do dziadostwo.
Pierwsze wypalanie kosztowało mnie ok 60 km na autostradzie plus jakieś 80 km powrót (do najbliższego zjazdu było jeszcze trochę) – na 6 biegu, 140 km /h. Kontrolka zaświeciła się przy ok 2300 km.
Drugie wypalanko, bogatszy o doświadczenie (3 dni temu, przy przebiegu ok. 4200 km) – 28 km autostradą, całe szczęście mam do niej niedaleko, na 4 biegu 4000 obrotów, zawróciłem na jednym ze zjazdów i w drodze powrotnej po ok 20 km na 5 biegu i prędkości ok 125-130 kmh , kontrolka zgasła. Wniosek wg mnie taki, że procedurę można przerwać i dokończyć za chwilę, bo po zjeździe nawet na chwilę się zatrzymałem żeby ustawić nawigację.
Może dzięki lekturze moich „przygód”, ktoś wpadnie na to jak można NX4 jeździć zimą po mieście żeby nie mieć co 3-4 tygodnie kontrolki GPF. Mam tylko nadzieję, że wiosną – latem nie będzie to tak dokuczliwe.
Aha, w ASO jak zadzwoniłem, to gadali mniej więcej jak tu piszecie , tzn. takie są teraz wymogi UE, należy jeździć po autostradzie i wypalać, a jak zacznie mrugać to do nich na procedurę wypalania. Nic nie wiedzą o akcjach serwisowych czy aktualizacjach oprogramowania. Nie dali też żadnych wskazówek jak jeździć żeby nie zapychać GPF – jedyne co, że trzeba trasy robić raczej a nie miasto. Jakbym to wiedział 4 miesiące temu….
Pierwsze wypalanie kosztowało mnie ok 60 km na autostradzie plus jakieś 80 km powrót (do najbliższego zjazdu było jeszcze trochę) – na 6 biegu, 140 km /h. Kontrolka zaświeciła się przy ok 2300 km.
Drugie wypalanko, bogatszy o doświadczenie (3 dni temu, przy przebiegu ok. 4200 km) – 28 km autostradą, całe szczęście mam do niej niedaleko, na 4 biegu 4000 obrotów, zawróciłem na jednym ze zjazdów i w drodze powrotnej po ok 20 km na 5 biegu i prędkości ok 125-130 kmh , kontrolka zgasła. Wniosek wg mnie taki, że procedurę można przerwać i dokończyć za chwilę, bo po zjeździe nawet na chwilę się zatrzymałem żeby ustawić nawigację.
Może dzięki lekturze moich „przygód”, ktoś wpadnie na to jak można NX4 jeździć zimą po mieście żeby nie mieć co 3-4 tygodnie kontrolki GPF. Mam tylko nadzieję, że wiosną – latem nie będzie to tak dokuczliwe.
Aha, w ASO jak zadzwoniłem, to gadali mniej więcej jak tu piszecie , tzn. takie są teraz wymogi UE, należy jeździć po autostradzie i wypalać, a jak zacznie mrugać to do nich na procedurę wypalania. Nic nie wiedzą o akcjach serwisowych czy aktualizacjach oprogramowania. Nie dali też żadnych wskazówek jak jeździć żeby nie zapychać GPF – jedyne co, że trzeba trasy robić raczej a nie miasto. Jakbym to wiedział 4 miesiące temu….
- daniel.tucson4
- Autor
-
- Nowicjusz
To jest dramat kupiłem benzynę a nie diesla właśnie z powodu tego że użytkuje samochód głównie w mieście, z tego co się orientuję gpf nie ma nawet czujników różnicy ciśnienia więc skąd komputer wie że jest zapchany? Czyżby Soft ustala to na podstawie przebiegu lub ilości rozruchów silnika? I dlaczego tylko nx4 a inne modele hyundai z gpf nie sprawiają problemów.
- daniel.tucson4
- Autor
Skąd wiesz, że nie ma czujnika Na jakiej podstawie ustala zapchanie widać, że to problem softu... zgłaszajmy...Krystiangdba pisze: ↑24 sty 2022, 17:00To jest dramat kupiłem benzynę a nie diesla właśnie z powodu tego że użytkuje samochód głównie w mieście, z tego co się orientuję gpf nie ma nawet czujników różnicy ciśnienia więc skąd komputer wie że jest zapchany? Czyżby Soft ustala to na podstawie przebiegu lub ilości rozruchów silnika? I dlaczego tylko nx4 a inne modele hyundai z gpf nie sprawiają problemów.
-
- Nowicjusz
Informacja o braku czujników są zasłyszane , niestety nie potwierdzone, może ktoś z forum ma możliwość zrobienia zdjęcia gdzies na podnosniku tego ustrojstwa w nx4, lub sprawdzenie czy znajdują się na nim wspomniane czujniki?