Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-gdi executive
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark knight
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Kwestia nieszczęsnego gpf-a jest pięknie zamiatana pod dywan, gdyż większość posiadaczy ht nx4 po informacji z aso ,,skasujemy kontrolę za 250zl'' samemu ruszy na podbój autostrad i ekspresowek, mając nadzieję pozbycia się kontrolki z wyświetlacza (pytanie na jak dlugo czas pokaże) W tym wypadku serwis nie otwiera żadnego zlecenia i co za tym idzie, oficjalnie problem nie wystepuje, tak to widzę.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Bravo, Zibi! Dziennikarstwo amatorskie w pełnej krasie - dobrze
Jeżeli MNIE, te hooyowy GPF "wyskoczy" to... pojadę do ASO na wypalenie i update. Jednak, pojadę z "odpowiednim" pismem. Nie będę/będziemy jechać wypalać coś co jest bezobsługowe Nie wiem, czy to jest jaka gierka czy Hyundai sobie sam chce spieprzyć opinie, to proszę bardzo, świetnie mu idzie
Ciekawe czy ktoś z Was wie czy i30, Kona, Santa Fe itd. maja pochodne jazdy z GPF
Jeżeli MNIE, te hooyowy GPF "wyskoczy" to... pojadę do ASO na wypalenie i update. Jednak, pojadę z "odpowiednim" pismem. Nie będę/będziemy jechać wypalać coś co jest bezobsługowe Nie wiem, czy to jest jaka gierka czy Hyundai sobie sam chce spieprzyć opinie, to proszę bardzo, świetnie mu idzie
Ciekawe czy ktoś z Was wie czy i30, Kona, Santa Fe itd. maja pochodne jazdy z GPF
- daniel.tucson4
- Autor
Jakby każdy jadąc na wypalanie jechał z pismem i cisnął w temacie...Krystiangdba pisze: ↑19 sty 2022, 23:02Kwestia nieszczęsnego gpf-a jest pięknie zamiatana pod dywan, gdyż większość posiadaczy ht nx4 po informacji z aso ,,skasujemy kontrolę za 250zl'' samemu ruszy na podbój autostrad i ekspresowek, mając nadzieję pozbycia się kontrolki z wyświetlacza (pytanie na jak dlugo czas pokaże) W tym wypadku serwis nie otwiera żadnego zlecenia i co za tym idzie, oficjalnie problem nie wystepuje, tak to widzę.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 150km DCT
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Amazon Grey
Czy ktoś już zaproponował treść takiego pisma? Ja w tym tygodniu postaram się wybadać sprawę w ASO, w zależności czego się dowiem to kolejny krok to zgłoszenie do banku.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI, 4WD, 230KM PLATINUM, N-LINE, + SUN, SEATS
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Shimmering Silver
Pozwolę sobie napomknąć że kupując wspominaną już Dacie Duster za 95 tyś (a można już bez problemu) też nie życzyłbym sobie walki z takim gównianym systemem jaki zafundował na Hyundai. Jak już było wspomniane rozwiązanie to stosowane jest od 2018 roku i tylko HT NX4 ma problem na taką skalę
Swoją drogą należało by obserwować co będzie się działo na forum bliźniaczego autka jakim jest KIA Sportage. Być może okaże się że jest to problem systemowy z oprogramowaniem sterującym pracę silnika. W moim mniemaniu rozwiązania techniczne powinny być identyczne zatem jeżeli KIA pozbawiona będzie takich problemów to najwyraźniej inżynierowie Hyundai zjeb...swoją pracę
- daniel.tucson4
- Autor
Ja mogę treść takiego pisma, jego treść główną (corpora) zaproponować Wam. Śledzę grupy Tucsona na fb i problem jest, dotykający głownie manuale 1.6 150 konne.
Jednakże, przedkładanie takiego pisma o podobnej treści może wzbudzić od adresata rozterkę, że nie są to być może przypadki indywidualne tylko jakiś spisek etc.
W piśmie należy być dosadnym - zaznaczyć, że problem pojawia się już nawet po ok. 2000 km przebiegu, naraża użytkownika - bez jego winy - na KOSZTY dojazdy do ASO oraz procesu wypalania na drodze. Jest to ewidentny defekt, a GPF jest z reguły bezobsługowy. Należy również zaznaczyć, że pod żadnym pozorem nie będzie się uiszczać opłat za wypalanie w ASO oraz przy kolejnym takim problemie będziemy rościć zwrot kosztów dojazdu do ASO. W przypadku odmowy oraz nawrotu problemu (zaświecanie się kontorlki GPF) i tym samym braku reakcji czy to HMP czy ASO obsługującym danego klienta ZAZNACZYĆ NALEŻY O ROZGŁASZANIU KŁOPOTU NA GRUPACH FACEBOOK, NOTORYCZNEJ AKTYWNOŚCI W TEMACIE NA OFICJALNYM KONCIE FB HYUNDAI POLSKA, OPINIACH GOOGLE DLA DANEGO ASO ORAZ PR W NASZYM OTOCZENIU Skoro tak bardzo zależy na jakości obsługi i satysfakcji klienta z zakupionego towaru, obsługi gwarancyjnej czy reklamacyjnej, POWINNO HMP się nad tym pochylić jeżeli nie to ich hasła, banery, kreda, że "Dla nas klient jest naj... oj, aj" to tylko kłamstwo i moda marketingowa i dla Hyundai liczy się tylko czysty zysk, a efektem bierności i bagatelizowania przez H problemu będzie drastyczny spadek sprzedaży za kilka lat, jako echo skutkowe obecnej sytuacji, co będzie potencjalnie straceniem płynności finansowej.
Obawiam się, że ruszą w akcję nieliczni, jak ich też jest znikoma część w całości procentu sprzedaży oprócz innych opcjach silnikowych HT, którzy to problemu nie mają
Oby się nie okazało, że nowy Tucson to goowno w błyszczącym opakowaniu.
Akcja przywoławcza raczej nie wchodzi w rachubę
Jednakże, przedkładanie takiego pisma o podobnej treści może wzbudzić od adresata rozterkę, że nie są to być może przypadki indywidualne tylko jakiś spisek etc.
W piśmie należy być dosadnym - zaznaczyć, że problem pojawia się już nawet po ok. 2000 km przebiegu, naraża użytkownika - bez jego winy - na KOSZTY dojazdy do ASO oraz procesu wypalania na drodze. Jest to ewidentny defekt, a GPF jest z reguły bezobsługowy. Należy również zaznaczyć, że pod żadnym pozorem nie będzie się uiszczać opłat za wypalanie w ASO oraz przy kolejnym takim problemie będziemy rościć zwrot kosztów dojazdu do ASO. W przypadku odmowy oraz nawrotu problemu (zaświecanie się kontorlki GPF) i tym samym braku reakcji czy to HMP czy ASO obsługującym danego klienta ZAZNACZYĆ NALEŻY O ROZGŁASZANIU KŁOPOTU NA GRUPACH FACEBOOK, NOTORYCZNEJ AKTYWNOŚCI W TEMACIE NA OFICJALNYM KONCIE FB HYUNDAI POLSKA, OPINIACH GOOGLE DLA DANEGO ASO ORAZ PR W NASZYM OTOCZENIU Skoro tak bardzo zależy na jakości obsługi i satysfakcji klienta z zakupionego towaru, obsługi gwarancyjnej czy reklamacyjnej, POWINNO HMP się nad tym pochylić jeżeli nie to ich hasła, banery, kreda, że "Dla nas klient jest naj... oj, aj" to tylko kłamstwo i moda marketingowa i dla Hyundai liczy się tylko czysty zysk, a efektem bierności i bagatelizowania przez H problemu będzie drastyczny spadek sprzedaży za kilka lat, jako echo skutkowe obecnej sytuacji, co będzie potencjalnie straceniem płynności finansowej.
Obawiam się, że ruszą w akcję nieliczni, jak ich też jest znikoma część w całości procentu sprzedaży oprócz innych opcjach silnikowych HT, którzy to problemu nie mają
Oby się nie okazało, że nowy Tucson to goowno w błyszczącym opakowaniu.
Akcja przywoławcza raczej nie wchodzi w rachubę
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Jeśli adresat nie jest debilem, jest szansa, że wyciągnie z tego wniosek, że to pierwsze ostrzeżenie, że wkur$%^ni klienci zaczynają się organizować i jak czegoś nie zrobi, to będzie miał dym wszędzie gdzie by nie chciał - UOKiK, Rzecznicy Klientów i organizacje komsumenckie, media z TVN Turbo w komplecie.daniel.tucson4 pisze: ↑20 sty 2022, 9:34Jednakże, przedkładanie takiego pisma o podobnej treści może wzbudzić od adresata rozterkę, że nie są to być może przypadki indywidualne tylko jakiś spisek etc.
Oczywiście tak, ale oprócz tego należy wskazać podstawę prawną odpowiedzialności z tytułu rękojmi etc. Do tego jeśli ten burdel się nie skończy będzie trzeba zrobić na fb zbiórkę na rzeczoznawcę i podpierać roszczenie ekspertyzą albo i kilkoma. Dodatkowo trzeba obserwować co się dzieje na innych rynkach, na których użytkownicy też zgrzytają zębami z radości. Tam może zdarzyć się coś na co warto będzie wskazać dochodząc swoich racji.daniel.tucson4 pisze: ↑20 sty 2022, 9:34W piśmie należy być dosadnym - zaznaczyć, że problem pojawia się już nawet po ok. 2000 km przebiegu, naraża użytkownika - bez jego winy - na KOSZTY dojazdy do ASO oraz procesu wypalania na drodze. Jest to ewidentny defekt, a GPF jest z reguły bezobsługowy. Należy również zaznaczyć, że pod żadnym pozorem nie będzie się uiszczać opłat za wypalanie w ASO oraz przy kolejnym takim problemie będziemy rościć zwrot kosztów dojazdu do ASO.
Hyundai Motor Poland to jedno Hyundai Europe to drugie, a Hyundai Corporation to trzecie. Na każdym szczeblu odbywa się intensywne malowanie trawy na zielono wobec tego im wyżej tym bardziej gówno wiedzą o rzeczywistości. Każdy raportując przełożonemu melduje o swoich zajebistych sukcesach i osiągnięciach, a reszta pod dywan.daniel.tucson4 pisze: ↑20 sty 2022, 9:34Skoro tak bardzo zależy na jakości obsługi i satysfakcji klienta z zakupionego towaru, obsługi gwarancyjnej czy reklamacyjnej, POWINNO HMP się nad tym pochylić jeżeli nie to ich hasła, banery, kreda, że "Dla nas klient jest naj... oj, aj"
Całkiem nieźle wyjaśnia to obrazek:
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Biały
Witam,pacjent 1.6 gdi nx4 ,gpf zapalił się po 17400 km, wypalanie na ekspresówce nie pomogło. Umówiona wizyta w ASO.Kiepsko to widzę.
Może ktoś z grupowiczow już był z tym problemem?
Jak to się skończyło?
Pozdrawiam.
Może ktoś z grupowiczow już był z tym problemem?
Jak to się skończyło?
Pozdrawiam.
- daniel.tucson4
- Autor
No to Zibi, widzę, że silnik będziesz miał ten sam
Kiedy odbierasz
Jakby co to połączymy się w powyższej akcji LEX GPF jak - nie daj Bóg - się komuś z nas zaświeci
Kiedy odbierasz
Jakby co to połączymy się w powyższej akcji LEX GPF jak - nie daj Bóg - się komuś z nas zaświeci
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
@Daniel - dziś rozmawiałem z moim sprzedawcą - czekamy na kartę pojazdu i będę miał fakturę. Dalej kredycik (mam już wstępnie wybrany), zapłata, rejestracja i wyjazd... do montażysty systemu cyfrowego immobilizera CAN, a potem może na położenie powłoki (to osobny wątek, bo chciałem to zrobić sam ale nie mam warunków).
Mam nadzieję, że zanim dojadę do montażysty i potem do detailera, to mi się GPF nie zaświeci
Myślę ciągle, o co może z nim chodzić - może ludkowie wsiadają i na mocno zimnym silniku od razu dają po garach, tak jak normalnie, że tyle sadzy i jest kłopot? Hybrydy go nie mają i automaty niby też - co mogłoby wskazywać, że to nie niskie obroty są problemem (bo DCT przełącza przy 2 k rpm). Na zimnym i do tego zmarzniętym silniku nie depcze się od razu - na początek warto dać mu chwilę pochodzić na jałowym, a potem delikatnie z gazem i obrotami póki się nie rozgrzeje. Na ciepłym można kręcić i wtedy wydaje się, że to powinno pomagać w utrzymaniu czystego filtra - ale to tylko moje przemyślenia, bo żadnej logiki w tym bajzlu nie widać.
Mam nadzieję, że zanim dojadę do montażysty i potem do detailera, to mi się GPF nie zaświeci
Myślę ciągle, o co może z nim chodzić - może ludkowie wsiadają i na mocno zimnym silniku od razu dają po garach, tak jak normalnie, że tyle sadzy i jest kłopot? Hybrydy go nie mają i automaty niby też - co mogłoby wskazywać, że to nie niskie obroty są problemem (bo DCT przełącza przy 2 k rpm). Na zimnym i do tego zmarzniętym silniku nie depcze się od razu - na początek warto dać mu chwilę pochodzić na jałowym, a potem delikatnie z gazem i obrotami póki się nie rozgrzeje. Na ciepłym można kręcić i wtedy wydaje się, że to powinno pomagać w utrzymaniu czystego filtra - ale to tylko moje przemyślenia, bo żadnej logiki w tym bajzlu nie widać.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.