Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: daniel.tucson4 » 25 sty 2022, 9:17

Zibi70 pisze:
24 sty 2022, 23:42

4th gear 4000rpm off throttle for few seconds then back on again... keep going on n off... it cleared my light
"Na 4 biegu przy obrotach 4000 puszczasz gaz na kilka sekund i ponownie w gaz, i tak naprzemiennie, u mnie lampka zgasła."

Nie ma sprawy :D :arrow: studiowało się filologię ang... 8-)

Tommi131313
Świeżak
Twój samochód: Tucson Nx4
Napęd 4x4: Nie
Kolor: Biały

Post autor: Tommi131313 » 25 sty 2022, 9:39

Jestem nowy na forum ale jako użytkownik Tucsona Nx4 mogę się nazwać dziadkiem jeżeli chodzi o staż użytkowania. Mam model z kwietnia 2021 roku jeden z pierwszych w kraju. Samochód użytkowany przez żonę na bardzo krótkich odcinkach. Sporadycznie dłuższe wyjazd w trasę. Do października bezproblemową jazda. Czujnik zapalił się na przełomie października i listopada przy przebiegu ok. 7500 km. Przeprowadziłem procedurę wypalania jak napisane jest w instrukcji, czyli powyżej 80 km i 2500 obrotów na trasie. Przejechane ok. 100 km nic to nie dało. Wizyta w serwisie. Pierwsze wypalanie w ramach gwarancji, pouczenie że jest się niewolnikiem auta i przeba jeździć raz w tygodniu na trasę. Następne wypalanie będzie za 300 zł, bo źle użytkujemy auto. Bezproblemową jazda do piątku i znów się zapaliła lampka. Nadmienię ze w między czasie 3 tygodnie temu przy okazji zrobiona trasa do Żyrardów ok. 200 km w obie strony, więc wypalanie powinno się odbyć i się odbyło. Dziś miałem umawiać wizytę w serwisie ale po lekturze jednego z ostatnich wpisów postanowiłem dać mu ostatnia szanse. Więc wyjazd w trasę. Przed tym zatankowałem do pełna. Podczas pierwszego wypalania też auto było zalane pod kurek a wypalanie się nie powiodło. Postanowiłem zmienić sposób jazdy. Włączyłem styl Sport, 4 bieg i tempomat na 125 km. Obroty są wtedy na 4 tys. Lampka zgasła po 50 km od stacji ok. 45 km na trasie niestety jakiś kilometr za zjazdem więc musiałem jechać jeszcze 15 km. Spalanie przy takiej jeżździe to 8,8 powrót zgodnie z zapisami w gwarancji 110 km na tempomacjie 2.5 tyś obrotów. Spalanie na całym odcinku 160 km to 7.5 a koszty ok. 70 zł. Dla mnie to pocieszenie bo myślałem że nie da się tego zrobić samemu i zawsze będzie serwis. A tak trzeba znaleźć na niego sposób w te zimowe dni. Wychodzi na to że wypalanie trwa krócej gdy są większe obroty, a kluczem są te 4 tyś. Tak myślę. Ciekaw jestem czy gdybym przerwał wypalanie tj. Zjechał na zjazd zmniejszył obroty i zawrócił aby to zrobić na dystansie ok. 70 km to czy by się udało. Chyba tak, tak jak pisał mój poprzednik, ale będę testował następnym razem. Pojawił się też wątek 4 biegu 4 tyś. Obrotów i puszczania i dodawania gazu. Może ktoś przetestuje i wspólnie znajdziemy na to sposób.
Ogólnie to Hyudai tym modelem rozje....ł system jeżeli chodzi i stylistykę. Od wielu lat nie widziałem tyłu ludzi co zwracają uwagę na auto... ale problem z Gpf jest i to bardzo duży bo tak nie powinno być. Dotyczy to zwłaszcza jesieni i zimy tak jak pisałem w okresie wiosna lato przy takiej samej jeździe nie było żadnych problemów.. takie pomieszczenie dla nowych użytkowników. I tak myślę że nie ma co jeździć na trasy wcześniej niż się zapaliła lampka która chyba sygnalizune to że ten proces trzeba przeprowadzić. Problem może być gdy zacznie ona migać wtedy zgodnie z instrukcją
tylko serwis. Pozdrawiam wszystkich.

Tommi131313
Świeżak

Post autor: Tommi131313 » 25 sty 2022, 9:42

A ile czasu tak robiłeś lu ile kilometrów przejechałeś i czy na trasie?

Tommi131313
Świeżak

Post autor: Tommi131313 » 25 sty 2022, 10:55

daniel.tucson4 pisze:
25 sty 2022, 9:17
"Na 4 biegu przy obrotach 4000 puszczasz gaz na kilka sekund i ponownie w gaz, i tak naprzemiennie, u mnie lampka zgasła."

A ile czasu tak robiłeś lu ile kilometrów przejechałeś i czy na trasie

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 25 sty 2022, 11:47

Tommi131313 pisze:
25 sty 2022, 10:55
A ile czasu tak robiłeś lu ile kilometrów przejechałeś i czy na trasie
Nie, nie, Tommi, to jest w cytacie czyli przetłumaczyłem to co jakiś koleś na grupie anglojęz. fb fanpage NX4 napisał a Zibi to przytoczył.

Ja tego - na szczęście - jeszcze nie testowałem...

ALE jestem MEEEGA ciekawy :shock: jaki kozak TU na forum to POTWIERDZI, bądź obali... :idea: ale tu trzeba kilka "kozaków" :D
Ostatnio zmieniony 25 sty 2022, 11:50 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 25 sty 2022, 12:07

Zibi70 pisze:
24 sty 2022, 22:41
No jak co? Że masz zap... kilkadziesiąt kilometrów wyrywając flaki na wysokich obrotach, z silnika który z racji bezpośredniego wtrysku i tak jest mocno obciążony termicznie i leci na cienkim oleju o lepkości sików.
Aaaa... No... I mają przypominać, że to dla ekologii.

A dla ciekawych - ciekawa pigułka wiedzy - https://autokult.pl/40630,dawniej-bylo- ... enzynowych
Dzięki za link!

Można tam wyczytać m. in.:
"Nie ma najmniejszych wątpliwości co do tego, że na dłuższą metę lepszym wyborem jest auto z pośrednim wtryskiem benzyny lub hybryda, choć nie brakuje na rynku wyjątkowo udanych jednostek z wtryskiem bezpośrednim."

:oops: Ale się wjeb...m, wjeb....my ... Wiadomo, dziennikarze muszą pisać, i to najlepiej "źle" wtedy się to klika itd... Oby to były długoterminowe strachy na lachy... Zobaczymy jak się ta sytuacja rozwinie... Jak w niewłaściwą stronę to, już przed minięciem gwarancji będę umówiony na WYCIĘCIE tego hooystwa, oby się dało obejść bezawaryjnie soft ;)

Kupowałem benzynę z myślą, aby nie mieć DPF i dwumasy... Mam nadzieję, że się wkrótce nie dowiem, że NX4 ma super innowacyjne sprzęgło... które nota bene MI OD NOWOŚCI "grzechocze" :!: :!: JPRDL :evil: :arrow: :arrow:
Minął miesiąc z autem... i zamiast TYLKO hulać z rogalem na mordzie to ja: myję go co chwila z soli :arrow: wysługuje sprzęgła o nowe odgłosy :arrow: wypatruję ikonki GPF... :o

Rejestruję się dziś do dobrego psychiatry, psycholog już nic nie da :lol: :arrow: :(

krowa
Weteran
Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna

Post autor: krowa » 25 sty 2022, 12:30

Tommi131313 pisze:
25 sty 2022, 9:39
Następne wypalanie będzie za 300 zł, bo źle użytkujemy auto.
Niech to dadzą na piśmie - wydaje się, że to dobra podstawa do rękojmi.

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 25 sty 2022, 13:04

krowa pisze:
25 sty 2022, 12:30
Niech to dadzą na piśmie - wydaje się, że to dobra podstawa do rękojmi.
DOKŁADNIE! Za każdym razem kiedy takie pierdy ktoś Wam będzie próbował wcisnąć, żądajcie tej "ekspertyzy na piśmie" - to jest niezgodność towaru z przedmiotem umowy. Żaden samochód nie ma takich wymagań - a wy kupiliście samochód a nie cudo wymagające robienia tras.
daniel.tucson4 pisze:
25 sty 2022, 9:17

Szczerze mówiąc - liczyłem, że przetłumaczysz :)
daniel.tucson4 pisze:
25 sty 2022, 12:07
Rejestruję się dziś do dobrego psychiatry, psycholog już nic nie da :lol: :arrow: :(
Zajmij nam kolejkę i pogadaj od razu o jakichś zniżkach grupowych :)
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Wojtas
Świeżak
Twój samochód: 1.6 150km DCT
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Amazon Grey

Post autor: Wojtas » 25 sty 2022, 14:01

Tommi131313 pisze:
25 sty 2022, 9:39
Wizyta w serwisie. Pierwsze wypalanie w ramach gwarancji, pouczenie że jest się niewolnikiem auta i przeba jeździć raz w tygodniu na trasę. Następne wypalanie będzie za 300 zł, bo źle użytkujemy auto. Bezproblemową jazda do piątku i znów się zapaliła lampka.
Możesz wskazać serwis który robił to wypalanie? Chciałbym dać namiar w moim ASO które twierdzi, że nie ma jeszcze na to procedury.

Ogólne pytanie, czy zgłaszając się z takim problemem do ASO powinienem oczekiwać jakiegoś potwierdzenia, że im to zgłosiłem? Wpisu do książki serwisowej albo jakiegoś protokołu?

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 25 sty 2022, 14:05

@wojtas - ja bym prosił o wpis do książki. To jest ślad. Oni w końcu musza przestać rżnąć głupa i muszą zacząć to zgłaszać. Wydaje się, że póki co nie za bardzo się spieszą ze zgłaszaniem, bo zwąchali kasę za golenie niewolników przy wypalaniu w ASO.
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu