Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: Dreaminalist » wczoraj, 17:04

rustin pisze:
18 paź 2024, 14:56
Czy w modelu z 2024 zostało coś poprawione? Mowa o zwykłym 1.6 tgdi.(...)
Dobry Wieczór 8-)
Właśnie zakończyłem proces wstępnego docierania poliftowego NX4 1.6 T-GDI w manualu z produkcji październik 2024 . 2 tyś. km. szybko zlecialo ...
powiedziałbym , że równie szybko jak uleciała moja satysfakcja z zakupu , po tym jak dzisiaj pierwszy raz podpiąłem Carscannera do Mojego nowego nabytku :evil:
2 tyś. km. w jeździe mieszanej , długie przejazdy , benzyna 98 i .... już jest GPF Charge State - 1 :shock:
Przypomne się , że w przedliftowym NX4 1.6 T-GDI którym jeździłem dotychczas ten moment nadszedł dużo później :
Dreaminalist pisze:
13 gru 2023, 16:39
(...) pierwsze wypalenie ( bez lampki ) miałem przy stanie licznika 14086,3 km ( warunki jazdy mieszane )
(...)
Oczywiście State 1 to jeszcze nie jest wielki problem , ale jego pojawienie się już po 2 tyś km. też trudno nazwać dobrą wróżbą na przyszłość :evil:
A po 3 latach z przedliftem już jakieś doświadczenie z obchodzeniem się z GPF przecież mam :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

vodkon
Nowicjusz
Twój samochód: Hyundai Tucson 2023 1.6 180KM MHEV 4WD Platinum
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: dark knight

Post autor: vodkon » wczoraj, 17:53

Polift ma wyższą nową normę emisji spalin więc może mieć jeszcze bardziej agresywny filtr GPF niż poprzednik. W Europie ważniejsze są emisję CO2 niż bezawaryjne wytrzymałe jednostki napędowe.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » wczoraj, 19:29

vodkon pisze:
wczoraj, 17:53
Polift ma wyższą nową normę emisji spalin więc może mieć jeszcze bardziej agresywny filtr GPF niż poprzednik. W Europie ważniejsze są emisję CO2 niż bezawaryjne wytrzymałe jednostki napędowe.
Przedlift miał u Mnie średnie spalanie na wstępnym docieraniu ( pierwsze 2 tyś, km. ) 8,3 litra ( 98 E5 ) ,
natomiast polift obecnie ma 7,3 litra ( 98 E5 ). Tak więc może być dokładnie tak jak Kolega pisze :(
Miało już nie być żadnych problemów w zmodernizowanym modelu , a tymczasem .... :evil:

Edit :
Te moje skróty myślowe ;)
Oczywiście mam na myśli , że skoro jest nowa mapa ( bo nowa norma emisji spalin) i jest niższe spalanie , to i niższa emisja CO2 , ale pewnie też niższe temperatury , a recyrkulacja spalin potrzebuje wyższych :roll:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu