Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
Hyunmak
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: Hyunmak » 25 sty 2025, 19:39

W ramach rozwoju tematu na znanym kanale na YT w pewnym momencie była u tego pana retortka, że problem dotyczy do ok. rocznika 2015. Sądziłem zatem, że prawdopodobnie problem dotyczy pojazdów bez GPF. Ale teraz wg tego co mówią i co mówi ten pan dotyka to też roczników 18, 19, 20 a te jak wiemy mają już GPF.

Wg mnie nie znamy jeszcze ostatecznej prawdy.
Szokuje mnie natomiast to, że Hyundai/KIA po procesie zbiorowym w USA nie wprowadziła poprawek w kolejnych rocznikach? Troche ryzykownie.

n1qq
Świeżak
Twój samochód: N Line 1.6 T-GDI 2WD
Wersja: NX4
Kolor: Shadow Grey

Post autor: n1qq » 26 sty 2025, 15:21

Ja od siebie chciałbym tylko dodać, że w N-line 1.6 TGdi z 2023r grudzień, tankowałem "tylko" paliwem 98 (95 nigdy nie posmakował), jeździłem w trybie sport na wysokich obrotach (fakt, że dużo po mieście, ale mimo wszystko) No i z przykrością muszę poinformować, że GPF zaświecił się przy 19tys. km.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Rok produkcji: 2024
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 26 sty 2025, 16:44

Hyunmak pisze:
25 sty 2025, 19:39
( ... )
Ale teraz wg tego co mówią i co mówi ten pan dotyka to też roczników 18, 19, 20 a te jak wiemy mają już GPF.
( ... ) Hyundai/KIA ( ...) nie wprowadziła poprawek w kolejnych rocznikach? ( ...)
Cześć :)
Zakładając hipotetycznie, że tamten kanał mógłby mieć rację i problem może dotykać również uturbionych
roczników 20+ mających GPF ... być może fabryka próbuje przeciwdziałać problemowi właśnie obniżając
temperaturę spalin , co jednak powoduje , że GPF wymaga teraz większej uwagi :?

Dzisiaj z rana zrobiłem dwa przejazdy z włączoną rejestracją na scanerze i ...
temperatura od plus 7 do plus 9 stopni C, kawałek po mieście , potem na Autostradową Obwodnicę i kilka wyprzedzeń 8-)
Przy normalnej jeździe 2500 obr./min. do 3000 obr./min. coś te spaliny jakby za zimne : 300 - 400 stopni ..
dopiero jak przy wyprzedzaniu wbijłem na 4000 obr./min. - 4500 obr. /min. to wychodzi ładne 500 - 600 stopni ... :roll:

Może i katalizator ma się teraz dobrze , ale co z resztą ? :?

BTW :
Dreaminalist pisze:
25 sty 2025, 18:32
(...) każdy silnik z wtryskiem wielopunktowym ,
(...)
oczywiście miałem na myśli : " z wtryskiem bezpośrednim " :mrgreen:
Te z wielopunktowym mieć nie muszą i ... dlatego niektóre hybrydy od innej marki z 2.5 nie mają GPF-a bo mieć nie muszą
( np. HEV z silnikiem A25A-FXS), ale inne mające już wtrysk bezpośredni już mają jak najbardziej ( np. : PHEV z silnikiem A25A-FXS).
Nie wiem jak to jest z tym nowym silnikem który zadebiutował teraz w Camry i będzie dostępny w nowej RAV-ce na jesieni , ale tam chyba też jest
podwójny układ wtryskowy i filtr ... ktoś ,coś się orientuje :roll: ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Hyunmak
Weteran

Post autor: Hyunmak » 09 lut 2025, 18:02

Widzę kolega wkleja wykres z NX, wkleję swój z starszego TL. Temperatury wyraźnie wyższe mam. Ciekawostką jest, że nigdy nie doświadczyłem problemu z wypalaniem. No ale patrząc na temperature to nie dziwi. Pytanie czy moje temperatury są ok... teoretycznie każdy TL 1.6GDI takie ma...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 10 lut 2025, 16:42

Hyunmak pisze:
09 lut 2025, 18:02
Widzę kolega wkleja wykres z NX, wkleję swój z starszego TL. Temperatury wyraźnie wyższe mam. Ciekawostką jest, że nigdy nie doświadczyłem problemu z wypalaniem. No ale patrząc na temperature to nie dziwi. Pytanie czy moje temperatury są ok... teoretycznie każdy TL 1.6GDI takie ma...
Cześć ,
U Mnie są to temperatury z GPF Upstream Sensor 1 i Sensor 2, natomiast Kolega chyba wrzucił wykres z Temperatury katalizatora czujnik 1 , albo Emission Gas Temperature
dlatego są tak wysokie :?

Hyunmak
Weteran

Post autor: Hyunmak » 10 lut 2025, 17:10

I wyjaśnione, tak to faktycznie pierwsza sonda przed katalizatorem. Dopiero zacząłem zabawę z aplikacją, dzięki.

Rafal159
Świeżak
Twój samochód: Hyundai Tucson
Rok produkcji: 2021
Kolor: Srebrny

Post autor: Rafal159 » 16 lut 2025, 23:33

Witam
Od jakiegoś czasu borykałem się z kontrolką filtra gpf.
Niestety postępując zgodnie z instrukcją nic to nie dało.
Dopiero po obejrzeniu filmu nagranego przez jakiegoś użytkownika Tucsona udało mi się pozbyć świecącej kontrolki.
Auto zatankowane powyżej 1/2 zbiornika ,(w moim przypadku do pełna) i wyjazd na trasę i jazda na 5 biegu w trybie Sport dość dynamicznie aczkolwiek bez przesady obroty w granicach 3000-3500. I rzeczywiście po jakichś 20-30 min zgasła.
Pozdrawiam

Parker
Świeżak
Twój samochód: 1.^ T-GDI 2WD SMART
Kolor: Silky Bronze

Post autor: Parker » 18 lut 2025, 19:50

Witam. Dziś wypalałem GPFa ( miałem status 2 ) i wolałem nie czekać. Wcześniej byłem na rocznym przeglądzie gwarancyjnym i przy okazji na moją prośbę wykonano (podobno) wgranie nowego sterownika GPF, mającego poprawić pracę GPFa. Ale jak ktoś wcześniej pisał chyba "poprawa" polega na opóźnieniu sygnalizacji zatkania filtra, bo komunikatu nie było a czas trwania i ilość przejechanych kilometrów do powrotu do statusu "0" w jeździe po A4 była taka sama lub nawet większa. Fakt, z "2" na "1" było ze 20km później szybko do "0".
Polecam więc kontrolowanie statusu by nie dojeżdżać do "3" i komunikatu o potrzebie wypalenia, bo jak powiedział mi diagnosta z ASO, ktoś przejechał blisko 150 km (Rzeszów - Kraków) i GPF nadal trzymał się dzielnie !!!.
Pozdrawiam wszystkich :-)

RederOr
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.6
Rok produkcji: 2025
Kolor: Srebrny

Post autor: RederOr » 23 lut 2025, 15:26

Cześć,
Zastanawiam się nad zakupem nowego Tucsona, ale ten wątek mnie zmroził. Teraz mam Peugeota 5008 1.5 HDI (diesel, DPF, 2021 rok) i głównym użytkownikiem jest moja żona robiąca bardzo krótkie trasy: 2, może 3 mile do pracy i z powrotem po 8h. Czasem jakaś dłuższa trasa. Nigdy nie mieliśmy problemów z DPF (tak samo w dwóch poprzednich 1.6 HDi), a z tego wątku wynika, że Tucson polegnie przy takim sposobie jazdy. Czy w modelu 2025 coś poprawiono ?

awer
Nowicjusz
Twój samochód: Tucson NX4e 1.6 GDI
Kolor: Ecotronic Gray Pearl

Post autor: awer » 24 lut 2025, 10:47

Nie mam dobrej wiadomości. W dniu dzisiejszym zapaliła mi się wiadoma kontrolka z zachętą do kontynuowania dalszej jazdy w celu wypalenia filtra spalin. Mam auto od 8 miesięcy i przejechałem nim niespełna 5550 km.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu