Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Przy obecnych strajkach tego Zielonego Ładu to nachodzić nas wszystkich mogą refleksje, że ktoś tam Brukseli ten GPF wymyślił tylko w imię ideologii
Do tego wacha E10... wszystko po to by kusić do elektryków, ale dusić te zasłużone spaliniaki. Jakoś w USA w metropoliach nikt od smogu nie zdycha, chyba że nie wiem
Do tego wacha E10... wszystko po to by kusić do elektryków, ale dusić te zasłużone spaliniaki. Jakoś w USA w metropoliach nikt od smogu nie zdycha, chyba że nie wiem
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
A dlaczego latem nie ma problemów ze smogiem? Aut mniej jeździ, czy ludzie w piecach nie palą syfu różnej maści?
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Tak nawet można sobie pomyśleć , że aby się uwolnić od problemów z GPF-em to można jakiegoś HEV-a kupić ...
a tutaj taka niespodzianka ,
w ramach " przeciwdziałania SUV-izacji motoryzacji" do podatku "spalinowego" będzie wliczana waga auta , więc
z racji wagi baterii właścicele hybryd zapłacą "więcej"
Taka to Euroekologia
a tutaj taka niespodzianka ,
w ramach " przeciwdziałania SUV-izacji motoryzacji" do podatku "spalinowego" będzie wliczana waga auta , więc
z racji wagi baterii właścicele hybryd zapłacą "więcej"
Taka to Euroekologia
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Silky Bronze
Grubi też niech płacą za zajmowanie przestrzeni
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 TGDI HEV Platinum 2WD
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Biały
Witam Koleżanki i Kolegów,
czy coś zmieniło się w kontekście problemów z GPFem?
Na Facebooku Hyudaia znalazlem odpowiedź, że wprowadzona została aktualizacja, która rzekomo usuwa problem (zdjecie w załączniku) Czy ktoś już implementował tę aktualizację i faktycznie usuwą problem?
Dostałem naprawę atrakcyjną cenę na NXa hybrid 230 KM w wersji Platinum z 2024 roku i zastawiam się czy w to iść. Czytałem, że przy HEV problem ten występuję bardzo rzadko, ale dodam, że samochód cześciej będzie używany w mieście (zgodnie z rwklamowanym przeznaczeniem ). Jak myślicie iść w to?
Pozdrawiam
Na Facebooku Hyudaia znalazlem odpowiedź, że wprowadzona została aktualizacja, która rzekomo usuwa problem (zdjecie w załączniku) Czy ktoś już implementował tę aktualizację i faktycznie usuwą problem?
Dostałem naprawę atrakcyjną cenę na NXa hybrid 230 KM w wersji Platinum z 2024 roku i zastawiam się czy w to iść. Czytałem, że przy HEV problem ten występuję bardzo rzadko, ale dodam, że samochód cześciej będzie używany w mieście (zgodnie z rwklamowanym przeznaczeniem ). Jak myślicie iść w to?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Jeśli nawet filtr nie będzie się sam z siebie dogrzewał , to dolej do baku specyfik obniżajcy tempertaurę spalania sadzy
( obojętnie jakiej firmy ) i nic się nie przejmuj.
Tucson to fajne auto i w moim subiektywnym odczuciu najlepszy w klasie SUV niepremium.
Jak masz dobrą ofertę to bierz i się nie zastanawiaj
( obojętnie jakiej firmy ) i nic się nie przejmuj.
Tucson to fajne auto i w moim subiektywnym odczuciu najlepszy w klasie SUV niepremium.
Jak masz dobrą ofertę to bierz i się nie zastanawiaj
-
- Świeżak
- Twój samochód: Platinum hybrid 4WD
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Teal
U mnie w HEV Platinum przejechane w 10 miesięcy 21500 z czego 60% miasto, 30% dojazdy do miasta z przedmieści i z 10% to jazda po autostradzie. Średnie spalanie 6,4. Z GPFem nie mam żadnego problemu.Ellessorr pisze: ↑25 lut 2024, 18:49Witam Koleżanki i Kolegów,
Pozdrawiam
Teraz przez tydzień jeździłem mazda cx5 z przebiegiem 4000 km I patrząc na jakoś wykonania (trzeszczące plastiki, głośne zawieszenie) oraz ogólna mułowatość samochodu z radością wróciłem do Hyundaia.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM Executive
- Kolor: Silky Bronze
Witam Wszystkich,
Mam pytanko odnośnie wymuszenia wypalania GPF (sorry jak już ta kwestia była poruszana). Po niedawnym zakupie adaptera OBD2 sprawdziłem na Car Scannerze stan zapełnienia mojego GPF i jest "1". Przejechałem się z ciekawości dynamiczniej (ok 20 min jazdy na podwyższonych obrotach: powyżej 3000 na 4 biegu) a stan "GPF charge state" jak był "1" tak pozostał . Pytanie czy da się zejść z "1" na "0" wymuszając wypalanie na trasie czy dopiero jak pojawi się komunikat?
Pozdrawiam
Mam pytanko odnośnie wymuszenia wypalania GPF (sorry jak już ta kwestia była poruszana). Po niedawnym zakupie adaptera OBD2 sprawdziłem na Car Scannerze stan zapełnienia mojego GPF i jest "1". Przejechałem się z ciekawości dynamiczniej (ok 20 min jazdy na podwyższonych obrotach: powyżej 3000 na 4 biegu) a stan "GPF charge state" jak był "1" tak pozostał . Pytanie czy da się zejść z "1" na "0" wymuszając wypalanie na trasie czy dopiero jak pojawi się komunikat?
Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 TGDI HEV Platinum 2WD
- Rok produkcji: 2024
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Biały
Grabol pisze: ↑25 lut 2024, 22:05U mnie w HEV Platinum przejechane w 10 miesięcy 21500 z czego 60% miasto, 30% dojazdy do miasta z przedmieści i z 10% to jazda po autostradzie. Średnie spalanie 6,4. Z GPFem nie mam żadnego problemu.
Teraz przez tydzień jeździłem mazda cx5 z przebiegiem 4000 km I patrząc na jakoś wykonania (trzeszczące plastiki, głośne zawieszenie) oraz ogólna mułowatość samochodu z radością wróciłem do Hyundaia.
Patrząc na ostatniego Tucsona to tyle zrobilismy przez okolo 3 lata U nas pewnie bedzie podobnie z jazda w mieście (60-70%) czasami przejazd przez obwodnice czy podróż do innego miasta droga ekspresową. Nie mam raczej problemu zeby dawać po garach a nie duścić samochód przy 1.5-2tys obrotow, także chyba nie bedzie problemow z tym GPFem. Zapytam tak bokiem a jak te piano blacki ? Nakładałeś jakieś folie czy tak żyjesz z tym rysujacym się od patrzenia plastikiem?
Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Twój samochód: Platinum hybrid 4WD
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Teal
Żyję. Nie ma tragedii, jak się jakiś łańcuchów na nadgarstkach nie nosi Tylko nigdy ich nie przecieram na sucho. Z przodu nie widzę na nich żadnych śladów. Z tyłu przy dzieciakach są mikroryski na podłokietnikach, ale bardziej od zabawy niż od normalnego użytkowania. Znowu porównam do CX-5, gdzie piano przy lewarku skrzyni automatycznej było mocno zmasakrowane. Pewnie dlatego, że jest w takim zagłębieniu i zbiera się tam wiecej syfu i jak chcesz przy krawędziach to wymieść to rysujesz wtedy plastik. U nas te plastiki są wypukłe przy przyciskach skrzyni i nic się tam nie zbiera. Nie ma się czego bać, a osobiście jakoś obklejanie wszytskiego folią mnie denerwuje. Jeszcze niektórzy piszą o stukach w zawieszeniu. Przy adaptacyjnym zawieszeniu jest cisza. Jak masz dobrą cenę to bierz i się nie zastanawiajEllessorr pisze: ↑26 lut 2024, 9:54Patrząc na ostatniego Tucsona to tyle zrobilismy przez okolo 3 lata U nas pewnie bedzie podobnie z jazda w mieście (60-70%) czasami przejazd przez obwodnice czy podróż do innego miasta droga ekspresową. Nie mam raczej problemu zeby dawać po garach a nie duścić samochód przy 1.5-2tys obrotow, także chyba nie bedzie problemow z tym GPFem. Zapytam tak bokiem a jak te piano blacki ? Nakładałeś jakieś folie czy tak żyjesz z tym rysujacym się od patrzenia plastikiem?
Pozdrawiam