Marko pisze: ↑27 lut 2024, 11:46
Czy obniża temperaturę spalania sadzy ? A może czyści nagar co polepsza spalanie i przez to będzie mniej sadzy.
Czy masz już jakieś konkretne wnioski ze stosowania tego czegoś ?
Informacje dotyczące właściwego sposobu działania specyfiku od polskiego producenta są na tyle skromne ,
że raczej nie można z nich wywnioskować konkretu. Choć zawarcie w opisie słowa "Cleaner" , oraz sformułowania
"(...) redukuje osadzanie cząstek sadzy i węgla, zapewnia prawidłowy przepływ spalin, (...)" może sugerować
również działanie czyszczące. Mam dostęp - tak jak wszyscy - tylko do źródeł wtórnych ( np. materiały w internecie od WYNN`S,
czy JLM ) , no i tam zawarte jest sformułowanie dotyczące ich produktów do GPF-a "(...) zmniejsza temperaturę, w której cząstki spalają się w filtrze.
Pomaga to spalić sadzę łatwiej i szybciej, regenerując filtr(...)". Tego rodzaju opis działania dodatku do filtrów cząstek stałych
( choć od Liqui Moly) formułował również Pan Krzysztof z Auto Dyżur by EKG w vlogaskach na YT.
Stąd moje dopowiedzenie , że te dodatki obniżają poziom temperatury przy której dochodzi do wypalania.
Udało mi się znaleźć informację , że tego typu specyfiki są podobno skuteczne gdy zapełnienie filtra jest mniejsze niż 40%.
Jeżeli przekracza ten poziom , ale jest niższe od 70% to wtedy można przepłukać filter innego rodzaju specyfikiem dozowanym bezpośredni do puszki
przez otwór od czujnika ( prawdopodobnie właśnie to było wykonane w ASO w przypadku Tucsona Pani @Paula7 ).
Jeśli poziom zapełnienia filtra przekracza 70 % to podobno filtr należy wymontować z auta i dokonać jego oczyszczania przez moczenie w odpowiednim specyfiku.
No , ale te sposoby powyżej 40 % to już nie dla nas, tylko mogą zostać wykonane przez serwisy ...
Teraz jest już na tyle ciepło ( po kilkanaście stopni na plusie ) , że trudno o wiarygodne dane. O ile podczas flustrującego i deprymującego stycznia 2024 temperatura była
minus kilkanaście stopni , no i trudno było przy normalnej jeździe osiągnąc ponad 450 stopni C na GPF-ie , o tyle teraz nie jest żadnym problemem 550 stopni czy więcej
( na obrotach 3000 - 3500 ). Zatem ciężko o wiarygodne odczyty, trzeba będzie poczekać do listopada . Tak czy inaczej u Mnie sytuacja się ustablizowała
po 23 stycznia :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.