Właśnie dziś się zarejestrowałem się na te forum. A dlaczego? Dlatego że chcę się podzielić moim doświadczeniem z Tucsonem zakupionym w firmie Stawowy w Bielsku - Biała. Po roku użytkowania wymieniono akumulator na gwarancji. Potem zaczęło się z GPF. Wypalanie w serwisie Stawowy za darmo czas oczekiwania na samochód 2 godziny. Po 6 miesiącach znowu GPF. Po następnych 6 miesiącach znowu GPF, wgrali nowy soft (oprogramowanie) i coś tam zmienili w kącie wysterowania czegoś tam(chyba coś związane z mieszaniem mieszanki z spalinami) oczywiście wszystkie usługi były bezpłatne. Teraz od trzech dni znowu świeci się informacja o wypaleniu GPF. Znowu jestem umówiony na wypalanie w serwisie STAWOWY. Jednak internet to taka książka bez początku i końca. Odpowiedź na problemy znalazłem u p. ADAMA który pokazał jak się to robi w KIA , pokazał jak samemu szybko i dokładnie wypalić GPF samemu. Potwierdzam sam sprawdziłem i to działa . Wielka ulga auto prowadzi się idealne , spadło spalanie , kontrolka zgasła, muszę jeszcze dodać że od zakupu tankuję et 98 na BP i system prowadzenia auta SPORT czerwone wyświetlacze.
WARUNKI do spełnienia przy wypalaniu GPFa:
1.Auto musi mieć zatankowany bak minimum 1/2
2.Droga szybkiego ruchu.
3.Jedziemy - rozpędzamy auto do 5 biegu i obrotów wielkości 4500, robimy redukcję na 4 bieg i utrzymujemy jazdę na poziomie 3500 obrotów i cały czas na 4 biegu. Wypalanie GPFa odbywa się w czasie jazdy tylko na czwartym biegu.
Przejechałem tak 10 km i pomogło. Jeszcze kolega sprawdził mi stopień wypalenia na warsztacie 100%. Jestem zadowolony. Jeszcze odwołać wizytę na serwisie. Jeśli kogoś interesuje filmik p. ADAMA to proszę tu :
https://www.facebook.com/kiamotochorzow ... 836014214/