Tucson NX4
Czy to ma sens do nowego auta?
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson TLE 1.6 GDi 2WD 132KM 2020r
- Kolor: Biały (Pollar White)
Czy to ma sens do nowego auta?
Co myślicie na temat środków czyszczących układ paliwowy np taki czy ma to sens do nowego auta??? No i czy może być stosowny do aut z filtrem GPF.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Re: Czy to ma sens do nowego auta?
Moim zdaniem do nowego samochodu nie ma to sensu, a jeśli chcesz dbać o silnik to lej dobre paliwo, np we wtorki na shell masz vpower 95 w cenie zwykłej a w czwartek diesel vpower w cenie zwykłej ropy.
Takie paliwo ma większą ilość składników smarujących i antykorozyjnych dla układu paliwowego i pomaga samemu silnikowi w miejscu gdzie nie smaruje zwykły olej silnikowy.
Takie paliwo ma większą ilość składników smarujących i antykorozyjnych dla układu paliwowego i pomaga samemu silnikowi w miejscu gdzie nie smaruje zwykły olej silnikowy.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Dodam jeszcze że jeśli chodzi o gpf to pilnuj zeby serwis wlewal Ci odpowiedni olej silnikowy zachowujący normy pod gpf acea c2/c3 bo z mojego doświadczenia wiem że mają to gdzieś i mogą ci wlac zwykły a5 do silników benzynowych bez gpf.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
W instrukcji obsługi jest napisane aby nic nie dolewać do paliwa.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDi Style fl 2WD+ Krell
- Kolor: Moon Rock
Naprawdę?

Serwis sam wlewa przy przeglądzie 30kkm jakiś dodatek do paliwa. Na moje zapytanie, przecież instrukcja zabrania, a co na to filtr GPF? Serwisant :

Poprosiłem o wpis w książce serwisowej o wykonaniu takiego zabiegu z silnikiem który posiada GPF. Typowi wymieniacze.
Co do tematu to raczej nie kombinuj, zwłaszcza jak masz GPFa. Efekt wlania w nowym pojeździe praktycznie zerowy a ewentualne problemy mogą być kosztowne.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson TLE 1.6 GDi 2WD 132KM 2020r
- Kolor: Biały (Pollar White)
Dzięki za odpowiedz
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI COMFORT
- Kolor: MOON ROCK
wszelki dodatki do paliwa oferowane rzez różne sklepy, to ściema. Jeżeli samochód ma sprawny filtr paliwa, to wszelkie polepszacze, uszczelniacze itp. zostaną wyłapane, szkoda pieniędzy.