Pedr pisze: ↑23 gru 2021, 10:16

to w ten sposób można coś wywalczyć? Czy możesz zdradzić w jaki sposób wyegzekwować umowę?
U mnie sprawa była dość skomplikowana:
- diler u którego kupiłem pojazd stracił autoryzację jakiś tydzień po tym jak podpisałem umowę (23.04. br) zakupu samochodu gdzie dostawa asekuracyjnie przewidziana została na wrzesień... ale "Panie" przełom czerwca i lipca samochód będzie na bank";
- o fakcie utraty autoryzacji przez dilera nie zostałem poinformowany;
- jakoś w połowie maja odwiedziłem dilera, który zapewniał mnie o tym, że całość sprawy zostanie poprowadzona zgodnie z umową i terminowo;
- w połowie czerwca dostałem telefon "Panie sie pojazd produkuje"... i dalej cisza z jednym wyjątkiem;
- wyjątek - wykonałem telefon do dilera i otrzymałem odpowiedź "że pojazd zniknął z systemu" ale zamówienie będzie w terminie;
- 29 września dostałem informację, że mój "pojazd jako jeden z nielicznych trafił do produkcji" oraz dostałem anex do umowy wydłużającej termin dostawy do końca października

,
- cisza do 02 listopada, kiedy to udałem się do dilera z zapytaniem "o co chodzi, co się dzieje", zasadniczo nie otrzymałem żadnej informacji w temacie pojazdu, nawet specjalnie jakoś się nie tłumaczyli tylko: pandemia, półprzewodniki i łańcuszek dostaw, no i to "wina"

HMP. Dodatkowo wieczorem dostałem drugi anex (wraz z poprzednim wzdłużającym termin dostawy do końca listopada) do podpisu

,
- wieczorem 02 listopada zgłoszony został do COK HMP wniosek o udzielenie informacji dotyczącej statusu pojazdu wraz z opisem całości sprawy. Odpowiedź w temacie dostałem na drugi dzień, zasadniczo całość informacji była w tonie uspokajającym ale bez konkretów oraz w związku z utratą autoryzacji przez dilera częściowo zobowiązania przejęte zostają przez HMP

,
- w I dekadzie listopada listopada przeczytałem
na tym forum, że coś dzieje się z zamówieniami i znikają z systemu,
- trafił mnie szlag

,
- udałem się do znajomego adwokata, który wyskrobał
pismo przedsądowe do dilera i HMP. Straszak w postaci zwroty podwójnego zadatku, odsetek karnych oraz dodatkowego odszkodowania w wysokości oferowanych zniżek w dniu zakupu (różnica ceny pomiędzy ceną katalogową a ceną po negocjacjach) zrobił robotę, tydzień po wysłaniu pisma dostałem od HMP telefon oraz e-mail, że pojazd ma już VIN i czeka na zwolnienie z fabryki. Przypadek??? nie sądzę.
- a ważne - żaden anex zmieniający termin dostawy z mojej strony nie został podpisany.
- II ważne - w umowie ważny jest zapis o zadatku - daje to pełną swobodę działania.
... o procesie dostawy samochodu nie piszę bo jest to odrębna historia.