Tucson NX4
Czas oczekiwania na nowego Tucsona NX4 od zamówienia
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: Czas oczekiwania na nowego Tucsona NX4 od zamówienia
Obserwując "to" co się dzieje, to to że mnie się udało odebrać Tucsona dzień przed moimi 40-urodzinami uważam za niezły "pierdolnik" koincydencyjny
A Wam życzę hartu ducha i również łutu szczęścia
A Wam życzę hartu ducha i również łutu szczęścia
- Maniek
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI, 230KM, 4WD, 6AT, Platinum, N-Line
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Dark Knight
Oki, ja zamawiałem 23.04.2021, a odebrałem 17.12. 21. W trakcie oczekiwania przechodziłem zmienne fazy nastroju , ale teraz... banan na twarzy
Amor Patriae Nostra Lex
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI, 4WD, 230KM PLATINUM, N-LINE, + SUN, SEATS
- Kolor: Shimmering Silver
Dlatego ja też liczę na banana I usunięcie chorób wieku dziecięcego czy jak to zwał
- Maniek
- Świeżak
Dziękuję, u mnie również była cisza ale adwokat w sporze z HMP rozwiązał problem.
Oczywiście diler uprzednio nic nie wiedział, nie słyszał i nie widział w temacie zamówienia, bo pandemia, półprzewodniki, łańcuszek dostaw i koklusz .
Amor Patriae Nostra Lex
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Nie
to w ten sposób można coś wywalczyć? Czy możesz zdradzić w jaki sposób wyegzekwować umowę?
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Kolejny zainteresowany
A przy okazji - czy ktoś ma możliwość podglądu systemu zamówień dla sieci dealerskiej? Chciałbym poprosić o sprawdzenie jednego zamówienia
A przy okazji - czy ktoś ma możliwość podglądu systemu zamówień dla sieci dealerskiej? Chciałbym poprosić o sprawdzenie jednego zamówienia
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 2021 - maybe
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: amazon grey
miałem mieć odbiór 15.12 -> nikt nie zadzwonił nawet..
nowy odbiór 14.02
HEV 230 4WD leather sun i safety
nowy odbiór 14.02
HEV 230 4WD leather sun i safety
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 TGDI hybryd 230KM Platinum N-line
- Kolor: Red sun
Kiedy zamawiane było auto?
- Maniek
- Świeżak
U mnie sprawa była dość skomplikowana:
- diler u którego kupiłem pojazd stracił autoryzację jakiś tydzień po tym jak podpisałem umowę (23.04. br) zakupu samochodu gdzie dostawa asekuracyjnie przewidziana została na wrzesień... ale "Panie" przełom czerwca i lipca samochód będzie na bank";
- o fakcie utraty autoryzacji przez dilera nie zostałem poinformowany;
- jakoś w połowie maja odwiedziłem dilera, który zapewniał mnie o tym, że całość sprawy zostanie poprowadzona zgodnie z umową i terminowo;
- w połowie czerwca dostałem telefon "Panie sie pojazd produkuje"... i dalej cisza z jednym wyjątkiem;
- wyjątek - wykonałem telefon do dilera i otrzymałem odpowiedź "że pojazd zniknął z systemu" ale zamówienie będzie w terminie;
- 29 września dostałem informację, że mój "pojazd jako jeden z nielicznych trafił do produkcji" oraz dostałem anex do umowy wydłużającej termin dostawy do końca października ,
- cisza do 02 listopada, kiedy to udałem się do dilera z zapytaniem "o co chodzi, co się dzieje", zasadniczo nie otrzymałem żadnej informacji w temacie pojazdu, nawet specjalnie jakoś się nie tłumaczyli tylko: pandemia, półprzewodniki i łańcuszek dostaw, no i to "wina" HMP. Dodatkowo wieczorem dostałem drugi anex (wraz z poprzednim wzdłużającym termin dostawy do końca listopada) do podpisu ,
- wieczorem 02 listopada zgłoszony został do COK HMP wniosek o udzielenie informacji dotyczącej statusu pojazdu wraz z opisem całości sprawy. Odpowiedź w temacie dostałem na drugi dzień, zasadniczo całość informacji była w tonie uspokajającym ale bez konkretów oraz w związku z utratą autoryzacji przez dilera częściowo zobowiązania przejęte zostają przez HMP ,
- w I dekadzie listopada listopada przeczytałem na tym forum, że coś dzieje się z zamówieniami i znikają z systemu,
- trafił mnie szlag ,
- udałem się do znajomego adwokata, który wyskrobał pismo przedsądowe do dilera i HMP. Straszak w postaci zwroty podwójnego zadatku, odsetek karnych oraz dodatkowego odszkodowania w wysokości oferowanych zniżek w dniu zakupu (różnica ceny pomiędzy ceną katalogową a ceną po negocjacjach) zrobił robotę, tydzień po wysłaniu pisma dostałem od HMP telefon oraz e-mail, że pojazd ma już VIN i czeka na zwolnienie z fabryki. Przypadek??? nie sądzę.
- a ważne - żaden anex zmieniający termin dostawy z mojej strony nie został podpisany.
- II ważne - w umowie ważny jest zapis o zadatku - daje to pełną swobodę działania.
... o procesie dostawy samochodu nie piszę bo jest to odrębna historia.
Amor Patriae Nostra Lex