Nie sądzę żeby filtr był takim problemem w benzynie. Jednak jest to paliwo zawierające zdecydowanie mniej cząsteczek sadzy w procesie spalania.Julek pisze:. Tak, już w przyszłym roku od jesieni, wszystkie benzynowe silniki będą wyposażane w filtry DPF. Jeżeli ktoś będzie jeździł tylko po mieście lub krótkie odcinki zmuszony będzie zakupić auto z napędem elektrycznym.
Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?
Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać
@viki2000, no nie chciałem siać paniki 
A tak swoją drogą czasem sam się zastanawiam gdzie żyjemy. Za komuny wszyscy mieli jeździć autobusami i tramwajami. Potem się zmienilo i rodacy masowo zaczęli się z komunikacji miejskiej przesiadac na swoje 4 kółka. Teraz odczuwam ponownie to co było kiedyś. Władze mojego miasta (czyt.Poznań) stawiają na rowery. Nie ważne czy masz do pracy 3 km czy 25 km ale masz sie przesiasc na rower, tak jak to uczynił prezydent Jaskowiak i nie ma gadania. To co w Poznaniu w centrum dzieje się na drogach wola o pomstę do nieba. No i zresztą tym sobie zaszkodził bo poznaniacy mówią "dość".
Samochody stają się wrogami miasta.
Wysłane przy użyciu Tapatalka

A tak swoją drogą czasem sam się zastanawiam gdzie żyjemy. Za komuny wszyscy mieli jeździć autobusami i tramwajami. Potem się zmienilo i rodacy masowo zaczęli się z komunikacji miejskiej przesiadac na swoje 4 kółka. Teraz odczuwam ponownie to co było kiedyś. Władze mojego miasta (czyt.Poznań) stawiają na rowery. Nie ważne czy masz do pracy 3 km czy 25 km ale masz sie przesiasc na rower, tak jak to uczynił prezydent Jaskowiak i nie ma gadania. To co w Poznaniu w centrum dzieje się na drogach wola o pomstę do nieba. No i zresztą tym sobie zaszkodził bo poznaniacy mówią "dość".
Samochody stają się wrogami miasta.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
- Kolor: Fiery Red
Samsung19 Brak posiadania samochodu z danym silnikiem, nie oznacza że się takim nie jeździło.
-
- Twórca
I jak wrażenia? Bo widzę, że wybrałeś inny 

- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do silnika z turbo, ciężko mu będzie wkręcać wolnossący silnik na obroty i redukować biegi, by uzyskać dynamikę i by ją odczuć.
Miąłem auto z wolnossącym silnikiem benzynowym 1,8, które miało 11 s do setki i wydawało mi się, że nie jedzie.
Obecnie mam 1,7 turbodiesla i wydaje mi się, że ciągnie jak szalone, a w rzeczywistości ma 11,5 s do setki, hehe.
Miąłem auto z wolnossącym silnikiem benzynowym 1,8, które miało 11 s do setki i wydawało mi się, że nie jedzie.
Obecnie mam 1,7 turbodiesla i wydaje mi się, że ciągnie jak szalone, a w rzeczywistości ma 11,5 s do setki, hehe.
-
- Twórca
Tak jest to prawdą, choć ja całe życie jeździłem wolnossącymi, ale żaden nie miał tak złego dołu. Kiedyś każdy producent podawał przyspieszenie 80-120 na IV biegu. Tutaj wyszła by prawdziwa moc GDI w stosunku do jakiegokolwiek innego silnika stosowanego w Tucsonie.
Na autocentrum ktoś zrobił szerokie testy przyspieszeń w szerokim spektrum 1.6gdi 1.7crdi w obu mocach i dość zaskakujące pomiary