Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Krisqs
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Sunset Red

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: Krisqs » 14 lip 2022, 10:12

daniel.tucson4 pisze:
14 lip 2022, 10:06

ASO) :!: :?: Aut produkują teraz jak na lekarstwo, taka sama sprzedaż... Co mają do roboty, jak nie teraz to kiedy, no wiem :arrow: sezon urlopowy, ale to zawsze będzie, coś... Po wakacjach powolna recesja, może redukcje kadrowe, brak podzespołów... czy ja za czarna to widzę :?:
Dodam jeszcze że jak kupowałem samochód to poinformowano mnie ze na czas wakacji hyundai wstrzymuje produkcję na 2 mies. Ile w tym prawdy nie wiem... 😑

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 14 lip 2022, 10:23

Krisqs pisze:
14 lip 2022, 10:12
Dodam jeszcze że jak kupowałem samochód to poinformowano mnie ze na czas wakacji hyundai wstrzymuje produkcję na 2 mies. Ile w tym prawdy nie wiem... 😑
Prawda, kolega pracuje w Skoda i też tak mają co rok w wakacje.

Kadra z fabryki nie będzie pracować, ale białe kołnierzyki pewnie tak, zajęli by się sprawą, bo na IONIQ 6 mają czas (który wygląda jak transformers Syrenki z FSO i Tesli :lol: ).

Zobaczymy - jak pisałem - co Filip przyniesie w sprawie. Jeżeli nic nowego, musimy zrobić pozew zbiorowy i poinformować ich o sprawię sądowej.

Krisqs, wydaje mi się, że sporo kierowców nowego Tucsona nie jest świadomych tego, bo dokładnie wiesz, że jak się jeździ po płaskim i zmienia biegi po bożemu to odgłosu nie ma, nie wspominając już o głośnej muzyce podczas tego oraz lekko głuchych kierowcach - kilkoro kierowców jakich widziałem to dziadki - żeby nie było, z całym szacunkiem do nich, zwłaszcza, że się odważyli na takie auto. ;)

:idea: :idea: Zauważcie, że auta testowe TEŻ MAJĄ TEN ODGŁOS :!: Pertyn o tym wspomina i w ostatnim teście Autowizja na YouTube p. Urbana. :!:

140 tysięcy za auto, a tu taki "kwiatek" :arrow: świetne jest poza tym :idea:

P. S. Ostatnie przypuszczenia kierują problem na skrzynię biegów. Naturalnie problemu absolutnie nie ma we wszystkich automatach Tucsona, a komplet sprzęgła i inne jego elementy wymienili Goranowi, chyba, że w tym właśnie sprzęgle jest problem - dodam producent LUK. :idea:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 14 lip 2022, 10:44

Jeszcze raz witam Was ;)
daniel.tucson4 pisze:
14 lip 2022, 10:06
Na co jedni z drugimi czekają (czyt. HMP i ASO) :!: :?: Aut produkują teraz jak na lekarstwo, taka sama sprzedaż... Co mają do roboty, jak nie teraz to kiedy, no wiem (...)
Czy te dławienie ma coś WSPÓLNEGO z furgotaniem :?: :?: Nie sądzę. ;)
Troszkę zrobiłem wywiad gospodarczy i się dowiedziałem kilku ciekawych rzeczy.
No więc , po pierwsze - mechanicy w ASO - podobno zarabiają podstawę plus prowizja od kwoty naprawy , podobno koło 10% . Podkreślam podobno , to nieoficialne informacje. Tak więc im się nie opłaca blokować podnośnika i tracić czas na jednego trudnego pacjenta, skoro w ciągu tego czasu mogą w dzień skasować kilka szybkich akcji z innymi samochodami ( a od każdego prowizja). No więc kasa :D
Druga sprawa jest taka, że podobno jak jest jakaś awaria to ASO ( znaczy się konkretny oddział ) naprawia to z własnych pieniędzy , a potem im importer zwraca te pieniądze. Jeśli jednak naprawa jest droga, to importer może nie chcieć się na to zgodzić , a ASO to nie Caritas. Więc też mogą nie chcieć nic szukać na własną ręke.
Czyli znowu pieniądze :D
Ale to są informacje nie potwierdzone , więc nie moge za nie ręczyć.
Co do dławienia ... hmmm jeśli jest to coś w układzie wydechowym , to może być jakiś związek....
daniel.tucson4 pisze:
14 lip 2022, 10:23
Zauważcie, że auta testowe TEŻ MAJĄ TEN ODGŁOS :!: Pertyn o tym wspomina i w ostatnim teście Autowizja na YouTube p. Urbana. :!:
Tylko tutaj znowu ta sama technika, czyli 1.6 T - GDI G4FP 1598 cm3 150 KM plus skrzynia i sprzęgło , są montowane w Tucsonie NX4E , ale też w Sportage NQ5 i Kona OS , ale tam użytkownicy nie zgłaszają takiego problemu ...

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 14 lip 2022, 11:28

Jeżeli chodzi o wydech... :arrow: był trop poluzowania jakiejś gumy - Zibi tu na forum o tym pisał - ale czy ten odgłos nie odchodzi z przodu, z silnika, nisko :?: Choć wydech jest bardzo długi :idea:

Rozumiem, że wszystko rozbija się o urobek ekonomiczny każdego w tym układzie, jednak sprawa robi się powoli jak kula śniegowa. HMP ma liczyć na nas, czy my na nie - oczywiście w świecie idealnym, a taki nie jest :?:

Jak nie zdiagnozują problemu, to są szanse, że coraz więcej aut (choć teraz to % bardzo mało na ich tu szczęście) będzie wyjeżdżać z fabryki z tym defektem, więcej klientów będzie niezadowolonych, akcja przywoławcza, smród dziennikarski okraszony nutą negatywnej rewelacji - oby ;)

Wbrew pozorom sprawa jest prosta jak drut :arrow: my nie szukamy dziury w całym, jest drażniący/niepotrzebny/dodatkowy/niepokojący/... odgłos i trzeba stanąć na wysokości zadania i zachować się jak przystoi oraz zgodnie z prawem, a nie zabawa w kotka i myszkę. :roll:

Ludzie badają Marsa, drony wygrywają bitwy, a tu odgłosu nie mogą zdiagnozować... ambiwalencja HMP się na nich zemści... ;)

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 14 lip 2022, 12:13

daniel.tucson4 pisze:
14 lip 2022, 11:28
Jeżeli chodzi o wydech... :arrow: był trop poluzowania jakiejś gumy - Zibi tu na forum o tym pisał - ale czy ten odgłos nie odchodzi z przodu, z silnika, nisko :?:
Może być , że chodzi o tzw. plecionke , czy inaczej łącznik elastyczny wydechu.
daniel.tucson4 pisze:
14 lip 2022, 11:28
Jak nie zdiagnozują problemu, to są szanse, że coraz więcej aut (choć teraz to % bardzo mało na ich tu szczęście) będzie wyjeżdżać z fabryki z tym defektem, więcej klientów będzie niezadowolonych, akcja przywoławcza, smród dziennikarski okraszony nutą negatywnej rewelacji
To nie są zawodnicy z pierwszej łapanki, już to przemyśleli i się zabezpieczyli na taką ewentualność , budując przemyślaną linie obrony :
daniel.tucson4 pisze:
14 lip 2022, 10:23
Zauważcie, że auta testowe TEŻ MAJĄ TEN ODGŁOS :!: Pertyn o tym wspomina i w ostatnim teście Autowizja na YouTube p. Urbana. :!:
Dobrze to rozegrali Petrynem i Urbanem. Teraz w przypadku afery i pozwu powiedzą, że przecież nawet auta w parku prasowym tak mają, bo to nie jest wada , tylko cecha. A tak poza tym to "biegi trza umić zmieniać Panie" :lol: ;)
No więc jak nie znajdziemy "dymiącego pistoletu" i nie przyciśniemy ich , to sprawa przegrana.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 14 lip 2022, 13:09

@Dreaminalist, słuszne są Twoje wnioski. :D

Jest tylko malutkie "ale" :arrow: :arrow: co z autami, w których to odgłosu nie ma :?: Produkt o takiej samej specyfikacji, nie może odznaczać się pewną "cechą" (patrz. furczące sprzęgło) ... czasami :idea: ;) :arrow: argument nie do obejścia :!:

Krisqs
Nowicjusz

Post autor: Krisqs » 14 lip 2022, 13:46

Stwierdziłem Panowie że nie ma na co czekać i
umówiłem się na poniedziałek w ASO Kraków, będą czarować 😊

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 14 lip 2022, 15:12

News od Gorana :!: Prosił, abym przetłumaczył i podał to TU na forum :arrow:

U naszego południowego kolegi 5 innych Tucsonów ponoć miało ten sam odgłos - 2 nowe i 3 używane. Powiedzieli, że to nie jest defekt i że wszystko jest w porządku.

Goran, odmówił przyjęcia pojazdu, to chyba jego 6 wizyta w ASO i postawili mu 3 opcje: całkowita refundacja; wymiana auta na to samo :idea: z tym samym dźwiękiem :shock: ; nabycie auta z przebiegiem ca. 8000 km z automatem o najwyższej w wersji N-Line, kompletem opon zima, voucherem na 1 serwis ale za dopłatą 2,800 EUR.

Nasz kolega zbliżył kartę płatniczą, wpisał PIN i ... odjechał :D NX4 ze skrzynią DCT i jak mówi jest już szczęśliwy, że nie słyszy tego #!*?~ :!: :!: :!:

Ale pomógł :lol: :lol:

Krisqs
Nowicjusz

Post autor: Krisqs » 14 lip 2022, 16:11

Ale to jak? samochodowi nic nie jest, a jednak zaproponowali wyjście. To tak jak by się jednak coś przyznać do winy. No chyba że już ich tak gnębił ze chcieli mieć spokój 😂

redlumek
Forumowicz
Twój samochód: Hybrid Plug-in Platinum
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: Dark Teal

Post autor: redlumek » 14 lip 2022, 16:31

od taka wyższa kultura sprzedaży - zadowolony klient wróci i kupi coś jeszcze

ODPOWIEDZ