Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: Dreaminalist » 25 cze 2022, 21:06

U mnie "soundtrack" jest tylko na 1 - 4 . Na 5 i 6 nigdy mnie się nie udało wywołać tego dźwięku. Tak samo na R .
Pewnie chodzi o to że na biegach 1- 4 przełożenie ( Ratio ) jest > 1 , więc są większe naprężenia. Natomiast na biegach 5 - 6 jest to <1
Tutaj jest to fajnie pokazane :
> Klik <
Myśle też , że sprawdzić trzeba to co Kolega Zibi70 sugerował , czyli układ wylotowy z silnika. Tam mogą być jakieś luzy na łączeniach elementów , które tak mogą rezonować pod obciążeniem .

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 02 lip 2022, 21:14

Wybaczcie mi proszę , ale spytam nieśmiało : czy są jakieś nowe wieści z frontu ?
Kolejny tydzień mija i wyjątkowo cicho w naszej sprawie.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 02 lip 2022, 21:29

Ręce opadają :arrow: z priv'a wiem, że:

:arrow: Filipa auto dalej w ASO, szykują się do rozrządu (QRVA co :?: :!:), ale zobaczymy czy do tego dojdzie ...

:arrow: Gorana robią dalej w babuco sfinalizowane alla złą eksploatacją pojazdu :roll:

:cry: nihil novi :(

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 03 lip 2022, 6:58

Dzieki za odpowiedź.
Co do rozrządu , to niesprawny może wydawać takie dźwięki , tylko, że dzieje się to w sposób stały - pernametny , a nie od tylko w określonych warunkach.
Po za tym zazwyczaj jest to na zimnym silniku, a u nas to się jakby pojawia na ciepłym. Inna sprawa , że samochody nam nie dymią.
Więc to raczej chyba nie to :roll: W sumie to chyba dobrze ....i nie dobrze zarazem, bo oznacza, że dalej nic nie wiedzą :cry:

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 03 lip 2022, 10:14

Dreaminalist pisze:
03 lip 2022, 6:58
...
Co do rozrządu , to niesprawny może wydawać takie dźwięki , tylko, że dzieje się to w sposób stały - pernametny , a nie od tylko w określonych warunkach.
Po za tym zazwyczaj jest to na zimnym silniku, a u nas to się jakby pojawia na ciepłym. Inna sprawa , że samochody nam nie dymią.
...
Dokładnie...

Nie wiem czy oni tak na prawdę nie wiedzą czy chcą nie wiedzieć ;) :arrow: przecież nad takim przypadkiem zajmują się (przynajmniej powinni) profesjonaliści TOP.

Niepokojąco długo coś to trwa, a Goran cały czas kopie się z koniem... :roll: :evil:

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 13 lip 2022, 13:25

I co... wakacje... 8-) :?: :?:

Panowie, coś w sprawie cicho, za cicho... ;)

Krisqs
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6
Kolor: Sunset Red

Post autor: Krisqs » 14 lip 2022, 0:44

Witam wszystkich.
Wczoraj zadałem pytanie na Facebookowej grupie na temat dziwmych dźwięków przy zmianie biegów. W odpowiedzi otrzymałem link do tego wątku na forum. Po przeczytaniu całości stwierdzam że mam identyczny problem. Samochód z kwietnia 2022 odebrany pierwszy tydzień czerwca.
Standardowo furgotania przy zmianach biegów do tego czasami przy ruszaniu dławi go trzeba szybko wysprzeglici dać więcej gazu.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 14 lip 2022, 8:18

Witajcie Bogowie Wojny z ASO ;)
daniel.tucson4 pisze:
13 lip 2022, 13:25
Panowie, coś w sprawie cicho, za cicho... ;)
Nie napisze nic odkrywczego . Do dobrego Majstra , który ma renome to się czeka na wizytę teraz tygodniami. No więc czekam :mrgreen:
W ASO to już miałem chyba trzy wizyty od stycznia i zawsze słyszałem , że auto jest w pełni sprawne :D No to chyba dobrze , że jest w pełni sprawne i nic mu nie dolega :D No chyba , że nie jest tak do końca :shock:
No więc jak doczekam się w sierpniu na termin i zrobię diagnostykę u niezależnego fachowca , to dam znać czego się dowiedziałem.
Krisqs pisze:
14 lip 2022, 0:44
Witam wszystkich.
Samochód z kwietnia 2022 odebrany pierwszy tydzień czerwca.
Witamy w naszym skromnym gronie :D Niczego nie gwarantujemy , ale też nie ma tutaj nic do stracenia ;)
To ciekawa informacja. Wydawało się , że problem dotyczy tylko aut z października / listopada 2021 , a tutaj informacja o kwietniu 2022 :shock:

Krisqs
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6
Kolor: Sunset Red

Post autor: Krisqs » 14 lip 2022, 10:06

Dreaminalist pisze:
14 lip 2022, 8:18
Witamy w naszym skromnym gronie :D Niczego nie gwarantujemy , ale też nie ma tutaj nic do stracenia ;)
To ciekawa informacja. Wydawało się , że problem dotyczy tylko aut z października / listopada 2021 , a tutaj informacja o kwietniu 2022 :shock:
W sumie od pierwszych kilometrów mi się to nie podobało. Aktualnie 1500km. 🤦‍♂️
Niejednokrotnie spotykam ludzi w takim aucie z manualem i mam ochotę podejść i zapytać czy też tak mają 😂

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 14 lip 2022, 10:06

Krisqs pisze:
14 lip 2022, 0:44
...
Standardowo furgotania przy zmianach biegów do tego czasami przy ruszaniu dławi go trzeba szybko wysprzeglici dać więcej gazu.
Witaj :!: To ja Cię to "zwiodłem" :D

Dzielimy się tutaj naszymi informacjami, jak wiesz, Filip i ja oraz Goran w Chorwacji wysłaliśmy pisma podając tam nasze wzajemnie VINy, aby zaznaczyć, że może być to szerszy problem oraz żeby tym jełopom ewidencjonować zdarzenie gwarancyjne w systemie, aby później efektywniej załatwić problem... oby!

Tu Filip to twardy zawodnik 8-) ma auto zastępcze i już chyba ponad miesiąc się nim buja, a jego Tucson "śpi" sobie przytulnie w ASO - oby go qva obudzili już po przeszczepie felernego ustrojstwa :o :!: Jego Tucson jest w światłach jupiterów tej sprawy - 3eba 3mać za TO kciuki :idea:

Na co jedni z drugimi czekają (czyt. HMP i ASO) :!: :?: Aut produkują teraz jak na lekarstwo, taka sama sprzedaż... Co mają do roboty, jak nie teraz to kiedy, no wiem :arrow: sezon urlopowy, ale to zawsze będzie, coś... Po wakacjach powolna recesja, może redukcje kadrowe, brak podzespołów... czy ja za czarna to widzę :?:

H się dzieję już od ponad kwartału w sprawie i szlag mnie trafia :evil: , w Chorwacji Goran ma nie lepiej - i do tego najczęściej napierał wizyty ze świtą prawniczo-rzeczoznawczą. Co - im nie zależy na tym, przecież jak nie wiedzą skąd ten odgłos, to tylko im powinno najbardziej zależeć, bo przecież coś jest spartolone na etapie produkcji, i każdy porządny producent powinien to jak najszybciej zdiagnozować i wyeliminować, aby sobie nie psuć sobie renomy, nie :?: No, chyba, że jest taaak bogaty, że ma wyjeb... i tak to wygląda :!: :?

Co do zacytowanego od Krisqs "dławienia" :arrow: jest to :!: Czasem ruszy powoli bez gazu, a czasami się zadławi, o ruszaniu na trybie SPORT nie wspominając - ale to inna para kaloszy, bo to taka specyfikacja, aby spalić gumy, no i trochę sprzęgła :o .
Czy te dławienie ma coś WSPÓLNEGO z furgotaniem :?: :?: Nie sądzę. ;)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2022, 10:14 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu