Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
U mnie "soundtrack" jest tylko na 1 - 4 . Na 5 i 6 nigdy mnie się nie udało wywołać tego dźwięku. Tak samo na R .
Pewnie chodzi o to że na biegach 1- 4 przełożenie ( Ratio ) jest > 1 , więc są większe naprężenia. Natomiast na biegach 5 - 6 jest to <1
Tutaj jest to fajnie pokazane :
> Klik <
Myśle też , że sprawdzić trzeba to co Kolega Zibi70 sugerował , czyli układ wylotowy z silnika. Tam mogą być jakieś luzy na łączeniach elementów , które tak mogą rezonować pod obciążeniem .
Pewnie chodzi o to że na biegach 1- 4 przełożenie ( Ratio ) jest > 1 , więc są większe naprężenia. Natomiast na biegach 5 - 6 jest to <1
Tutaj jest to fajnie pokazane :
> Klik <
Myśle też , że sprawdzić trzeba to co Kolega Zibi70 sugerował , czyli układ wylotowy z silnika. Tam mogą być jakieś luzy na łączeniach elementów , które tak mogą rezonować pod obciążeniem .
- Dreaminalist
- Mistrz
Wybaczcie mi proszę , ale spytam nieśmiało : czy są jakieś nowe wieści z frontu ?
Kolejny tydzień mija i wyjątkowo cicho w naszej sprawie.
Kolejny tydzień mija i wyjątkowo cicho w naszej sprawie.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Ręce opadają
z priv'a wiem, że:
Filipa auto dalej w ASO, szykują się do rozrządu (QRVA co
), ale zobaczymy czy do tego dojdzie ...
Gorana robią dalej w babuco sfinalizowane alla złą eksploatacją pojazdu
nihil novi 

- Dreaminalist
- Mistrz
Dzieki za odpowiedź.
Co do rozrządu , to niesprawny może wydawać takie dźwięki , tylko, że dzieje się to w sposób stały - pernametny , a nie od tylko w określonych warunkach.
Po za tym zazwyczaj jest to na zimnym silniku, a u nas to się jakby pojawia na ciepłym. Inna sprawa , że samochody nam nie dymią.
Więc to raczej chyba nie to
W sumie to chyba dobrze ....i nie dobrze zarazem, bo oznacza, że dalej nic nie wiedzą 
Co do rozrządu , to niesprawny może wydawać takie dźwięki , tylko, że dzieje się to w sposób stały - pernametny , a nie od tylko w określonych warunkach.
Po za tym zazwyczaj jest to na zimnym silniku, a u nas to się jakby pojawia na ciepłym. Inna sprawa , że samochody nam nie dymią.
Więc to raczej chyba nie to

- daniel.tucson4
- Autor
Dokładnie...Dreaminalist pisze: ↑03 lip 2022, 6:58...
...
Nie wiem czy oni tak na prawdę nie wiedzą czy chcą nie wiedzieć

Niepokojąco długo coś to trwa, a Goran cały czas kopie się z koniem...

- daniel.tucson4
- Autor
I co... wakacje...
Panowie, coś w sprawie cicho, za cicho...

Panowie, coś w sprawie cicho, za cicho...

-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6
- Kolor: Sunset Red
Witam wszystkich.
Wczoraj zadałem pytanie na Facebookowej grupie na temat dziwmych dźwięków przy zmianie biegów. W odpowiedzi otrzymałem link do tego wątku na forum. Po przeczytaniu całości stwierdzam że mam identyczny problem. Samochód z kwietnia 2022 odebrany pierwszy tydzień czerwca.
Standardowo furgotania przy zmianach biegów do tego czasami przy ruszaniu dławi go trzeba szybko wysprzeglici dać więcej gazu.
Wczoraj zadałem pytanie na Facebookowej grupie na temat dziwmych dźwięków przy zmianie biegów. W odpowiedzi otrzymałem link do tego wątku na forum. Po przeczytaniu całości stwierdzam że mam identyczny problem. Samochód z kwietnia 2022 odebrany pierwszy tydzień czerwca.
Standardowo furgotania przy zmianach biegów do tego czasami przy ruszaniu dławi go trzeba szybko wysprzeglici dać więcej gazu.
- Dreaminalist
- Mistrz
Witajcie Bogowie Wojny z ASO
W ASO to już miałem chyba trzy wizyty od stycznia i zawsze słyszałem , że auto jest w pełni sprawne
No to chyba dobrze , że jest w pełni sprawne i nic mu nie dolega
No chyba , że nie jest tak do końca 
No więc jak doczekam się w sierpniu na termin i zrobię diagnostykę u niezależnego fachowca , to dam znać czego się dowiedziałem.
Niczego nie gwarantujemy , ale też nie ma tutaj nic do stracenia
To ciekawa informacja. Wydawało się , że problem dotyczy tylko aut z października / listopada 2021 , a tutaj informacja o kwietniu 2022

Nie napisze nic odkrywczego . Do dobrego Majstra , który ma renome to się czeka na wizytę teraz tygodniami. No więc czekam

W ASO to już miałem chyba trzy wizyty od stycznia i zawsze słyszałem , że auto jest w pełni sprawne

No więc jak doczekam się w sierpniu na termin i zrobię diagnostykę u niezależnego fachowca , to dam znać czego się dowiedziałem.
Witamy w naszym skromnym gronie

To ciekawa informacja. Wydawało się , że problem dotyczy tylko aut z października / listopada 2021 , a tutaj informacja o kwietniu 2022

-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6
- Kolor: Sunset Red
W sumie od pierwszych kilometrów mi się to nie podobało. Aktualnie 1500km.Dreaminalist pisze: ↑14 lip 2022, 8:18Witamy w naszym skromnym gronieNiczego nie gwarantujemy , ale też nie ma tutaj nic do stracenia
![]()
To ciekawa informacja. Wydawało się , że problem dotyczy tylko aut z października / listopada 2021 , a tutaj informacja o kwietniu 2022![]()
Niejednokrotnie spotykam ludzi w takim aucie z manualem i mam ochotę podejść i zapytać czy też tak mają
- daniel.tucson4
- Autor
Witaj

Dzielimy się tutaj naszymi informacjami, jak wiesz, Filip i ja oraz Goran w Chorwacji wysłaliśmy pisma podając tam nasze wzajemnie VINy, aby zaznaczyć, że może być to szerszy problem oraz żeby tym jełopom ewidencjonować zdarzenie gwarancyjne w systemie, aby później efektywniej załatwić problem... oby!
Tu Filip to twardy zawodnik

Na co jedni z drugimi czekają (czyt. HMP i ASO)

H się dzieję już od ponad kwartału w sprawie i szlag mnie trafia

Co do zacytowanego od Krisqs "dławienia"

Czy te dławienie ma coś WSPÓLNEGO z furgotaniem

Ostatnio zmieniony 14 lip 2022, 10:14 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 3 razy.