Tucson TL
System Start Stop
Re: System Start - Stop
System start-stop zadziała jeżeli w ogóle go się najpierw włączy, nastepnie gdy się wrzuci na luz i puści sprzęgło, wtedy dopiero silnik samoczynnie się wyłączy.
Jeżeli tak jak piszesz, że silnik zgasł w momencie wrzucenia biegu na wsteczny to raczej nie z powodu nagłego zadzialania wyłączonego systemu start-stop tylk z innego powodu. Czy aby nie puszczasz za szybko sprzęgła przy wstecznym ?
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Jeżeli tak jak piszesz, że silnik zgasł w momencie wrzucenia biegu na wsteczny to raczej nie z powodu nagłego zadzialania wyłączonego systemu start-stop tylk z innego powodu. Czy aby nie puszczasz za szybko sprzęgła przy wstecznym ?
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Zrozumiałem to tak: Fizycznie wyłączyłeś S-S, mimo to gdy wrzuciłeś wsteczny z wciśniętym sprzęgłem to zgasł? Dodałeś gazu i odpalił? Coś nie halo, albo z wbiciem wstecznego, albo z czujnikiem wstecznego ( na to bym postawił)
Julek, S-S nie trzeba włączać, bo jest włączony z autonatu, a odwrotnie, by nie działał, trzeba wyłączać.
Julek, S-S nie trzeba włączać, bo jest włączony z autonatu, a odwrotnie, by nie działał, trzeba wyłączać.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.7 141KM Style
- Kolor: MICRON GREY
Julek
Ja mam 141 KM, automat więc nie mam sprzęgła. Było tak. System został na pewno wyłączony na początku jazdy bo jak pisze Krisman załącza się on automatycznie przy każdym odpaleniu silnika. Przejechałem ileś tam km dojechałem do celu ustawiłem auto do parkowania, wrzuciłem wsteczny i zgasł. Następnie lekko gaz i ponownie odpalił i mogłem zaparkować. Zdarzyło się to dwukrotnie
Ja mam 141 KM, automat więc nie mam sprzęgła. Było tak. System został na pewno wyłączony na początku jazdy bo jak pisze Krisman załącza się on automatycznie przy każdym odpaleniu silnika. Przejechałem ileś tam km dojechałem do celu ustawiłem auto do parkowania, wrzuciłem wsteczny i zgasł. Następnie lekko gaz i ponownie odpalił i mogłem zaparkować. Zdarzyło się to dwukrotnie
W takim razie coś nie tak. Ale nie łączyłbym tego raczej z funkcją start-stop. Zaobserwuj czy tak jest za każdym razem czy przy zimniejszym silniku ? Czy autem wtedy szarpie czy nie...
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Kolor: White sand
Aktualnie znalazlem i wyprobowalem tansze i lepsze rozwiazanie na uniwersalnym czasowaczu.
https://www.aliexpress.com/item/12V-Timing-Delay-Relay-Module-Cycle-Timer-Digital-LED-Dual-Display-0-999-Minutes/32850719172.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da24c4dKhI6O7
Modul ustawilem na mod P1-2 a czasy na T1-7s / T2-1s
wyjscie kontaktow z przekaznika polaczylem rownolegle z przyciskiem Start/Stop.
https://www.aliexpress.com/item/12V-Timing-Delay-Relay-Module-Cycle-Timer-Digital-LED-Dual-Display-0-999-Minutes/32850719172.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da24c4dKhI6O7
Modul ustawilem na mod P1-2 a czasy na T1-7s / T2-1s
wyjscie kontaktow z przekaznika polaczylem rownolegle z przyciskiem Start/Stop.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Mnie nie zdarzyło się, by Start/Stop sam się ponownie aktywował po mojej ręcznej deaktywacji przyciskiem.
- admin
- Administrator
- Twój samochód: 2.0 CRDi
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Kolor: Black
Tu raczej chodzi o wyłączenie systemu po każdym odpaleniu silnika - raz na zawsze do kolejnego odpalenia.
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
W ASO powiedziano że za 100zł brutto mogą wyłączyć ten system na stałe. Z drugiej strony odruchowo system wyłączam.
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny