Tucson TL
System Start Stop
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI Style 2WD 2018
- Kolor: White Sand
Re: System Start - Stop
Przy najbliżej wizycie w ASO zapytam się czy jest możliwe u nich przestawienie programowo systemu START/STOP a było domyślnie wyłączone, a wciśnięcie przycisku dopiero uruchamia ten system. Kiedyś na kanale YT Auto Świat Piotr Szypulski mówił o takiej możliwości, tylko nie pamiętam o jaką markę chodziło, koszt chyba 200-300zł.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Obecnie to chyba formalnie nie jest możliwe.
-
- Twórca
- Twój samochód: KIA Cee'd Sportswagon XL 2013 1,6 CRDi 128 6AT
- Kolor: Dark Metal
Chodzi o to, że pojazd uzyskał swoje normy emisji spalin z założeniem, że ten system jest i działa. Zablokowanie na sztywno wyłamuje się spod tego założenia.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
- Kolor: Biały
Właśnie - komputer. To jak byś przy włączaniu komputera trzymał jakiś przycisk. Nic nie powinno się dziać.Tommy pisze: A zatem przy uruchamianiu auta moze dojsc do spiecia przy wylaczniku, wywalenia bezpiecznikow lub innej awarii elektrycznej. Pamietaj ze to jednak jest pod zasilaniem, polaczone z komputerem sterujacym.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT
- Kolor: Black Phantom
Rob jak uwazasz, to Twoje auto
-
- Twórca
- Twój samochód: 1 -1.6 Comfort, 2- 1.6 N Line
- Kolor: 1-Biały, 2- Biały
Faktycznie klinowanie przycisku kartonikiem chyba nie jest dobrym rozwiązaniem, na dłuższą metę może faktycznie dojść do zwarcia. Co ciekawe w bliźniaczej Kia Sportage z silnikiem 1.6 GDI takiego przycisku nie ma, silnik cały czas pracuje. Silnik jest dokładnie taki sam, auta ukazały się mniej więcej w tym sam czasie. W Kia z silnikami wysokoprężnymi system start stop jest ale na życzenie mogą to wyłączyć. Tak przynajmniej mówił mi pracownik serwisu Kia.
Więc pewnie i u nas się da to zrobić. Sprawa rozbija się więc raczej o umiejętności elektryka w danym serwisie. Jak chciałem doposażyć swoje auto w serwisie w Gdańsku to powiedzieli, że nie jest to możliwe (jest to możliwe tylko na etapie produkcji), w Lublinie zrobili mi to bez problemu.
Więc pewnie i u nas się da to zrobić. Sprawa rozbija się więc raczej o umiejętności elektryka w danym serwisie. Jak chciałem doposażyć swoje auto w serwisie w Gdańsku to powiedzieli, że nie jest to możliwe (jest to możliwe tylko na etapie produkcji), w Lublinie zrobili mi to bez problemu.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Pewnie każdy serwis potrafi wyłączyć, ale nie każdy chce, bo auto miało homologację i testy spalania z systemem start/stop.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.7 CRDI
- Kolor: G
Witam Panowie. Odgrzeje temat pytaniem, gdzie i w jakie kabelki należy podpiąć przekaźnik wielofunkcyjny, jeśli w tunelu to jak go rozebrać? Zasilanie przekażnika przewiduje podać z bezpieczników, tak jak ktoś tu pokazał.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Style 6MT 2WD 2019
- Kolor: White Sand
Witam.
Intuicyjnie czuję, że moje pytanie dotyczy Start/Stop.
Auto: Tucson 1.6 GDI 132 KM 6MT 2WD 2019
Jeżdżę w mieście na Start/Stop i raz na jakiś czas, przy niewielkich prędkościach, przy dohamowywaniu np. przy progu zwalniającym, po wrzuceniu 1 biegu gaśnie silnik. Pojawia się wtedy komunikat ostrzegawczy (jak niżej) z ciągłym dźwiękiem. Czy ktoś zna odp. w jakich okolicznościach użytkowania (wg. Producenta) taki komunikat się pojawia i na czym polega błąd (jak rozumiem kierowcy), że auto wyświetla taki właśnie komunikat? W instrukcji obsługi nie znalazłem opisu takiego komunikatu a serwisant w ASO powiedział, że nie zna takiego komunikatu. Sprawdził auto komputerowo i wyszło, że brak jest kodów błędów DTC a problem dla mnie dalej nie zniknął.
Intuicyjnie czuję, że moje pytanie dotyczy Start/Stop.
Auto: Tucson 1.6 GDI 132 KM 6MT 2WD 2019
Jeżdżę w mieście na Start/Stop i raz na jakiś czas, przy niewielkich prędkościach, przy dohamowywaniu np. przy progu zwalniającym, po wrzuceniu 1 biegu gaśnie silnik. Pojawia się wtedy komunikat ostrzegawczy (jak niżej) z ciągłym dźwiękiem. Czy ktoś zna odp. w jakich okolicznościach użytkowania (wg. Producenta) taki komunikat się pojawia i na czym polega błąd (jak rozumiem kierowcy), że auto wyświetla taki właśnie komunikat? W instrukcji obsługi nie znalazłem opisu takiego komunikatu a serwisant w ASO powiedział, że nie zna takiego komunikatu. Sprawdził auto komputerowo i wyszło, że brak jest kodów błędów DTC a problem dla mnie dalej nie zniknął.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 t-gdi
- Kolor: Micron Grey
Ja odgrzeję temat. Czy komuś udało się w jakimś serwisie wyłączyć system Start-Stop nawet za kasę. Swoim Tucsonem jeżdzę od miesiąca zrobiłem już ponad tysiąc kilometrów i jedyne co mnie dobija to ten system. Staram się go zawsze wyłączać po uruchomieniu ale czasami zapomnę. Nie dobija mnie tak bardzo gaśnięcie silnika np. na światłach bo przynajmniej mi to przypomni o wyłączeniu systemu. Dobija mnie jednak przy przełączaniu skrzyni z D na P. Staję hamulec przełączam na P ale po drodze jest N, no i kto ma automata to wie D silnik pracuje na N gaśnie aby znowu na P zapalić tylko po to abym go zgasił. Nie ukrywam że mnie to strasznie irytuje. Jestem gotowy nawet zapłacić za wyłączenie tej funkcji i dlatego pytam czy komuś już udało się to w jakimś serwisie.