Tucson NX4
System eCALL - Kontrolka SOS
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 48V Executive 7DCT 2WD 150KM
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Niebieski
System eCALL - Kontrolka SOS
Witam. Dzisiejszej nocy samochód stał na dworze, co przy -6* skutkowało całkowitym dość mocnym oszronieniem. Po odpaleniu, wiadomo cała procedura rozmrażania szyby itp. , w tym czasie na wyświetlaczu pod kontrolkami świateł zaświeciła się na czerwono kontrolka S.O.S. Przycisk koło lusterka wszystko ok, świecił na biało. Żadnych innych komunikatów nie było. Po przejechaniu około 1km kontrolka zgasła i jak do ej pory , mimo kilkukrotnych odpaleń i przejazdów już się nie zaświeciła. Miał ktoś podobną sytuację?
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Silky Bronze
Re: System eCALL
Widziałem, że się świeci na czerwono. Nie wiem kiedy i czy zgasło, nie zwracałem uwagi
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,6t-gdi
- Kolor: Niebieski
Witam, trochę z innej beczki czy wiecie że po 3 latach trzeba wymienić baterię od systemu sos żeby zachować gwarancję. Koszt prawie 900 złotych
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Dark Blue
Dwa dni temu robiłem przegląd 45000km, auto ma 1.5 roku. Chcieli mi sprawdzić stan tej baterii . Jak podali cenę to mi włosy dęba stanęły.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Biały
Gwarancję na co? Na działanie systemu eCALL czy na cały samochód? Jak tylko na system to mam to gzieś - w momencie homologacji ten system nie był obowiązkowym wyposażeniem samochodu a teraz chyba każdy nowy smartfon ma zaimplementowaną podobną funkcję.
900 PLN za baterię (ciekawe jaką) to "lekka" przesada.
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
W instrukcji na stronie 9-15 rzeczywiście jest zapis : "Bateria ogólnoeuropejskiego systemu wezwań alarmowych eCall - Wymieniać co 3 lata"
Byłem przekonany , że ten system to bierze zaslianie z akumulatora (niskiego napięcia), a bateryjka to tylko rezerwa , czy zapas, więc nie trzeba się nią przejmować.
No nie źle nas skubią ... jak nie "dobrowolne" przeglądy powłoki nadwozia, płatne ekstra , to wymiany bateri za prawie tysiaka ... ciekawe o czym jeszcze się dowiemy , a co
powinniśmy wiedzieć przed zakupem ....
Byłem przekonany , że ten system to bierze zaslianie z akumulatora (niskiego napięcia), a bateryjka to tylko rezerwa , czy zapas, więc nie trzeba się nią przejmować.
No nie źle nas skubią ... jak nie "dobrowolne" przeglądy powłoki nadwozia, płatne ekstra , to wymiany bateri za prawie tysiaka ... ciekawe o czym jeszcze się dowiemy , a co
powinniśmy wiedzieć przed zakupem ....
- Dreaminalist
- Mistrz
To jednak weszło w życie , czy się z tego wycofali : "Od 1 listopada 2022 r. diagności podczas przeprowadzania badania technicznego mają również obowiązek sprawdzić system eCall" ? Bo już się pogubiłem ...
Podobno ta bateryjka jest jakoś pod deską rozdzielczą i wymaga wyjęca paru plastików. Ciekawe , czy po ponownym złożeniu w serwisie nie będzie potem luzów i wybracji tychże plasticzków ...
Podobno ta bateryjka jest jakoś pod deską rozdzielczą i wymaga wyjęca paru plastików. Ciekawe , czy po ponownym złożeniu w serwisie nie będzie potem luzów i wybracji tychże plasticzków ...
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Biały
Bateria na znanych portalach akcyjnych kosztuje od 75zł
- Dreaminalist
- Mistrz
Ale czy to na pewno ta część ? Bo zaintrygowany zajrzałem na aledrogo i tam widze jedną ofertę dla takiej bateryjki oznaczonej jako 96515P2000 i to kosztuje
455 pln brutto ( co prawda to nówka OEM )
BTW tam w ogłoszeniu pokazują też na schemacie gdzie ta bateria jest... trochę rycia przy wymianie
Coś się boję , że po tym zabiegu środkowy panel będzie pięknie rezonował
455 pln brutto ( co prawda to nówka OEM )
BTW tam w ogłoszeniu pokazują też na schemacie gdzie ta bateria jest... trochę rycia przy wymianie
Coś się boję , że po tym zabiegu środkowy panel będzie pięknie rezonował
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Jeśli dobrze widzę, to nie jest bateria a akumulator Li-ion 3,2V 1500 mAh (choć pojemność może nie koniecznie jest tu precyzyjnie określona). Nawet jeśli byłaby i 2000 mAh to cena za taki akumulatorek to jest zwykłe chamskie zdzierstwo.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!