Troszeczkę poinvestygowałem temat. No i ciekawe rzeczy znalazłem ...
No więc ten moduł , którego zdjęcie wrzucił Kolega Cezary , to jest produkowany
przez Continentala na Węgrzech , natomiast bateria 96515P2000 lub 96515 - P2000( ten zielony zasobnik w środku )
to jest jakis noname składany w Chinach . Aczkolwiek widze już w necie jakieś zamienniki neovolt , czy jakoś tak.
Znalazłem gdzieś na brytyjskich stronach wczesną wersję instrukcji , ale dla Kijanek , w której pisało, że
bateria podlega kontroli i w razie potrzeby wymianie po trzech latach. No właśnie w razie potrzeby.
No ale szybko się skapneli , że " to nie dobra jest " i w nowszych wydaniach już pisze o wyminaie co
trzy lata.
Przypadek ? Nie sądze
Piszą też , że ta bateria to jest tylko pomocnicza , w razie jeśli po wypadku nie będzie działąło zasilanie z akumulatora
niskiego napięcia ( czyli głównego ) , wtedy system bierze zasilanie z baterii i wysyła zgłoszenie ( zawierające nie wiadomo
czemu również min. numer VIN pojazdu ) . No więc teoretycznie nawet na padniętej bateri system powinien działać,
tylko czy rozładowanie baterii nie będzie powodować błędów na DTC ?
A tak BTW , to ludzie muszą mocno uciekać skoro Hyundai , który jeszcze dwa lata temu sie zarzekał , że pakietów
serwisowych nie ma i nie będzie , najpierw zaczął je oferować za chyba 3,7 brutto , a teraz daje za darmo do każdego
nowego Tucsona , byle tylko owieczki przy ASO uwiązać