Tucson NX4
System eCALL - Kontrolka SOS
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: System eCALL
Panowie, co Wy tu w święta robicie
Bo, ja wiem... czekam na "barszczyk"
Zibi, "nie chamskie zdzierstwo" a prawo rynku jeżeli jest to niszowy towar - a tego nie wiem - to cena adekwatna do kosztów inicjacji produkcji, i - jak niszowa ilość - to wchodzą tu księgowi i ustalają, by się to opłacało.
Mnie, wczoraj zapaliła się ikonka "SOS" przy 25 km jeździe, ale nie wiem jak długo się świeciła, zauważyłem ją gdzieś tak na 15 km od rozpoczęcia jazdy... gapiłem się w nią kilka minut, po czym zgasła i ponownie się nie zaświeciła.
Czy ktoś wie o co kaman Auto garażowane, 16 stopni w środku, auto używanie od grudnia 2021.
Czy to indykacja końca baterii czy jakaś dysfunkcja... nwm... związana z wilgocią maybe
Iiii, jak stanie się okoniem w ASO przy wymianie to przy wyczerpanej baterii ta ikonka SOS będzie walić po oczach 4EVER
Bo, ja wiem... czekam na "barszczyk"
Zibi, "nie chamskie zdzierstwo" a prawo rynku jeżeli jest to niszowy towar - a tego nie wiem - to cena adekwatna do kosztów inicjacji produkcji, i - jak niszowa ilość - to wchodzą tu księgowi i ustalają, by się to opłacało.
Mnie, wczoraj zapaliła się ikonka "SOS" przy 25 km jeździe, ale nie wiem jak długo się świeciła, zauważyłem ją gdzieś tak na 15 km od rozpoczęcia jazdy... gapiłem się w nią kilka minut, po czym zgasła i ponownie się nie zaświeciła.
Czy ktoś wie o co kaman Auto garażowane, 16 stopni w środku, auto używanie od grudnia 2021.
Czy to indykacja końca baterii czy jakaś dysfunkcja... nwm... związana z wilgocią maybe
Iiii, jak stanie się okoniem w ASO przy wymianie to przy wyczerpanej baterii ta ikonka SOS będzie walić po oczach 4EVER
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
@daniel.tucson4 To światełko, które widziałeś, to blask nadchodzącej miłości... Przy okazji wizyty w serwisie i wymiany magicznej baterii... Znaczy konkretnie upojnego sexu z Twoim udziałem, przy czym niestety - Ty będziesz z przodu
Ja wszystko rozumiem, ale ta cudowna bateria to nic innego jak zwykły pakiet dwóch akku Li-Ion spiętych szeregowo / równolegle z wyprowadzonymi trzema kabelkami - jak się domyślam 1x (-) i 2x (+) po 1,6 V każdy. Idealnie byłoby dorwać się do takiej baterii po wymianie i ją rozebrać. Na tej podstawie każdy zakład usługowy robiący pakiety dla RC złoży taką baterię za nie więcej niż 20% ceny z allegro i to się nie będzie absolutnie niczym różniło od "oryginału".
Taki sam oryginał tylko do nieco innego modelu choćby tutaj - https://pl.aliexpress.com/item/1005002548311581.html
I faktycznie dziwnym trafem trudno znaleźć informację jaka tu powinna dokładnie być bateria. Oznaczenie OEM Hyundai 96515 - pierwszy człon kodu to oznaczenie baterii a P2000 to typ wtyczki. Pytanie czy poprawny?
BTW. na Allegro ilustracja niby dotycząca umiejscowienia ECSM o ile dobrze widzę, nie zupełnie dotyczy NX4.
Ja wszystko rozumiem, ale ta cudowna bateria to nic innego jak zwykły pakiet dwóch akku Li-Ion spiętych szeregowo / równolegle z wyprowadzonymi trzema kabelkami - jak się domyślam 1x (-) i 2x (+) po 1,6 V każdy. Idealnie byłoby dorwać się do takiej baterii po wymianie i ją rozebrać. Na tej podstawie każdy zakład usługowy robiący pakiety dla RC złoży taką baterię za nie więcej niż 20% ceny z allegro i to się nie będzie absolutnie niczym różniło od "oryginału".
Taki sam oryginał tylko do nieco innego modelu choćby tutaj - https://pl.aliexpress.com/item/1005002548311581.html
I faktycznie dziwnym trafem trudno znaleźć informację jaka tu powinna dokładnie być bateria. Oznaczenie OEM Hyundai 96515 - pierwszy człon kodu to oznaczenie baterii a P2000 to typ wtyczki. Pytanie czy poprawny?
BTW. na Allegro ilustracja niby dotycząca umiejscowienia ECSM o ile dobrze widzę, nie zupełnie dotyczy NX4.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
Ja wiem, że są święta, ale spokojnie z tą perswazją w kierunku ogólnie pojętej "miłości"... a niestety dla nas w konsekwencji haraczu producenta narzuconego na rozentuzjazmowanych przy zakupie, a niestety post factum nieświadomych ukrytych opłat... klientów petentów płatników
Mimo, Twojego niezmiennie wysokiego polotu literackiego okraszonej niestrudzoną ironią, tudzież sarkazmem, nie raczyłeś podźwignąć choć o drobinę technicznie zapytania kierowanego moim ostatnimi czasy doznaniom wizualnym dlaczego raczyła zamanifestować swoją iluminację ikonka: SOS... (podźwignąwszy Twoją retorykę nie omieszkałbym wywnioskować Sex On Service
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Siemano
Co do diody to pewnie bezpiecznik ją załatwi , ale chodzi o to , że automatycznie będzie błąd na OBDII .
W tym standardowym tescie "Błędy ( DTC )" robionym nawet przez CarScanner jest pozycja eCall,
no więc i diagnosta na przeglądzie po 3 latch to wyłapie
Co do diody to pewnie bezpiecznik ją załatwi , ale chodzi o to , że automatycznie będzie błąd na OBDII .
W tym standardowym tescie "Błędy ( DTC )" robionym nawet przez CarScanner jest pozycja eCall,
no więc i diagnosta na przeglądzie po 3 latch to wyłapie
- Dreaminalist
- Mistrz
W internetach piszą , że podobno tak się może zadziać jak jest problem z sygnałem GSM. Jeśli dochodzi do chwilowego zaniku sygnału , albo jest zbyt słaby , to się ta kontrolka może zapalić....daniel.tucson4 pisze: ↑25 gru 2023, 14:44Mnie, wczoraj zapaliła się ikonka "SOS" przy 25 km jeździe, ale nie wiem jak długo się świeciła, zauważyłem ją gdzieś tak na 15 km od rozpoczęcia jazdy... gapiłem się w nią kilka minut, po czym zgasła i ponownie się nie zaświeciła.
ale czy ktoś to porównywał z odczytem sygnału ze smartphona ?
To jest wnętrze z wersji Modern , z analogowymi zegarami , wąskim ekranem środkowym i półautomatyczną klimą.
Czyli głos polskiej biedy
Edit. Nie obrażajcie się, sam mam Moderna
- daniel.tucson4
- Autor
Mamy to Zaistniała WTEDY, TAKA okolicznośćDreaminalist pisze: ↑25 gru 2023, 19:07W internetach piszą , że podobno tak się może zadziać jak jest problem z sygnałem GSM. Jeśli dochodzi do chwilowego zaniku sygnału , albo jest zbyt słaby , to się ta kontrolka może zapalić....
Dzięki, "Dreamer"
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Się nie odzywałem, bo nie byłem pewien co się mogło zdarzyć, a wyjaśnienia kolegów są wiarygodne.
Teraz warto byłoby poszukać danych tej baterii, jej zamienników i sposobów sprawienia, że producent i ASO - tę miłość, o której mowa była wcześniej, będą sobie mogli uprawiać sami - na własną rękę
Teraz warto byłoby poszukać danych tej baterii, jej zamienników i sposobów sprawienia, że producent i ASO - tę miłość, o której mowa była wcześniej, będą sobie mogli uprawiać sami - na własną rękę
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
- Dreaminalist
- Mistrz
Albo mają Nas
W dzisiejszych czasach to lepiej nawet się nie interesować co tam lata z EPWR z wyłączonym transponderem i
robi szum jammerami
- daniel.tucson4
- Autor
No, zgoda. Dziś zaświeciło się SOS tuż po odpaleniu przy domu, w mieście, gdzie "zasięgi" są... Po 5 minutach jazdy zgasło, a potem odpalałem auto 5-6 razy i już się ponownie nie pojawiło.
NWM, nowe auto... będzie dawać po oczach to się kupi baterię... ale jak Dreamer pisał, że co kokpit się ściąga Mogą pojawić się po owej wymianie akustyczne skutki uboczne.
- Dreaminalist
- Mistrz
Hmmm jak tak od razu ... to może jakieś zimne luty czy cuś ....daniel.tucson4 pisze: ↑26 gru 2023, 17:31No, zgoda. Dziś zaświeciło się SOS tuż po odpaleniu przy domu, w mieście, gdzie "zasięgi" są...
No chyba , że się Kolega pobudował zaraz pod lotniskiem