Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
Lookas
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 HEV Platinum
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Shimmering silver

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km.

Post autor: Lookas » 04 sty 2022, 10:23

Duch pisze:
31 gru 2021, 19:43
Informacyjne, napaliłem się na Tucsona, już od kilku lat się przymierzam, a teraz te auto jest po prostu piękne i na zewnątrz i wewnątrz, jazda próbna co prawda nie w hybrydzie, ale w automacie wersja Executive, no bajka, cud miód i malina, i w pewnym momencie słyszę od handlowca, że jazda w trybie ECO raczej odpada bo auto ma GPF (odpowiednik DPF z Diesel) który się lubi zatykać, i bach jak obuchem w głowę, zimny prysznic, nie, jak, dlaczego?!?! przecież to benzyna. Niestety moje marzenie o Hyundai prysło jak bańka mydlana, użytkownikom Hyundaia życzę aby nie mieli podobnych historii jak ja
Jeśli polujesz na hybrydę, GPF nie jest tak uciążliwy, jest tam na pewno inaczej to rozwiązane niż w wersjach czysto benzynowych lub MHEV. Po wpisach osób z problemami widzimy, że osoby z HEV się nie skarżą, a tam silnik jest permanentnie niedogrzany więc paradoksalnie powinno się to jeszcze szybciej zapychać, a tak nie jest.
Ponadto, zmora zatykającego się filtra będzie nam już towarzyszyć bez względu na markę - wszystkie auta benzynowe po 2019 mają GPF więc aby nie mieć problemu musisz szukać auta starszego.

PIOTREL
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
Kolor: Biały

Post autor: PIOTREL » 04 sty 2022, 11:50

Lookas pisze:
04 sty 2022, 10:23
Jeśli polujesz na hybrydę, GPF nie jest tak uciążliwy, jest tam na pewno inaczej to rozwiązane niż w wersjach czysto benzynowych lub MHEV. Po wpisach osób z problemami widzimy, że osoby z HEV się nie skarżą, a tam silnik jest permanentnie niedogrzany więc paradoksalnie powinno się to jeszcze szybciej zapychać, a tak nie jest.
Ponadto, zmora zatykającego się filtra będzie nam już towarzyszyć bez względu na markę - wszystkie auta benzynowe po 2019 mają GPF więc aby nie mieć problemu musisz szukać auta starszego.
Nie do końca tak jest, że ludzie maja problemy z GPF w samochodach. Jest na forum sporo ludzi, którzy mają samochody po lifcie czyli po 2019 roku i nikt nie słyszał od nich i ja mam tak samo aby zapychały się filtry.
Owszem można przeczytać o tym na forum, ale to się tyczy najnowszego modelu. Niemniej jednak wydaje mi się, że to jest jakaś wada konstrukcyjna, wada oprogramowania, lub też problem techniczny związany z produkcją samego filtra.
Tego problemu nie było tak jak pisałem w samochodach posiadających to produkowanych po 2019r

kerim
Forumowicz
Twój samochód: Hyundai Tucson SMART 1.6 T-GDI
Kolor: Shimmering Silver

Post autor: kerim » 12 sty 2022, 12:36

I w końcu stało się filtr GFP niewypalony J*** kontrolka p[ali sie cały czas. Próbowałem przepalic na trasie ale nic z tego nie wyszło. jestem umówiony w ASO zobacze co się stało i co zrobili. Przebieg 8700 km.
miałem poprzednika z 2017 o przebiegu 33 tys km i nic takiego nie było. nie wiem czy miał on GFP czy nie.

Lookas
Nowicjusz

Post autor: Lookas » 12 sty 2022, 12:46

kerim pisze:
12 sty 2022, 12:36
I w końcu stało się filtr GFP niewypalony J*** kontrolka p[ali sie cały czas. Próbowałem przepalic na trasie ale nic z tego nie wyszło. jestem umówiony w ASO zobacze co się stało i co zrobili. Przebieg 8700 km.
miałem poprzednika z 2017 o przebiegu 33 tys km i nic takiego nie było. nie wiem czy miał on GFP czy nie.
W poprzedniku nie miałeś. GPF wszedł w 2019. Daj znać co i jak i nie daj się skasować na płatne wypalenie.
Porażka z tym filtrem przy tych przebiegach. Podobno wypalenie na trasie wymaga stanu w zbiorniku paliwa nie mniejszym niż połowa. Inaczej procedura nie rozpocznie się. Reszta to stałe obroty min 3500 przez jakieś 20 -30 min.

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Kolor: Dark Knight

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: Zibi70 » 12 sty 2022, 13:59

Tak na marginesie, ogólnie dobrze jest starać się zawsze mieć ponad 1/2 zbiornika. Mniejsze zagrożenie kondensacją wody i w przypadku stalowych (to chyba już nie dotyczy HT) - ograniczenie korozji.
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Priam
Twórca
Twój samochód: 1,6 T-GDI mHEV Executive 2WD 2021
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Amazon Gray

Post autor: Priam » 12 sty 2022, 14:01

Lookas pisze:
12 sty 2022, 12:46
Podobno wypalenie na trasie wymaga stanu w zbiorniku paliwa nie mniejszym niż połowa. Inaczej procedura nie rozpocznie się. Reszta to stałe obroty min 3500 przez jakieś 20 -30 min.
Czy to potwierdzone info?
Jeśli tak jest to oznacza, że powinno się zawsze jeździć z bakiem ponad pół. Wtedy sporadyczne szybsze odcinki zabezpieczą nam filtr przed zatykaniem.

Lookas
Nowicjusz

Post autor: Lookas » 12 sty 2022, 21:18

Priam pisze:
12 sty 2022, 14:01
Czy to potwierdzone info?
Jeśli tak jest to oznacza, że powinno się zawsze jeździć z bakiem ponad pół. Wtedy sporadyczne szybsze odcinki zabezpieczą nam filtr przed zatykaniem.
Przytaczałem wiedzę pracownika serwisu. On tak twierdzi. Skąd wie, nie mam pojęcia. Ale brzmi sensownie. Nie zaszkodzi na pewno zatankować przed próbą wypalania, a zimą to ogólnie zaleca się trzymać jak najmniej powietrza w zbiorniku.

Orcus
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDI
Kolor: Dark Knight

Post autor: Orcus » 15 sty 2022, 14:59

8800 km i kontrolka świeci. Przejazd autostradą nic nie dał. Zobaczymy co na to ASO. Podejrzewam że nikt z nich nie przyzna że to wada samochodu.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 15 sty 2022, 16:25

Lookas pisze:
12 sty 2022, 12:46
... Reszta to stałe obroty min 3500 przez jakieś 20 -30 min.
Czyli, herezji ciąg dalszy, bo to na forum czy fb to nasze, a książka obsługi mówi inne rzeczy :shock: :idea:

Na fb jest kolesiówa, której po 3 zatkaniach gpf, ma zaktualizowany przez ASO soft. Moim zdaniem, wszyscy mają te same puchy tylko z softem musi być coś :idea: :idea:
Większość zgłaszających to kobiety :D :D , a tak na poważnie to manuale, co jest paradoksem... No i ja go mam (manual, nie problem...jeszcze i w ogóle), a KTOŚ z MHEV lub HEV ma problem z GPF :?: :?: :!:

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 15 sty 2022, 16:35

Orcus pisze:
15 sty 2022, 14:59
8800 km i kontrolka świeci. Przejazd autostradą nic nie dał. Zobaczymy co na to ASO. Podejrzewam że nikt z nich nie przyzna że to wada samochodu.
Zapytaj proszę, czy będzie akcja serwisowa i dlaczego ten problem trapi manuale. Daj TU znać po, jakbyś mógł :) :idea:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu