Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: daniel.tucson4 » 20 lut 2023, 18:51

Dreaminalist pisze:
20 lut 2023, 17:38
Hybrydy niby mają jakiś system oparty o dmuchawę z wirnikiem który dogrzewa - jeśli trzeba - lub
chłodzi baterię wysokiego napięcia. Ale czy to ma coś wspólnego z podgrzewaniem spalin celem
regulacji temperatury pracy GPF-a ? Raczej wątpię :?
A może jest to jakieś softwarowe czarowanie pracą zaworu recyrkulacji spalin ?
Jak producent to banu na spalinówki (2035 :D ) tego nie zrobi, to juz nie zrobi... Pociągnie od dziś jeszcze parę, lat a manuale przejdą do lamusa, to na pewno, daję max. 5 lat dla MT :(

Parker
Świeżak
Twój samochód: 1.^ T-GDI 2WD SMART
Napęd 4x4: Nie
Paliwo: Benzyna
Kolor: Silky Bronze

Post autor: Parker » 21 lut 2023, 18:07

Witam. Chyba rekord, auto ma najechane 1257 km i odpalona lampka GPF, i oczywiście komunikaty o konieczności wypalenia. Co najmniej połowa tych kilometrów to trasa, często powyżej ograniczeń. Odebrane miesiąc temu. Taka jakość filtra, może software a może nie nowy GPF ?

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 21 lut 2023, 19:44

Z tego co widzę , to na forum Sportage też problem zaczął się pojawiać i to
przy bardzo małych przebiegach ... choć już wydawało się , że sprawa opanowana
przez ASO :? Może kwestia wersji softu . Ci którzy jeszcze nie mają najnowszej wersji
cierpią dalej ?

mczelny2401
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI
Kolor: Biały

Post autor: mczelny2401 » 21 lut 2023, 20:33

Ja mam auto z marca 2022r i na liczniku całe 6 tys km a kontrolki jeszcze nie widziałem. W sumie dużo jeżdżę w koło komina ale kiedy wyjadę poza miasto to dostaje grubo w palnik i pewnie to załatwia sprawę :)

mpek
Twórca
Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
Rok produkcji: 2021

Post autor: mpek » 21 lut 2023, 21:00

Wydaje mnie się że przyczyną może być charakterystyka silnika. Ciągła jazda z obrotami silnika ok. 2k robi swoje. Krótkie odcinki i nienagrzany silnik. Przy ostatniej kontrolce kilka razy próbowałem na DK i nic, dopiero dosłownie 15 kilometrów A i zgasła. Co ciekawe po poprzednim wypalaniu w ASO i tak szarpało na 3 podczas przyspieszania, dlatego bardzo szybko znów pojawiła się kontrolka. Teraz tego nie ma. No nic, czekam na przegląd po 30k i wgranie magicznej poprawki 😁

mczelny2401
Weteran
Kolor: Biały

Post autor: mczelny2401 » 21 lut 2023, 21:26

mpek pisze:
21 lut 2023, 21:00
Wydaje mnie się że przyczyną może być charakterystyka silnika. Ciągła jazda z obrotami silnika ok. 2k robi swoje. Krótkie odcinki i nienagrzany silnik. Przy ostatniej kontrolce kilka razy próbowałem na DK i nic, dopiero dosłownie 15 kilometrów A i zgasła. Co ciekawe po poprzednim wypalaniu w ASO i tak szarpało na 3 podczas przyspieszania, dlatego bardzo szybko znów pojawiła się kontrolka. Teraz tego nie ma. No nic, czekam na przegląd po 30k i wgranie magicznej poprawki 😁
W Leonie skrzynia DSG trzyma obroty poniżej 1,5 tys i jakoś przez 50 tys km nie miałem problemu w filtrem GPF

Parker
Świeżak

Post autor: Parker » 22 lut 2023, 21:06

Witam ponownie. Dziś pojeździlem żeby wypalić GPF. Moje obserwacje są takie, że jazda na parametrach wypalania obroty > 3000 i V > 80 km/h ale nie stała tak do 120 nic nie daje. Dopiero autostrada , v120 tempomat, 4 bieg i chyba 3600 obr/min , 20 minut takiej jazdy i komunikat zniknął ( ciekawe na jak długo ). To jest chore dokładać kilkadziesiąt kilometrów żeby mieć sprawne auto. Hyundai powinien to rozwiązać szybko - 1257 km i zapchany filtr przy jeździe naprawdę żwawej.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 22 lut 2023, 21:39

Parker pisze:
22 lut 2023, 21:06
... Hyundai powinien to rozwiązać szybko - 1257 km i zapchany filtr przy jeździe naprawdę żwawej.
Czy Ty zapoznałeś się z najnowszą procedurą zautoryzowaną przez producenta :?: Załączyłem zdjęcie druku z ASO dla tej procedury.

Nie wiem jakie łby polityczno czy PR-owe piastują w HMP czy HME, jednak trąbi się od grubo ponad roku, dzwonią, piszą, zgłaszają a oni udają :arrow: bo dokładnie wiedzą gdzie jest problem - tak samo jak z rezonansem - czytam na YouTube i na grupach FB komentarze i uwierzcie jest jaskrawa frustracja GPF-em czy nawet tym rezonansem w manualach użytkowników i nic się nie dzieje, czekają aż minie gwarancja :?: :!:

P.S. Parker, czy ty obserwujesz może taki brzęk przy obrotach blisko 3000 na zmianach biega-ów 1-2 i 2-3 w górnej części sprzęgła :?: :?:

Awatar użytkownika
Romlux
Twórca
Kolor: Teal

Post autor: Romlux » 22 lut 2023, 21:47

Parker pisze:
21 lut 2023, 18:07
Witam. Chyba rekord, auto ma najechane 1257 km i odpalona lampka GPF, i oczywiście komunikaty o konieczności wypalenia. Co najmniej połowa tych kilometrów to trasa, często powyżej ograniczeń. Odebrane miesiąc temu. Taka jakość filtra, może software a może nie nowy GPF ?
Sorry, coś przegapiłem? (Nie siedzę codziennie na forum). Skąd u Ciebie komunikat o konieczności wypalenia? Chyba, że chodzi o pomarańczową ikonkę.

Parker
Świeżak

Post autor: Parker » 22 lut 2023, 22:01

Tak. Był komunikat o konieczności kontynuowania jazdy celem wypalenia GPF oraz ikonka.
Co do odgłosów ze sprzęgła - nie zarejestrowałem (na razie).

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu