Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
criav
Świeżak
Twój samochód: Mondeo MK4
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kolor: Czarny

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: criav » 09 lut 2023, 22:09

Ostatnio Waldek (Moto Doradca) na YouTube skarżył się na trudny i czasochłonny (oraz kilometro-chłonny) proces wypalania GPF w jego Kia Stinger 3.3 V6, więc to chyba taki koreański urok w obecnej generacji aut.

SławekFX
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDI 7DCT 2WD 48V (150 KM) Platinium
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Dark teal

Post autor: SławekFX » 20 lut 2023, 0:22

Witam wszystkich,
Przeczytałem cały wątek i mam wrażenie, że sytuacja się poprawiła albo osoby zmęczyły się tematem :). Sytuacja u mnie wygląda tak, samochód odebrany na początku grudnia, jazda praktycznie tylko w trybie normal, przejechane mam 2800 km, co najmniej połowa tego to trasy 50-100km, w tym czasie jedna dłuższa podróż autostradą 140km/h. Ani razu nie zaświeciła mi się kondrolka GPF ale ostatnie 2 trasy po 80km mam spalanie jakieś 2 litry/100km większe niż normalnie. Jadąc delikatnie na trasie 9,5L, gwałtowniejsze przyspieszenie od razu podnosi tą wartość o 0,2-0,3L mając już przejechane 40km, poniżej 9 nie ma szans zejść. Na trasie wiadomo, jakieś skrzyżowanie, światła ale generalnie prosta droga i prawie cały czas 90km/h. Moje pytanie to czy to wysokie spalanie może oznaczać że filtr próbuje się wypalić ale jeszcze mu się to nie udało? Nic innego nie zauważyłem, dynamika jest ta sama, silnik pracuje normalnie tylko spalanie chore. Obroty też w normie a żaden komunikat się nie wyświetlił.

arbi
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: 2 kolorowy

Post autor: arbi » 20 lut 2023, 10:21

jadąc równo 90km na 6biegu mam spalanie 5,2L/100 (HEV)
średnio z ostatnich 9999 mam 5,5 z uwagi na zimę i dmuchawę.

Dodam że mam obecnie ok 22k przebiegu i żadnych problemów
z GPFem jeszcze nie maiełm.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 20 lut 2023, 10:27

SławekFX pisze:
20 lut 2023, 0:22
... Moje pytanie to czy to wysokie spalanie może oznaczać że filtr próbuje się wypalić ale jeszcze mu się to nie udało? Nic innego nie zauważyłem, dynamika jest ta sama, silnik pracuje normalnie tylko spalanie chore. Obroty też w normie a żaden komunikat się nie wyświetlił.
Nie wiem z własnej autopsji gdyż przy 20 000 przebiegu nie mam "jeszcze" GPF-a, to mogę przytoczyć innych użytkowników, o których czytam na jednej z grup na fb, że GPF wypala się to rzeczywiście ok. 2l średnie spalanie wzrasta i szarpie przy niskich biegach, przy ruszaniu.

Przytoczę znów zazdrość do mojego sąsiada :arrow: gość ma kilkuletniego diesla w Octavii o tam gość ma apkę, w której podgląda sobie stan zawartości sadzy w jego DPF-ie :!: :shock: Czemu nie ma u nowszym aucie, czemu nie jest sygnalizowane wypalanie... :?: :!:
Może w wersji lift to zmienią ;)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2023, 10:33 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 20 lut 2023, 10:29

arbi pisze:
20 lut 2023, 10:21
jadąc równo 90km na 6biegu mam spalanie 5,2L/100 (HEV)
średnio z ostatnich 9999 mam 5,5 z uwagi na zimę i dmuchawę.

Dodam że mam obecnie ok 22k przebiegu i żadnych problemów
z GPFem jeszcze nie maiełm.
Arbi, ale masz HEV :!: Tam (ponoć) jest podgrzewanie spalin, i dlatego problemu w nich nie ma :idea:

Awatar użytkownika
arczi901
Weteran
Twój samochód: 1.6 TGDi
Napęd 4x4: Tak
Paliwo: Benzyna
Kolor: Szary

Post autor: arczi901 » 20 lut 2023, 12:05

daniel.tucson4 pisze:
20 lut 2023, 10:29
Arbi, ale masz HEV :!: Tam (ponoć) jest podgrzewanie spalin, i dlatego problemu w nich nie ma :idea:
Możesz rozwinąć te dwa magiczne słowa "podgrzewanie spalin" bo brzmi to trochę jak UFO czy Yeti ;-) Widziałem to stwierdzenie parę razy ale nie widziałem tłumaczenia jakby miało się to podgrzewanie odbywać.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 20 lut 2023, 12:29

arczi901 pisze:
20 lut 2023, 12:05
Możesz rozwinąć te dwa magiczne słowa "podgrzewanie spalin" bo brzmi to trochę jak UFO czy Yeti ;-) Widziałem to stwierdzenie parę razy ale nie widziałem tłumaczenia jakby miało się to podgrzewanie odbywać.
Panie, ja tylko "listonosz" w sprawie :lol: Nic więcej nie wiem... Rzeczywiście brzmi to dość "fantastycznie"... ale to dlaczego w ogóle HEV-y nie mają problemu z GPF :?: :idea:

Awatar użytkownika
arczi901
Weteran
Twój samochód: 1.6 TGDi
Napęd 4x4: Tak
Kolor: Szary

Post autor: arczi901 » 20 lut 2023, 12:55

daniel.tucson4 pisze:
20 lut 2023, 12:29
Panie, ja tylko "listonosz" w sprawie :lol: Nic więcej nie wiem... Rzeczywiście brzmi to dość "fantastycznie"... ale to dlaczego w ogóle HEV-y nie mają problemu z GPF :?: :idea:
No bo zastanawia mnie co miałby podgrzewać spaliny które przed katem mają coś ok 600 stopni i do ilu stopni to podgrzanie miałoby być robione :)

A co do tego dlaczego HEV nie ma problemu to ciężko powiedzieć ale obstawiałbym sterownik silnika który w HEV jest zupełnie inny niż w MHEV i benzynie. Na pewno też warto byłoby zgłębić temat w jakich okolicznościach pojawia nam się ikona GPF. Czyli jak i co diagnozuje silnik że podejmowana jest decyzja o konieczności wypalenia filtra.
Teorii na internetach jest sporo wiec te wszystkie przypuszczenia z jazdą tylko sport lub jazdą na spalania 10l/100km można sobie miedzy książki wsadzić.

Bo jeżeli silnik w HEV i Benzynie jest ten sam a w jedym jest problem GPF a w drugim nie ma to to trzeba sie doszukiwac problemów w róznicach w budowie a nie w stylu jazdy

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 20 lut 2023, 13:20

arczi901 pisze:
20 lut 2023, 12:55
...
Bo jeżeli silnik w HEV i Benzynie jest ten sam a w jedym jest problem GPF a w drugim nie ma to to trzeba sie doszukiwac problemów w róznicach w budowie a nie w stylu jazdy
Słusznie :!: :idea:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 20 lut 2023, 17:38

Hybrydy niby mają jakiś system oparty o dmuchawę z wirnikiem który dogrzewa - jeśli trzeba - lub
chłodzi baterię wysokiego napięcia. Ale czy to ma coś wspólnego z podgrzewaniem spalin celem
regulacji temperatury pracy GPF-a ? Raczej wątpię :?
A może jest to jakieś softwarowe czarowanie pracą zaworu recyrkulacji spalin ?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu