Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 t gdi Smart
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Moim zdaniem problem tkwi w sofcie sterownika, a nie w faktycznej zawartości sadzy w filtrze. Za pierwszym razem "wygaszenie" kontrolki w ASO trwało 5 min. , więc o żadnym wypalaniu nie ma mowy. Później odmówiono mi takiej procedury i polecono wycieczkę ze stałą prędkością przy obrotach silnika 2-3 tys. Najlepiej na tempomacie. Rzeczywiście , pomogło po przejechaniu ok 60 km. Niestety tylko na ok. 2000 km. Za trzecim razem zignorowałem kontrolkę i jeździłem tak prawie 4 miesiące. NIC się nie stało. Nadarzyła się okazja pojechać w trasę i znowu po 60 km zgasła. Na pocieszenie, dzieje się tak tylko zimą, przy temperaturach poniżej 2 stopni C.
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Tak , tak to było robione w ASO Hyundai-a
Po tym wyraźnie spadło spalanie ( ok 1 litr ) na tych samych odcinkach , nie ważne od natężenia ruchu.
No i szybciej widzę , że silnik się rozgrzewa
Po tym wyraźnie spadło spalanie ( ok 1 litr ) na tych samych odcinkach , nie ważne od natężenia ruchu.
No i szybciej widzę , że silnik się rozgrzewa
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Silky Bronze
5 raz, nosz urwał jego nać
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Zakładam, że nie ma użytkownika, który tankuje 98 i widział ikonkę GPF
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Silky Bronze
Po co tankować 98 jeżeli kosztuje ok. 0,50zł więcej. To jest ekonomicznie nieopłacalne.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 benzyna
- Kolor: Biały
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km.
Wypalanie trwa co najmniej pół godziny przy prędkości 80km/h co daje nam minimum 40km. - nie prawda.Zibi70 pisze: ↑06 gru 2021, 21:16Śledząc wątki o kłopotach z GPF znalazłem ciekawy trop. Wiąże się on z poziomem oleju w silniku. Zbyt wysoki poziom sprzyja problemowi. Może warto sprawdzić. Inna kwestia to zgłaszane jakiś czas temu identyczne problemy jakie mieli użytkownicy Forda z silnikami 1.0, Ford wgrał nowy soft i się skończyło.
Na KIA (ten sam silnik) piszą też:
Są dwie procedury wypalania filtra GPF:
1. Wypalanie częściowe w przypadku gdy filtr jest zapchany w połowie. Faza wypalania nie jest sygnalizowana żadną kontrolką. Sterownik silnika zmienia ustawienia mieszanki i zapłonu przez co podnosi temperaturę spalin. Wypalanie trwa około 10 km - podczas jazdy z jednostajną prędkością na niższych obrotach czuć lekkie szarpanie, wzrasta średnie zużycie paliwa na 100km.
2. Wypalanie pełne w przypadku ciągłego przerywania wypalania częściowego (czyli przy jazdach na krótkich dystansach w szczególności w okresie zimowym). Ten tryb jest już sygnalizowany kontrolką. Sterownik jeszcze bardziej zmienia ustawienia mieszanki i zapłonu aby osiągnąć maksymalną temperaturę spalin. Tutaj już czuć zmianę pracy silnika, samochód szarpie w szczególności przy jeździe jednostajnej w ruchu miejskim, o 30% rośnie zużycie paliwa na 100km, silnik bardzo szybko osiąga temperaturę roboczą. Jazda w ruchu miejskim nie należy do przyjemnych. Wypalanie trwa co najmniej pół godziny przy prędkości 80km/h co daje nam minimum 40km. W ruchu miejskim trwa to niestety dłużej. Układ wydechowy mocno się nagrzewa i czuć że coś się tam dzieje, stąd zapewne zalecenie wypalania na drodze ekspresowej lub autostradzie.
Ogólnie GPF daje o sobie znać przy robieniu krótkich odcinków poniżej 10km w szczególności w okresie zimowym. Przy większych przebiegach dziennych wypalania można nawet nie zauważyć.
Dzisiaj 06.02.2023 r. byłem w serwisie Wałbrzych w celu wypalenia gpf Tucson 1,6 benzyna (sam robiłem, jak się okazało nieprawidłowo) trafiłem na młodego serwisanta i pokazał mi na obwodnicy jak wypalić gpf na zagrzanym aucie (przejechanie z serwisu na obwodnicę) przełączyć na tryb jazdy sport, wybrać bieg 3 (manualna skrzynia) pedał gazu do końca (w podłogę, tam jest podobno czujnik) jedziemy do obrotów 4 tyś. następnie puszczamy pedał hamulca całkowicie, obroty spadają do około 3,5 tyś. następnie znowu "pedał gazu w podłogę" 4 tyś obrotów i puszczamy pedał gazu i tak parę razy nie liczyłem ile, ale trwało to 10-15 minut jazd - nie pół godziny i nie 40 km. Kontrolka zgasła i po zawodach nie czułem nic szczególnego podczas jazdy. Pozdrawiam i życzę udanego wypalania.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Wersja: TL
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Dzięki @Wal za podzielenie się - opisany prze Ciebie sposób był już tu opisywany.
- daniel.tucson4
- Autor
Gdyby sobie zadać trochę trudu to wkleiłem kilka stron wstecz opis tejże metody
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI Style 2WD
- Kolor: Amazon Grey
Witam wszystkich.
Pod koniec listopada zapalił mi się gpf. Dziennie jazda ok 25 km i nie było okazji wypalić. Dziś miałem trasę 40km, więc stwierdziłem, że spróbuję wypalić syf, no i udało się.
Potwierdzam, że sposób z pedałem w podłogę działa. U mnie wypalanie trwało ok. 10-15 min. od rozgrzania silnika. 3 bieg 3,5 tys obrotów pedał w podłogę 5 sek (dochodził nawet do 5,5 tys obrotów i 110km/h na 3 biegu, puścić 5 sek i tak na zmianę (pełnej regularności nie było, bo była to zwykła trasa, w międzyczasie 2 miejscowości, więc ograniczenie do 50, ale widocznie rozpoczęta procedura wypalania nie została przerwana i udało się.
Nie przeszkodziła nawet ujemna temperatura na dworze.
Dzięki za rady.
Pod koniec listopada zapalił mi się gpf. Dziennie jazda ok 25 km i nie było okazji wypalić. Dziś miałem trasę 40km, więc stwierdziłem, że spróbuję wypalić syf, no i udało się.
Potwierdzam, że sposób z pedałem w podłogę działa. U mnie wypalanie trwało ok. 10-15 min. od rozgrzania silnika. 3 bieg 3,5 tys obrotów pedał w podłogę 5 sek (dochodził nawet do 5,5 tys obrotów i 110km/h na 3 biegu, puścić 5 sek i tak na zmianę (pełnej regularności nie było, bo była to zwykła trasa, w międzyczasie 2 miejscowości, więc ograniczenie do 50, ale widocznie rozpoczęta procedura wypalania nie została przerwana i udało się.
Nie przeszkodziła nawet ujemna temperatura na dworze.
Dzięki za rady.
- daniel.tucson4
- Autor
Cieszy, że nowa metoda jest skuteczna.
Ale na miły Bóg Czy jest jakaś inna marka inny model (oprócz KIAS Sportage), aby taakie jaja robić z klientów
Ale na miły Bóg Czy jest jakaś inna marka inny model (oprócz KIAS Sportage), aby taakie jaja robić z klientów