Screenshot_20220201-220136_Instagram.jpg
Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson nx4 1.6 tgdi smart
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark knight
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Ja myślę, że wbrew pozorom ta "tylko ekologia" może ich nieźle w dupę ugryźć.Tucson pisze: ↑01 lut 2022, 21:01Czyli... nigdy... Ci to będą krzyczeć dostaną inny soft, ci którym się zapchało dostaną inny soft, ci którym się zapchało i GPF wyj...ło w kosmos... będą musieli zapłacić za nowy GPF (albo ubezpieczalnia zapłaci) - żyć nie umierać kasa się +- w Hyundai zgadza. Nie liczyłbym na oficjalną akcję serwisową. Gdyby to dotyczyło jakiegoś systemu bezpieczeństwa lub innego systemu pośrednio wpływającego na bezpieczeństwo - musieliby ją ogłosić (jak z hamulcami) czy maską w poprzednim modelu co to niby mogła się na papę otworzyć. W tym przypadku to tylko ekologia - kto to by się tym przejmował w Hyundai. Oni boją się że ktoś może życie/zdrowie stracić przez auto, znaczy pewnie nie boją się ale boją się procesów z tego tytułu i wielomilionowych zadośćuczynień i świadczeń dla rodzin poszkodowanych.
Skoro użytkownicy muszą żyłować bez sensu obroty i bez sensu palić nie tak małe ilości paliwa - czyli emitować CO2, tlenki azotu oraz inne przyjemne substancje - bo nie zapominajcie, że to tylko cząsteczki stałe, to instytucje kontrolne badające zgodność rzeczywistej emisji z deklarowanymi normami mogą być mocno zainteresowane. Co ważne od niedawna badania takie są realizowane nie w laboratorium - na hamowni tylko w realnych warunkach drogowych. Zatem jak sprawa trafi tam gdzie powinna, to może Hyundaia zaboleć - baaaaardzo zaboleć, w tych przypadkach nie ma żartów i tu lecą grube banieczki liczone w setkach. Zatem na FB można już zacząć pytać jak procedura wypalania co 1000 km ma się do ochrony środowiska i czy to jest zgodne z homologacją oraz deklaracjami dotyczącymi emisji spalin.
Ostatnio zabolało Mercedesa - warto poczytać - mesio też kombinował z softem (https://motoryzacja.interia.pl/raporty/ ... Id,5632536).
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Wersja: TL
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
No ale jak to widzisz? Oni mają badania, testy laboratoryjne i tam w papierkach wszystko się zgadza. Normy emisji zachowane etc. Ktokolwiek przyjdzie dostanie tymi papierkami w twarz i ma spieprzać w podskokach bo badania, normy, testy - to już się odbyło i testy potwierdziły mieszczenie się w zadeklarowanych normach. A że w praniu wyszło zgoła inaczej to dla nich nie jest to reguła. Dokumentacja się zgadza a "kilku pieniaczy" z fb czy tego forum to jedynie błąd statystyczny lub użytkownicy źle użytkujący ich wspaniały bardzo dobrze policzony i mieszczący się w normach produkt. Przykro mi ale sceptycznie do tego podchodzę.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Mercedes też tak zakładał - a jednak
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6gdi
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: silki brąz
Mam wersje z automatyczna skrzynią i MHEV i pierwszy raz zatkało gpf przy 2000 km i przepaliłem z 50 km jazdy autostradą ale teraz mam 4000 i też to samo muszę gdzieś trasę zrobić.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Przecież to jest głupie niesprawne, niewłaściwe, za szybkie, niepoprawne, złe, innowacyjnie felerne, itd etc.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI (48V) MHEV 150 KM
- Kolor: Dark Night
Witam,
Dzisiaj zaświeciła mi się kontrolka GPF.
NX4 - 1.6 T-GDI (48V) MHEV 150 KM Automat DCT - przejechane 7400 km.
Dla przepalenia, ok. 19tej wieczorem (ruch umiarkowany), wjechałem na trasę 94 odcinek Katowice - Olkusz i powrót - zrobiłem ok 90 km w około 1 h, tempomat na 90 km/h, jazda w trybie ECO - efekt kontrolka nie zgasła. Jutro lub pojutrze dotankuję i wybieram się na A1 włącze Normal lub Sport.
Dla przepalenia, ok. 19tej wieczorem (ruch umiarkowany), wjechałem na trasę 94 odcinek Katowice - Olkusz i powrót - zrobiłem ok 90 km w około 1 h, tempomat na 90 km/h, jazda w trybie ECO - efekt kontrolka nie zgasła. Jutro lub pojutrze dotankuję i wybieram się na A1 włącze Normal lub Sport.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Niestety, nie dziwne z kilku względów:jmrt3 pisze: ↑02 lut 2022, 0:10Witam,
wypalamy "z nogi" - nie z tempomatem
o ECO zapomnij już, chyba że lubisz zielony kolor - jazda w tym trybie jest w kręgu podejrzenia zapychania GPF
po wtóre - nie patrzymy na prędkość tylko pilnujemy obrotów - najlepiej pow. 3000 obr./min.
proces wypalania uruchomi się przy ilości paliwa pow. 1/2 baku.
zatrzymanie auta powoduje zatrzymanie procesu wypalania
Jeden typ na fb pochwalił się sprint trybem wypalania "pompował" spowodował zgaszenie po krótszej chwili : obroty do 4000 br./min., puszczenie na kilka sekund i znów 4000, i tak kilkakrotnie - ponoć zgasła mu lampka po chwili takiego procesu... może tu zbieg okoliczności
Także pilnuj w/w wytycznych i powodzenia daj znać PO jak poszło
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI (48V) MHEV 150 KM
- Kolor: Dark Night
Zgadza się z tym co przeczytałem na forum.. nie z tym co w instrukcji . W automacie z "pilnowaniem obrotów" też tak średnio.. jedynie przełączyć na tryb manualny i wtedy...
Poza tym najpierw próbowałem wypalić... a później po powrocie szukałeminfo i czytałem forum.
Poza tym najpierw próbowałem wypalić... a później po powrocie szukałeminfo i czytałem forum.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 HEV Platinum
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Shimmering silver
I to się nie skończy - cały czas tak będzie. Co ciekawe, każde wypalenie NIE PRZYWRACA 100% pojemności filtra - podczas wypalania sadzy pozostaje część popiołów, których się już pozbyć nie można, a tym samym pojemność filtra zostaje zmniejszona. Więc nie dość, że wypalanie jest po absurdalnie krótkich przebiegach, to problem będzie się tylko nasilał.