Tucson NX4
NX4 interwał olejowy
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: NX4 interwał olejowy
A co Wy na to - fragment rozmowy na fb:
Ja: A Miller's XF Premium 0w20 niedobry na GPF??
XY na fb: "ma tylko normę C5, więc nie jest aż tak nisko popiołowy, czyli gorszy dla GPF. Trzeba szukać oleju spełniającego normę GF-6A / API SP"
XY na fb: "ma tylko normę C5, więc nie jest aż tak nisko popiołowy, czyli gorszy dla GPF. Trzeba szukać oleju spełniającego normę GF-6A / API SP"
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny
Ja zamawiałem swój olej na wymianę przez wymienioną już wątku firmę , która jest autoryzowanym dystrybutorem (oczywiście nie allegro, nie wiem jakoś nie ufam), mam też kilku znajomych którzy tam zamawiają od wielu lat i zawsze jest ok (dotychczas zawsze kupowałem olej stacjonarnie np Shella u autoryzowanego partnera, który zaopatrza hurtownie - zawsze się ze mnie śmiali że kilka litrów kupuję ), jakoś się boje podróbek.daniel.tucson4 pisze: ↑01 lut 2022, 11:51A co Wy na to - fragment rozmowy na fb:
Wracając dla ILSAC GF-6A wychodzi ten: Millers EE Performance 0W20 1L
Ja do siebie brałem ten: AMSOIL 0W20 OE Synthetic Motor Oil, trochę tańszy i ładniejsza buteleczka
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
- Kolor: Biały
Tak to prawda. Pisałem o tym na pierwszej stronie tego tematu o tym.daniel.tucson4 pisze: ↑01 lut 2022, 11:51A co Wy na to - fragment rozmowy na fb:
Olej z normą C5 jest jak najbardziej ok z samochodami bez filtrów DPF i GPF. W przypadku samochodów z filtrem ten olej nie jest zalecany ze względu na większą zawartość popiołów. W tym przypadku powinien być olej z wyższymi normami ECT C2/C3. Dlatego ja też do swojego samochodu 2019r leje zalecany olej Shell 0-W30 ECT C2/C3.
- daniel.tucson4
- Autor
Tyle, że XF Premium C5 jest też olejem C6PIOTREL pisze: ↑01 lut 2022, 13:26Tak to prawda. Pisałem o tym na pierwszej stronie tego tematu o tym.
Olej z normą C5 jest jak najbardziej ok z samochodami bez filtrów DPF i GPF. W przypadku samochodów z filtrem ten olej nie jest zalecany ze względu na większą zawartość popiołów. W tym przypadku powinien być olej z wyższymi normami ECT C2/C3. Dlatego ja też do swojego samochodu 2019r leje zalecany olej Shell 0-W30 ECT C2/C3.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Dobra, Panowie, załatwmy to raz na zawsze, bo temat zaczyna przypominać forum dla płaskoziemców.
Millers XF PREMIUM C5 i Millers XF PREMIUM C5 C6 0w20.
W maju 2021, organizacja ACEA wprowadziła nowe normy. Jedną z nich jest norma ACEA C6. W skrócie – olej o normie ACEA C6 ma parametry identyczne jak olej ACEA C5 (niskie zużycie paliwa, ochrona turbosprężarki przed osadami, ochrona łańcucha rozrządu), natomiast dodatkowo chroni silniki benzynowe przed niepożądanym zjawiskiem LSPI (przedwczesny zapłon przy niskich prędkościach obrotowych silnika).
Zaprezentowany na początku roku olej 8175 Millers XF PREMIUM C5 0w20 spełnia oprócz normy ACEA C5, także nową normę ACEA C6 (w momencie debiutu oleju, ta norma nie istniała). W związku z powyższym, producent zmienił nazwę oraz etykietę produktu (wprowadzane stopniowo, do wyczerpania zapasów dostępny będzie olej XF PREMIUM C5 0w20), i teraz olej nazywa się: 8175 Millers XF PREMIUM C5 C6 0w20.
Spełnia także m.in. nowe normy: API SP, API SP-RC, ILSAC-GF6, MB-229.72
Uwaga: formulacja produktu nie uległa zmianie, a to oznacza, że także starsze opakowania bez napisu „C6” spełniają normę ACEA C6.
Źródło: https://www.millersoils.pl/2021/09/21/n ... 5-c6-0w20/
W maju 2021, organizacja ACEA wprowadziła nowe normy. Jedną z nich jest norma ACEA C6. W skrócie – olej o normie ACEA C6 ma parametry identyczne jak olej ACEA C5 (niskie zużycie paliwa, ochrona turbosprężarki przed osadami, ochrona łańcucha rozrządu), natomiast dodatkowo chroni silniki benzynowe przed niepożądanym zjawiskiem LSPI (przedwczesny zapłon przy niskich prędkościach obrotowych silnika).
Zaprezentowany na początku roku olej 8175 Millers XF PREMIUM C5 0w20 spełnia oprócz normy ACEA C5, także nową normę ACEA C6 (w momencie debiutu oleju, ta norma nie istniała). W związku z powyższym, producent zmienił nazwę oraz etykietę produktu (wprowadzane stopniowo, do wyczerpania zapasów dostępny będzie olej XF PREMIUM C5 0w20), i teraz olej nazywa się: 8175 Millers XF PREMIUM C5 C6 0w20.
Uwaga: formulacja produktu nie uległa zmianie, a to oznacza, że także starsze opakowania bez napisu „C6” spełniają normę ACEA C6.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
THE END.Zibi70 pisze: ↑01 lut 2022, 16:29Dobra, Panowie, załatwmy to raz na zawsze, bo temat zaczyna przypominać forum dla płaskoziemców.
NOT to be continued!
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
- Kolor: Biały
Tak macie rację
- daniel.tucson4
- Autor
Było "The End", ale może dogramy krótki prequel:
Oleje oba 020w Miller's - co ciekawe oficjalna strona rekomenduje OBA do silników 1.6 T-GDI n/w:
XF Premium C5/C6 - można między wierszami wywnioskować, że jest on dedykowany "bardziej" na silników diesel - teraz przy tej akcji z GPF, zwracam naturalnie większą uwagę na tę specyfikację SAPS (potocznie popioły) - ów olej ma MIDS (średnie) , dodatkowo literka C to wyznacznik ilości popiołów i innych pochodnych, a liczba po niej to ich stosunkowa ilość (im wyższa tym więcej - a ten ma C5 i C6) czyli istniejące oleje z C2 w ofercie producenta nie byłyby lepsze dla filtrów GPF mają też notę "Asian manufacturers";
EE Performance - on jest stricte dedykowany do silników benzynowych, posiada ILSAC GF-6 - ALE istnieje brak informacji w zakresie SAPS
Prosiłbym o rzeczową konkluzję - jaki olej byłby lepszy w kontekście GPF i optymalności do jednostki
Oleje oba 020w Miller's - co ciekawe oficjalna strona rekomenduje OBA do silników 1.6 T-GDI n/w:
XF Premium C5/C6 - można między wierszami wywnioskować, że jest on dedykowany "bardziej" na silników diesel - teraz przy tej akcji z GPF, zwracam naturalnie większą uwagę na tę specyfikację SAPS (potocznie popioły) - ów olej ma MIDS (średnie) , dodatkowo literka C to wyznacznik ilości popiołów i innych pochodnych, a liczba po niej to ich stosunkowa ilość (im wyższa tym więcej - a ten ma C5 i C6) czyli istniejące oleje z C2 w ofercie producenta nie byłyby lepsze dla filtrów GPF mają też notę "Asian manufacturers";
EE Performance - on jest stricte dedykowany do silników benzynowych, posiada ILSAC GF-6 - ALE istnieje brak informacji w zakresie SAPS
Prosiłbym o rzeczową konkluzję - jaki olej byłby lepszy w kontekście GPF i optymalności do jednostki
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Proszę bardzodaniel.tucson4 pisze: ↑02 lut 2022, 11:07dodatkowo literka C to wyznacznik ilości popiołów i innych pochodnych, a liczba po niej to ich stosunkowa ilość (im wyższa tym więcej - a ten ma C5 i C6) czyli istniejące oleje z C2 w ofercie producenta nie byłyby lepsze dla filtrów GPF
Coś Ci się popierniczyło. C2 jest dużo starszą i znacznie mniej rygorystyczną normą od C5 i najnowszej C6 opracowanej pod współczesne silniki a nie stare diesle wolnossące.
O normie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
- daniel.tucson4
- Autor
Dzięki - też tak myślałem, choć mnie się gryzie to MID SAPS do GPF , skoro są LOW SAPS, na logikę...jednak jak już jest norma C5 - C6, która spełnia rygor pod GPFy to OK.
Dzięki, Zibi!
Producent trochę bardzo promuje diesel'e w opisie, niech doda GPF po DPF, aby nie było niedomówień i skoro są seryjnie montowane od 2019 - to już 3 lata
Dzięki, Zibi!
Producent trochę bardzo promuje diesel'e w opisie, niech doda GPF po DPF, aby nie było niedomówień i skoro są seryjnie montowane od 2019 - to już 3 lata