Ja: A Miller's XF Premium 0w20 niedobry na GPF??
XY na fb: "ma tylko normę C5, więc nie jest aż tak nisko popiołowy, czyli gorszy dla GPF. Trzeba szukać oleju spełniającego normę GF-6A / API SP"

Ja zamawiałem swój olej na wymianę przez wymienioną już wątku firmę , która jest autoryzowanym dystrybutorem (oczywiście nie allegro, nie wiem jakoś nie ufam), mam też kilku znajomych którzy tam zamawiają od wielu lat i zawsze jest ok (dotychczas zawsze kupowałem olej stacjonarnie np Shella u autoryzowanego partnera, który zaopatrza hurtownie - zawsze się ze mnie śmiali że kilka litrów kupujędaniel.tucson4 pisze: ↑01 lut 2022, 11:51A co Wy na to - fragment rozmowy na fb:
XY na fb: "ma tylko normę C5, więc nie jest aż tak nisko popiołowy, czyli gorszy dla GPF. Trzeba szukać oleju spełniającego normę GF-6A / API SP"
![]()
![]()
Tak to prawda. Pisałem o tym na pierwszej stronie tego tematu o tym.daniel.tucson4 pisze: ↑01 lut 2022, 11:51A co Wy na to - fragment rozmowy na fb:
![]()
![]()
Tyle, że XF Premium C5 jest też olejem C6PIOTREL pisze: ↑01 lut 2022, 13:26Tak to prawda. Pisałem o tym na pierwszej stronie tego tematu o tym.
Olej z normą C5 jest jak najbardziej ok z samochodami bez filtrów DPF i GPF. W przypadku samochodów z filtrem ten olej nie jest zalecany ze względu na większą zawartość popiołów. W tym przypadku powinien być olej z wyższymi normami ECT C2/C3. Dlatego ja też do swojego samochodu 2019r leje zalecany olej Shell 0-W30 ECT C2/C3.
THE END.Zibi70 pisze: ↑01 lut 2022, 16:29Dobra, Panowie, załatwmy to raz na zawsze, bo temat zaczyna przypominać forum dla płaskoziemców.
Millers XF PREMIUM C5 i Millers XF PREMIUM C5 C6 0w20.
W maju 2021, organizacja ACEA wprowadziła nowe normy. Jedną z nich jest norma ACEA C6. W skrócie – olej o normie ACEA C6 ma parametry identyczne jak olej ACEA C5 (niskie zużycie paliwa, ochrona turbosprężarki przed osadami, ochrona łańcucha rozrządu), natomiast dodatkowo chroni silniki benzynowe przed niepożądanym zjawiskiem LSPI (przedwczesny zapłon przy niskich prędkościach obrotowych silnika).
Zaprezentowany na początku roku olej 8175 Millers XF PREMIUM C5 0w20 spełnia oprócz normy ACEA C5, także nową normę ACEA C6 (w momencie debiutu oleju, ta norma nie istniała). W związku z powyższym, producent zmienił nazwę oraz etykietę produktu (wprowadzane stopniowo, do wyczerpania zapasów dostępny będzie olej XF PREMIUM C5 0w20), i teraz olej nazywa się: 8175 Millers XF PREMIUM C5 C6 0w20.
Spełnia także m.in. nowe normy: API SP, API SP-RC, ILSAC-GF6, MB-229.72
Uwaga: formulacja produktu nie uległa zmianie, a to oznacza, że także starsze opakowania bez napisu „C6” spełniają normę ACEA C6.
Źródło: https://www.millersoils.pl/2021/09/21/n ... 5-c6-0w20/
Proszę bardzodaniel.tucson4 pisze: ↑02 lut 2022, 11:07dodatkowo literka C to wyznacznik ilości popiołów i innych pochodnych, a liczba po niej to ich stosunkowa ilość (im wyższa tym więcej - a ten ma C5 i C6) czyli istniejące oleje z C2 w ofercie producenta nie byłyby lepsze dla filtrów GPF![]()
Prosiłbym o rzeczową konkluzję - jaki olej byłby lepszy w kontekście GPF i optymalności do jednostki![]()