Tucson NX4
NX4 interwał olejowy
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI 2WD
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: White
NX4 interwał olejowy
Cześć.
Czekając na nowego Tucsona (po wcześniejszym) przeglądałem instrukcję użytkowania i wszedłem na interwały olejowe. Czytając sobie odnośnie TRUDNYCH warunków użytkowania, mam pytanie czy Wasze auta będą użytkowane w takowych???
Jest tam zapis "Jeśli spełniony jest choćby jeden z poniższych warunków, należy postępować zgodnie z harmonogramem przeglądów pojazdu użytkowanego w warunkach trudnych".
Śmiem twierdzić że każdy z nas będzie użytkował auto w takowych warunkach (nie da się inaczej) czytając litery od A do L.
Bo na przykład:
C - jazda po drogach nierównych, zapylonych... ...pokrytych żwirem lub sola. (ech Polska)
F - jazda w ruchu o wysokim natężeniu,
G - jazda.... w terenach górskich, (współczuć góralom)
K - częste zatrzymywanie i ruszanie;
i szereg innych takowych.
Wydaje mi się że aby warunki były NORMALNE auto powinno być użytkowane w laboratorium. Nie doczytałem nic o częstotliwości takowych Warunków trudnych, można się dopierniczyć latem do kurzu, zimą do soli i jak ma się gwarancja na motor itp.?
Chyba że wymiana co 7500km lub co 6 mies.
Nie ma tu chyba innego rozwiązania bo ASO zawsze może podważyć warunki gwarancji.
Nigdzie nie zauważyłem (*) mówiącej ile ma razy występować takie zjawisko jak trudne warunki, ono po prostu wystarczy że występuje.
(zał. 1-2-3).
Czekając na nowego Tucsona (po wcześniejszym) przeglądałem instrukcję użytkowania i wszedłem na interwały olejowe. Czytając sobie odnośnie TRUDNYCH warunków użytkowania, mam pytanie czy Wasze auta będą użytkowane w takowych???
Jest tam zapis "Jeśli spełniony jest choćby jeden z poniższych warunków, należy postępować zgodnie z harmonogramem przeglądów pojazdu użytkowanego w warunkach trudnych".
Śmiem twierdzić że każdy z nas będzie użytkował auto w takowych warunkach (nie da się inaczej) czytając litery od A do L.
Bo na przykład:
C - jazda po drogach nierównych, zapylonych... ...pokrytych żwirem lub sola. (ech Polska)
F - jazda w ruchu o wysokim natężeniu,
G - jazda.... w terenach górskich, (współczuć góralom)
K - częste zatrzymywanie i ruszanie;
i szereg innych takowych.
Wydaje mi się że aby warunki były NORMALNE auto powinno być użytkowane w laboratorium. Nie doczytałem nic o częstotliwości takowych Warunków trudnych, można się dopierniczyć latem do kurzu, zimą do soli i jak ma się gwarancja na motor itp.?
Chyba że wymiana co 7500km lub co 6 mies.
Nie ma tu chyba innego rozwiązania bo ASO zawsze może podważyć warunki gwarancji.
Nigdzie nie zauważyłem (*) mówiącej ile ma razy występować takie zjawisko jak trudne warunki, ono po prostu wystarczy że występuje.
(zał. 1-2-3).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI FL Comfort
- Kolor: Champion blue
Re: NX 4 interwał olejowy.
Generalnie trzeba założyć, że zawsze będziesz poruszał się w trudnych warunkach. Przy czym do gwarancji nie jest wymagana wymiana co 7500km lub co 6 mies. To jest zalecenie (i może warto to robić). Z kolei do gwarancji robisz wymiany wg książki przeglądów gwarancyjnych (pewnie co 15 tys. lub co rok).
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: NX4 interwał olejowy
Jaki olej
Motul, Liqui Molly czy Miller's
Jaki lać do 1.6 TGDI zamiast mainstreamowych podróbek
Rozumiem, że można do ASO ze swoim olejem przyjechać na wymianę
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Ja na pewno bym uzgodnił z serwisem przed wizytą, bo na inny niż z książki mogą kręcić nosem.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Oczywiście, że tak.daniel.tucson4 pisze: ↑20 sty 2022, 22:57Jaki olej
Ja od kilku ładnych lat leję Millers do samochodu żony, a sam zasuwam na Valvoline - oba to pełne syntetyki - bez ściemy stosowanej przez różnych "cfaniaczkuf" znanych marek robiących full syntetic nie na bazach syntetycznych tylko na hydrocrakach mineralnych, bo w naszym pienknym baudzo kraju można takie cuś nazywać syntetykiem.
Co więcej od kilku lat, kiedy jadę na przegląd do KIA (polecam CAR Droom) - dzwonię żeby się umówić i na dzień dobry melduję, że wjeżdżam im z własnym olejem, filtrem powietrza OE, filtrem kabinowym - węglowym, a jeśli trzeba to świecami - mam do tego pełne prawo i nie ma bata - jeśli materiały trzymają specyfikację producenta nie ma żadnych podstaw, żeby ktoś mnie zmusił do bulenia za jakieś ch...j wie co z beczki, która stoi tam ch...j wie jak długo i ile kotów do tego nasikało, bo olej był potrzebny koledze pana serwisanta do prywatnej furki - a ilość musi się zgadzać to nalejemy rzepakowego i nikt się nie kapnie
Z filtrami oleju już nie robię sobie kłopotu, bo różnica w cenie jest niewielka - w ramach gestu przyjaźni biorę też korek spustu z ASO, jak szaleć to szaleć. Płacę za robociznę, przegląd lakieru i wystarczy.
Przy okazji @Daniel - w pierwszym poście tego wątku jest dobry przyczynek do tego o czym gadaliśmy na FB - po co zmieniać olej wcześniej - np. po 1500 km i czy warto częściej.
Z mojego doświadczenia absolutnie warto. Koszt jest pomijalny - wymianę po 1500 km można ogarnąć za jakieś 350 zł kupując olej np. https://motostacja.com/p/VALVOLINE-SYN-DX1-5W30-5L/ albo https://allegro.pl/oferta/millers-xf-pr ... 1680818361, filtr - choćby w ASO, a na wymianę można spokojnie pojechać do każdego ogarniętego serwisu olejowego, który z pewnością zrobi ją nie gorzej niż ASO, a sądzę, że często lepiej. Potem na wymianę - zgodnie z książką przy 15 tys - lub po roku - ta druga wymiana może być szybciej mając na uwadze dodatkową wymianę, którą robi się poza planem serwisowym - dla zdrowia.
Jak komuś na serio silnik klęknie pod koniec gwarancji, to będzie cyrk i będą mu udowadniać, że skoro przekręcił panewki to nie wymieniał oleju wystarczająco często w stosunku do trudnych warunków użytkowania - a te udowodnią choćby z analizy tras rejestrowanych przez GPS w samochodzie - nooo... I co Panie Danielu? Jeżdziło się po mieście - w korkach, o a w 2022, w maju - konkretnie 9 o 17.15 zjechał Pan do lasu i co? Trudne warunki były - zapylona droga i jeszcze w krzaki (A a ta blondynka to kto?) I jak widać trudne warunki BYŁY a olejek wymieniany był jakby ich nie było - no... I silnik ch...j strzelił.
(To wyżej niech zostanie tylko fragmentem fantazji bez pokrycia w realiach).
Dziś przy okazji kontroli zbieżności gadałem z mechanikiem - opowiedział mi o kliencie, który przyjechał Citroenem bo coś mu brzęczy silnik - przebieg 35 tys km. Wzięli na warsztat rozebrali i - złom. Pan w tym okresie tylko raz wymienił olej - po dwóch latach i bo przecież miał interwał co 30 tys km. Auto niecałe 4 lata - oczywiście już po gwarancji - jak mi pokazał wałek - to padłem - opiłki wielkości 0,5 mm - większe niż dałoby się pilnikiem spiłować czy brzeszczotem - panewki przekręcone. Śmietnik - nie do naprawy.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
No... Zibi ... także umawiać się 3a, ale pojadę do ASO a czy mogą się nie zgodzić na "mój" olej
Ej, taki rzadki : https://allegro.pl/oferta/millers-xf-pr ... 1680818361
a tu dałeś 5W30 ?? To dość odmienna ich specyfika
...pogadam sobie przy okazji o GPF i tym "moim" grzechotaniu po sprzęgle przy dynamicznym przyśpieszaniu.
Rozumiem, że filtr ich i no bez jaj ... więcej nie trzeba nic wymieniać...profilaktycznie
...pogadam sobie przy okazji o GPF i tym "moim" grzechotaniu po sprzęgle przy dynamicznym przyśpieszaniu.
Rozumiem, że filtr ich i no bez jaj ... więcej nie trzeba nic wymieniać...profilaktycznie
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
Ja zawsze jadę ze swoim olejem, umawiając wizytę wspominam o tym. Nigdy nikt nie robił problemów.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
Nie wiem co mogą powiedzieć o tym ale mogą mieć obiekcje skoro inne posiada parametry, nie tylko lepkość ale i normy. Nie wiem czy nie powinien posiadać już też ECT C2/C3 ze względu na posiadany przez ciebie filtr cząstek stałych.daniel.tucson4 pisze: ↑21 sty 2022, 9:37No... Zibi ... także umawiać się 3a, ale pojadę do ASO a czy mogą się nie zgodzić na "mój" olej
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Żeby uniknąć pomyłek - a to bardzo ważne.
Za każdym razem lepiej upewnić się dwa razy, czy wybieramy właściwy olej - nie tylko do rocznika i modelu samochodu, ale także wersji silnika i osprzętu - np dla hybryd może być nieco inny.
Najprościej skorzystać z asystentów doboru oleju - każdy szanujący się producent je ma:
- Millers: https://www.millersoils.pl/dobierz-olej-millersoils/
- Valvoline: https://valvoline-eu.lubricantadvisor.com/pol/
- Motul: https://www.motul.com/pl/pl/lubricants
innych nie podaje, żeby nie było, że reklamuje byle co Każdy może sobie znaleźć co tam lubi - nawet rzepakowy z biedry ale nie polecam
Za każdym razem lepiej upewnić się dwa razy, czy wybieramy właściwy olej - nie tylko do rocznika i modelu samochodu, ale także wersji silnika i osprzętu - np dla hybryd może być nieco inny.
Najprościej skorzystać z asystentów doboru oleju - każdy szanujący się producent je ma:
- Millers: https://www.millersoils.pl/dobierz-olej-millersoils/
- Valvoline: https://valvoline-eu.lubricantadvisor.com/pol/
- Motul: https://www.motul.com/pl/pl/lubricants
innych nie podaje, żeby nie było, że reklamuje byle co Każdy może sobie znaleźć co tam lubi - nawet rzepakowy z biedry ale nie polecam
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
To i ja dodam coś od siebie, ja np. zawsze jadę ze swoim olejem ponieważ ASO leje oleje Total z beczki - a ja w TL używam Shell natomiast do NX4 zalałem Amsoil.
Wracając do tematu, jeśli chodzi o olej do 1,6 150KM to należy uważać na specyfikację ponieważ wymaga on oleju: API SN PLUS lub Ilsac GF6 0w-20 - część katalogów w ogóle nie ma tego silnika (wyszukuje z TL). Co ciekawe zalecany Shell również nie ma takiego oleju (Ilsac GF6) bynajmniej ja nie znalazłem i generalnie był problem - byłem w kilku miejscach z olejami i o ile 0w-20 był to już Ilsac GF6 nie było. Finalnie olej zmieniałem po przebiegu 3tys km, kupiłem AMSOIL 0W20 OE Synthetic, koszt wymiany w ASO to 211zł brutto (usługa + filtr oleju)
Tak jeszcze uzupełniając nie wiem czy w ASO mają właściwe oleje, czasem mam wrażenie, że leją co popadnie - przy NX4 wymiana trwała przeszło godzinę jakby robili to pierwszy raz
Wracając do tematu, jeśli chodzi o olej do 1,6 150KM to należy uważać na specyfikację ponieważ wymaga on oleju: API SN PLUS lub Ilsac GF6 0w-20 - część katalogów w ogóle nie ma tego silnika (wyszukuje z TL). Co ciekawe zalecany Shell również nie ma takiego oleju (Ilsac GF6) bynajmniej ja nie znalazłem i generalnie był problem - byłem w kilku miejscach z olejami i o ile 0w-20 był to już Ilsac GF6 nie było. Finalnie olej zmieniałem po przebiegu 3tys km, kupiłem AMSOIL 0W20 OE Synthetic, koszt wymiany w ASO to 211zł brutto (usługa + filtr oleju)
Tak jeszcze uzupełniając nie wiem czy w ASO mają właściwe oleje, czasem mam wrażenie, że leją co popadnie - przy NX4 wymiana trwała przeszło godzinę jakby robili to pierwszy raz