No i proszę wycieczki garść ciekawostek.
Zrobiłem dziś wymianę po przebiegu 2100 km.
Zgodnie z ustaleniami w tym wątku, katalogiem i wszelkimi dostępnymi informacjami nabyłem sobie olejek i filtr o numerze 26350-2M000 i zadowolony pojechałem do serwisu specjalizującego się w KIA/Hyundai na wymianę. Pan mechanik dźwignął auto, spuścił olej, odkręcił puszkę filtra i pokazał mi jego wnętrze choć wylał już z niego olej i sporo "dobroci"- możecie sobie pooglądać te widoczki na załączonych fotkach - warto oglądać w powiększeniu. Generalnie bez dramatów ale... było mocno perliście a w masie perłowej niemało brokatu ze zmielonego metalu i bez większego wysiłku można było znaleźć wyraźne grudki o nieco większym kalibrze. Te najładniejsze i najbardziej wypasione zadomowiły się w zakładkach filtra.
A skoro o filtrze mowa to tu pojawił się zonk. Filtr, który kupiłem jest bardzo dobry i fajny tylko... nie pasuje do mojego egzemplarza, ponieważ jakimś cudem zastosowano w nim filtr o nieco innej konstrukcji - innym mocowaniu, zasadzie działania, sposobie uszczelnienia itd, itp. Także samochód na podnośniku - w silniku sucho a ja bez filtra. Szybkie poszukiwania w katalogach i hmmm... Niewiele więcej wiadomo ale pojawia się trop. 26350-2M100.
W końcu konsultacja z ASO - podaję VIN i dowiaduję się, że właściwy filtr to 26350-2M000, no tak z tym, że nie... Gadamy, Pan szuka i... Okazuje się, że w listopadzie z linii zeszła partia Tucsonów z innym mocowaniem filtra oleju i oczywiście innym filtrem. Na szczęście ASO miało na stanie więc wycieczka do centrum i po godzinie za jedyne 78 zł filtr został założony, silnik zalany świeżym olejem i przygoda dobiegła końca. Przy okazji dowiedziałem się, że na setki sprzedanych filtrów 2M000 tych 2M100 zainstalowali dotąd nie więcej niż 5 szt.
Także jeśli planujecie wymianę poza ASO, to najpierw DOKŁADNIE sprawdźcie, który typ filtra ma Wasz Tucson - sprawdźcie dwa razy.
Jeśli macie na pewno 26350-2M000 to mam taki do odsprzedania - nie zakładany, kompletny - 50 zł + loco.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oczekiwanie zaostrza apetyt

miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!