Tucson NX4
NX4 interwał olejowy
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort+pakiet NAVI
- Kolor: Silky Bronze
Re: NX4 interwał olejowy
Nie przesadzacie ??? Ten Hyundai w jakim kraju składany???? Przecież to oryginalny składak ... a Wy się nad olejem spuszczacie ....Ważne żeby spełniał gwarancyjne wymogi.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: czarny
W Hiszpanii. Dziś dotarł.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Taki ładny
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: biały / czarny
Mhh... czytam ten wątek i tak się zastanawiam, jakie ma znaczenie marka oleju? Czy to olej "premium", "turbo" czy jeszcze jakiś inny wynalazek..... Ja oczywiście nie zajmuje się profesjonalnie olejami, aczkolwiek o mechanice mam pojęcie i wychodzę z założenia że:
1. Olej ma spełniać normy jakie wyznacza producent
2. Lepiej kupić tańszy olej i częściej go wymienić niż ładować kasę bo to w większości reklama (np. co 7,5tys)
Można zobaczyć na YT jest kanał z testami olejów (tarcia, stopnia zeszlifowania kawałka drutu przy danym nacisku) - testów jest tam mnóstwo i naprawdę nie wszystkie oleje z górnej półki wypadają rewelacyjnie. Ktoś wcześniej śmiał się z Lotosa - jeździłem długie lata, wymieniałem co 10tys i nigdy nie było problemu (silnik w środku czysty - samochód sprzedawałem przy 300tys śmigał aż miło)
Ja na NX4 mam taki pomysł, iż olej będę wymieniał co 10tys ( w sumie w większości samochodów tak robiłem, poza TL bo tam zmieniam co 15tys), czyli teraz wymieniłem na 3tys potem wymienię na 10tys i dalej już na 20 (w ASO nie mają problemu aby robić przegląd na 15tys bez oleju) - choć z drugiej strony marnuję kasę ponieważ nie będę jeździł tym samochodem dłużej niż 5lat więc teoretycznie starczyłoby to co oferuje ASO (co 15tys)
1. Olej ma spełniać normy jakie wyznacza producent
2. Lepiej kupić tańszy olej i częściej go wymienić niż ładować kasę bo to w większości reklama (np. co 7,5tys)
Można zobaczyć na YT jest kanał z testami olejów (tarcia, stopnia zeszlifowania kawałka drutu przy danym nacisku) - testów jest tam mnóstwo i naprawdę nie wszystkie oleje z górnej półki wypadają rewelacyjnie. Ktoś wcześniej śmiał się z Lotosa - jeździłem długie lata, wymieniałem co 10tys i nigdy nie było problemu (silnik w środku czysty - samochód sprzedawałem przy 300tys śmigał aż miło)
Ja na NX4 mam taki pomysł, iż olej będę wymieniał co 10tys ( w sumie w większości samochodów tak robiłem, poza TL bo tam zmieniam co 15tys), czyli teraz wymieniłem na 3tys potem wymienię na 10tys i dalej już na 20 (w ASO nie mają problemu aby robić przegląd na 15tys bez oleju) - choć z drugiej strony marnuję kasę ponieważ nie będę jeździł tym samochodem dłużej niż 5lat więc teoretycznie starczyłoby to co oferuje ASO (co 15tys)
- daniel.tucson4
- Autor
A, że tak zapytam po 5 latach jak nie zmienią się zapisu nowego ładu to jak pozbędziesz się starego auta bez popłynięcia VAT 20-30 tys. złmlodyksiegowy pisze: ↑31 sty 2022, 9:25... ponieważ nie będę jeździł tym samochodem dłużej niż 5lat więc teoretycznie starczyłoby to co oferuje ASO (co 15tys)
Zastanawiam się też - że najprostszym rozwiązaniem w przypadku chęci pozbycia się auto pod koniec leasingu to jest oddanie go bankowi - czyli nie robić wykupu, czy to działa
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI mHEV Executive 2WD 2021
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Amazon Gray
To działa, ale jak masz leasing skrojony pod wykup to się zupełnie nie opłaca. Bank się ucieszy Może nawet dostaniesz dobra ofertę na kolejny.
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
Hehe... długo by pisać dlaczego bardziej lub mniej się to skompensuje (generalnie to tematy nie na forum a dżentelmeńską rozmowę - bo są jakieś opcje - ale też nie ma co gdybać bo za 5lat może wiele się wydarzyć), nie mniej nie mam z tym aż takiego problemu - pamięć mam dobrą więc jeśli odliczyłem podatki a potem będę musiał je zapłacić przy sprzedaży jest to dla mnie akceptowalne (normalne, nie uważam akurat tego za złodziejstwo). Ponadto i tak zaraz wezmę kolejny nowy samochód więc w najgorszym wypadku się to i tak skompensuje.daniel.tucson4 pisze: ↑31 sty 2022, 10:13A, że tak zapytam po 5 latach jak nie zmienią się zapisu nowego ładu to jak pozbędziesz się starego auta bez popłynięcia VAT 20-30 tys. zł
Zastanawiam się też - że najprostszym rozwiązaniem w przypadku chęci pozbycia się auto pod koniec leasingu to jest oddanie go bankowi - czyli nie robić wykupu, czy to działa
Jest wiele gorszych złodziejstw np. ceny gazu dla firm - mi przez ostatnie 3 miesiące cena wzrosła o 600% - rok temu za ogrzewanie biura 65m2 płaciłem 350zł dziś za analogiczny miesiąc płace 2000zł - to jest dopiero złodziejstwo
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
To tak wracając na chwilę do tematu tego wątku... Można zacząć palić przepracowanym olejem...mlodyksiegowy pisze: ↑31 sty 2022, 15:32Jest wiele gorszych złodziejstw np. ceny gazu dla firm - mi przez ostatnie 3 miesiące cena wzrosła o 600% - rok temu za ogrzewanie biura 65m2 płaciłem 350zł dziś za analogiczny miesiąc płace 2000zł - to jest dopiero złodziejstwo
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor