Jaki masz przebieg
Tucson NX4
NX4 interwał olejowy
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
- fingeros
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson 1.6 T GDI 150 KM Platinum
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: Czarny
Re: NX4 interwał olejowy
27tyś. Jestem przed Wymiana na 30tyś
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Silky Bronze
U mnie nic, jak nalali przy 15k tak jest. Niedługo 28k
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
U mnie 21K olej stoi
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,7 Comfort 2WD
- Kolor: Biały
Doradźcie który motul eco clean, czy eco lite. Na stronie motula pokazuje że jeden i drugi ok. A wy który lejecie.
- abarth81
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 t-gdi N-line
- Kolor: Dark Knight
Zwróć uwagę w karcie charakterystyki na index lepkości Eco lite ma 167. Eco clean 187 im wyższy tym lepsza ochrona w natomiast niższa zapewnia lepsze szybsze smarowanie jeśli używasz często start stop np przy miękkich hybrydach,ogólnie te wartości nie są jakieś kolosalne i co byś nie wybrał będzie dobrze ważne aby olej spełniał normę jakościowa API SP i lepkość 0w20 dopilnuj tylko żeby ten Motul był z pewnego źródła i lej bez obaw.
Oczywiście jeśli mówimy o 1.6 T-GDI
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,7 Comfort 2WD
Dzięki za info, olej kupuje w intercarsie. Sądzę że ok źródło.
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Szary
a dlaczego dla MHybrid nie zalać 0W30? Bo 0W20 mi sie kojarzy z pełną hybrydą gdzie czesto silnik jest włączany i wyłączanyabarth81 pisze: ↑19 kwie 2023, 22:59Zwróć uwagę w karcie charakterystyki na index lepkości Eco lite ma 167. Eco clean 187 im wyższy tym lepsza ochrona w natomiast niższa zapewnia lepsze szybsze smarowanie jeśli używasz często start stop np przy miękkich hybrydach,ogólnie te wartości nie są jakieś kolosalne i co byś nie wybrał będzie dobrze ważne aby olej spełniał normę jakościowa API SP i lepkość 0w20 dopilnuj tylko żeby ten Motul był z pewnego źródła i lej bez obaw.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Dlaczego zmiana oleju w odpowiednich interwałach jest ważna, dlaczego trzeba zwracać uwagę na to jaki olej leją Ci do silnika (i dlaczego nie powinno to być byle g@wno z beczki), dlaczego silnik spala olej i ile go może w normie spalić oraz dlaczego oleju przybywa i czy to na pewno jest bezpieczne dla silnika - wszystko łopatologicznie tutaj:
https://youtu.be/4eLcFUFX9o0?si=ZyQBii4Dw3COe64j
Niestety nie ma tu odpowiedzi, dlaczego w ASO Hyundai leją ponad max i są z siebie zadowoleni?
https://youtu.be/4eLcFUFX9o0?si=ZyQBii4Dw3COe64j
Niestety nie ma tu odpowiedzi, dlaczego w ASO Hyundai leją ponad max i są z siebie zadowoleni?
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 48V
- Rok produkcji: 2023
- Skrzynia: Automat DCT
Witam
Tussi ma już najechane 2,5 kkm pomyślałem więc o wymianie oleju. Gdy odbierałem auto sprzedawca powiedział mi wprost, że jeśli chcę się dłużej cieszyć autem to żebym po 2-3 tys. km wymienił sobie olej tak poza serwisowo. No i ok, olej i filtr mam, umię więc nie problem. Ale zauważyłem, że na obudowie filtra oleju oraz korka spustowego są zaznaczone jakimś markerem fluo znaki i tutaj mam pytanie czy serwis zwraca na to później uwagę i będę miał problem czy jednak się tym nie przejmować i olej wymienić samemu?
Tussi ma już najechane 2,5 kkm pomyślałem więc o wymianie oleju. Gdy odbierałem auto sprzedawca powiedział mi wprost, że jeśli chcę się dłużej cieszyć autem to żebym po 2-3 tys. km wymienił sobie olej tak poza serwisowo. No i ok, olej i filtr mam, umię więc nie problem. Ale zauważyłem, że na obudowie filtra oleju oraz korka spustowego są zaznaczone jakimś markerem fluo znaki i tutaj mam pytanie czy serwis zwraca na to później uwagę i będę miał problem czy jednak się tym nie przejmować i olej wymienić samemu?