Tucson TL
Najpopularniejszy silnik w Tucsonie
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Re: Najpopularniejszy silnik w Tucsonie
GDI jest wystarczający, ale TGDI bardziej komfortowy, szczególnie z AT.
- DoktorPio
- Forumowicz
- Twój samochód: 2.0CRDI
- Kolor: White Sand
Z pełnym szacunkiem ale na Boga że niby silnik GDI jest wystarczający ? To powiem że w moim mniemaniu nie jest. Miałem okazje jeździć tym autem z tym silnikiem jak i Kia Sportage. No chyba że ktoś jeździ tylko po mieście i to najlepiej sam

Ja kupując swojego Tucsona chciałem kupić benzyniaka 1.6T-GDI ale się nie trafiło

- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Z całym szacunkiem 1.6 GDI jest wystarczający o ile drogi nie traktujesz jak toru wyścigowego a pozostałych uczestników ruchu jak przeciwników w wyścigu 
Ostatnio zrobiłem trasę 1500 km i da się pojechać bezpiecznie, komfortowo i ekonomicznie - a to że dojechałem jakieś 15 minut później w stosunku do używania bolidu, nie przeszkadzało mi.
Dynamiki nie ma ale jeśli się odpowiednio operuje pedałem przyśpieszenia na prawdę da się wyprzedzać tym autem - wpadnij do mnie, pokażę Ci jak

Ostatnio zrobiłem trasę 1500 km i da się pojechać bezpiecznie, komfortowo i ekonomicznie - a to że dojechałem jakieś 15 minut później w stosunku do używania bolidu, nie przeszkadzało mi.
Dynamiki nie ma ale jeśli się odpowiednio operuje pedałem przyśpieszenia na prawdę da się wyprzedzać tym autem - wpadnij do mnie, pokażę Ci jak

- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
I to wlasnie jest podstawowy błąd, nieumiejętność jazdy z danym silnikiemDoktorPio pisze:Niestety zapomniałem czym jadę

-
- Twórca
- Twój samochód: 1 -1.6 Comfort, 2- 1.6 N Line
- Kolor: 1-Biały, 2- Biały
Podstawowy błąd to jak wspomniał Tucson, polega na tym że ludzie zwykłą drogę publiczną traktują jak tor wyścigowy. A opowieści o tym jak ledwo wyrobiłem się przed TIRem bo mi mocy zabrakło.... Tu nie zabrakło mocy, tu zabrakło rozumu, niestety.
- DoktorPio
- Forumowicz
Również z całym szacunkiem, ale oprócz tego że miałem okazje jeździć autem z tym silnikiem. To myślę że mimo twoich umiejętności i starań nie zaskoczył byś mnie dynamiką i sprawnością tegoż auta. Niestety fizyki nie oszukamy każdy wie ile to auto ma koni mechanicznych i momentu obrotowego.Tucson pisze: ↑03 paź 2020, 3:11Z całym szacunkiem 1.6 GDI jest wystarczający o ile drogi nie traktujesz jak toru wyścigowego a pozostałych uczestników ruchu jak przeciwników w wyścigu
Dynamiki nie ma ale jeśli się odpowiednio operuje pedałem przyśpieszenia na prawdę da się wyprzedzać tym autem - wpadnij do mnie, pokażę Ci jak![]()
No tak wychodzi na to że ja nie mam rozumu i zapewne jestem cymbał i w ogóle kiepski kierowca ! I najlepiej jak bym nie żył i roztrzaskał się o tego TIRa . To wówczas nie zabierał bym zdania na temat jazdy Tucsonem z silnikiem 1.6GDI i nie podważał bym tegoż wspaniałego super dynamicznego

Ja tylko wypowiadam swoje zdanie że silnik 1.6GDI jeśli chodzi o osiągi to nie silnik tylko toczydło i tyle. I wiele osób z tego forum które miało okazje jeździć tucsonami z różnymi silnikami potwierdza moje zdanie. I zapewniam że nie traktuję drogi jak toru wyścigowego jeżdżę stosunkowo spokojnie i rzadko przekraczam dopuszczalne limity prędkości. Ale lubię mieć ten komfort psychiczny wiedząc że w sytuacji kiedy będę musiał przycisnąć to będę miał czym !
Pozdrawiam wspaniałych wyśmienitych i przewidywalnych kierowców a zarazem posiadaczy Tucsonów z silnikiem 1.6GDI
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
Moim zdaniem sam sobie zaprzeczasz Tucson 132 koniec a twój pasat 140 koni monet wiadomo na korzyść pasat i tu wychodzi twoja nieumiejętność przesiadania się z auta do auta i tak jak pisza koledzy nieumiejętność operowania gazem bo ile ten pasat ma mniej od Tucson do setki ........
-
- Twórca
- Twój samochód: 1 -1.6 Comfort, 2- 1.6 N Line
- Kolor: 1-Biały, 2- Biały
Nie chcę być hipokrytą. Też zdarzało mi się zrobić głupotę na drodze i nie jest to powód do dumy. DoktorPio, uważam że Twój przykład był po prostu niefortunny. Nikt też chyba nie ma złudzeń, że silnik 1.6 GDI ma jakiekolwiek zapędy sportowe. Ludzie wybierają go z różnych względów: ekonomiczny, niezawodny, tańszy w zakupie itd. Nie można tych wszystkich ludzi nazywać emerytami. Posiadanie auta z mocnym silnikiem nie czyni jego użytkownika lepszym kierowcą od innych.
- DoktorPio
- Forumowicz
Może i do setki Passat ma niewiele mniej 9,8sek i jest szybszy od Tucsona 10,5sek ale to nie istotne, tak naprawdę mało kiedy potrzebne jest nam przyspieszanie od 0 do 100 bo przecież na skrzyżowaniach się nie ścigamy prawda ! Ale główna różnica jest w niutonometrach i obrotach przy których je mamy do dyspozycji i tak Tucson ma ich aż ! 161Nmmexxmen30 pisze: ↑03 paź 2020, 20:54Moim zdaniem sam sobie zaprzeczasz Tucson 132 koniec a twój pasat 140 koni monet wiadomo na korzyść pasat i tu wychodzi twoja nieumiejętność przesiadania się z auta do auta i tak jak pisza koledzy nieumiejętność operowania gazem bo ile ten pasat ma mniej od Tucson do setki ........

I należy nadmienić że Passata już nie mam od roku, Nadal go dobrze wspominam. Tak jak pisałem mam Tucsona 2.0 CRDI 136KM 373Nm
- DoktorPio
- Forumowicz
Ja też nie chcę być hipokrytą i muszę przyznać że teść mojego dobrego kolegi starszy gość około 70lat jest zafascynowany Tucsonem jakie my użytkownicy posiadamy. I doradzał się mnie jaki model kupić. Ja mu krótko powiedziałem gdzie Pan będziesz jeździł tym autem miasto czy trasa czy może tryb mieszany ? On powiedział zdecydowanie tylko miasto to ja mu powiedziałem Panie Staśku jeśli Pan nie wymaga auta z automatyczna skrzynia biegów to bierz Pan 1.6 GDI. Do miasta jak znalazł stosunkowo mało pali mało awaryjny silnik nie mam problemów jak dieslu z DPF jak się jeździ za dużo krótkich odcinków w mieścieSirkl pisze: ↑03 paź 2020, 21:16Nie chcę być hipokrytą. Też zdarzało mi się zrobić głupotę na drodze i nie jest to powód do dumy. DoktorPio, uważam że Twój przykład był po prostu niefortunny. Nikt też chyba nie ma złudzeń, że silnik 1.6 GDI ma jakiekolwiek zapędy sportowe. Ludzie wybierają go z różnych względów: ekonomiczny, niezawodny, tańszy w zakupie itd. Nie można tych wszystkich ludzi nazywać emerytami. Posiadanie auta z mocnym silnikiem nie czyni jego użytkownika lepszym kierowcą od innych.