Benzyna T-GDi 177KM

Diesle (te same co w Tucsonie - ten z Kia to dokładnie ta sama jednostka)

Wiadomo - palą trochę mniej - ale nie jest to różnica kolosalna...
witam ja również przerabiałem temat silnika wysokoprężnego owszem było może mniejsze spalanie (nie duza) i również świadomie wybrałem jednostkę 1.6 132KM pomimo iz miałem 2.0 TDCI forda focusa c-max 136KM .Antares pisze:Wybrałem benzynę i to tę słabszą świadomie. Ostatnie 9 lat jeździłem dieslem. Obecnie zakup samochodu z silnikiem wysokoprężnym jest dla mnie nieopłacalny - za małe przebiegi roczne. Różnica w cenie zwracałaby się "całą wieczność", a tak długo nie zamierzam jednym samochodem jeździćJeżdżę raczej spokojnie, więc benzyna bez turbiny w zupełności mi wystarcza, przeglądy co 30 tys./2 lata, 1.6 turbo co 15 tys./1 rok. Na turbinę trzeba zwracać szczególną uwagę, a jej wymiana, raczej pewna po jakimś czasie, trochę "szarpie" portfelem. Z chęcią doposażyłbym auto w skrzynię 7 DCT i elektryczną klapę bagażnika, lecz producent przy tym modelu nie przewiduje takich opcji ( nie chce moich pieniędzy ? ). 1.6 GDI, pomimo małej pojemności, sprawdza się w jeździe miejskiej, a i poza miastem nie jest zawalidrogą. Świetnie zestopniowana skrzynia biegów, bez problemów jedzie np. na 5-tym biegu 60 km/h, a silnik się nie "dusi". Na chwilę obecną jestem z zakupu bardzo zadowolony.