Tucson TL
Hyundai Tucson - diesel, gaz, czy benzyna?
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Kura :)
- Kolor: jasny
Re: Hyuindai Tucson - diesel, gaz, czy benzyna?
Powiem ci że te 160,8 momentu dostępnych przy obr. 4850 w benzynie nie robi na mnie wrażenia. Fakt różnica jest w wadze ale te 185 kucyków i 400 Mobr. robi swoje. A tak poza tym ciekawy jestem jak wychodzi ci wyprzedzanie na drodze dwukierunkowej, z załadowanym na full samochodem. Czy nie musisz się zastanawiać przed rozpoczęciem manewru, czy faktycznie zdążysz przed nadjeżdżającym z przeciwka samochodem? Powiem ci, że szybko nie śmigam samochodem, ale lubię mieć zapas mocy. Jest to bezpieczniejsze dla mnie i dla osób podróżujących ze mną. Wiadomo wybór silnika podyktowany jest też względami ekonomicznymi.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Jeżdżę z żoną, 3 miesięcznym i 3 letnim dzieckiem. Nigdy nie zdarzyło mi się jeszcze że brakowało mi mocy bo najzwyczajniej w świecie nigdy wtedy się nie spieszę i nie wyprzedzam tak aby mieścić się na gazetę. Przyjemność z jazdy czerpię z Mercedesa S klasy i sportowego coupe e klasy z początku lat 80tych - gdybym znów był ryczącym 20 latkiem nie kupiłbym Tucsona 1.6GDI - jak widzisz każdy ma inne zapatrywanie na to auto i na wersje silnikowe. Jedyne to czego mi i żonie brakuje w Tucsonie to automat i szyberdach do 1.6GDI.
-
- Nowicjusz
Nie neguję że ten silnik w mieście się nie sprawdzi, lecz poza miastem będzie miał ciężko. Brakuje mu dynamiki. Wiesz u mnie na pokładzie są 4 osoby dorosłe, a jak wyjeżdżamy w trasę, żonkę ponosi fantazja i pakuje różne pakunki we wszystkie wolne miejsca, ponadto na dach zakładam box. Więc mocy mi potrzeba. Nie jeżdżę na tzw. gazetkę, ale jak wcześniej wspomniałem, lubię mieć zapas mocy. Z moich obliczeń masz 3 samochody (do różnego zastosowania) i powiedz mi jadąc samochodem z zapasem mocy nie wygodniej i bezpieczniej prowadzi się samochód? A po drugie masz wybór ja takiego nie mam.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Zgadzam się Eryk, dlatego w ofercie są mocne dizle i turbo benzynka - dla każdego coś miłego
Oba mają wady i zalety.
Ja wybrałem benzynę, bo nie znoszę diesli za drgania/klekotanie i przede wszystkim za smród spalin diesla.
Jak się stoi na światłach lub w korku, albo jedzie za dieslem to muszę zamykać wloty powietrza.
A jak w dieslu się włączy turbo przy depnięciu, to jeszcze chmura czarnego dymu.
Okropne.
No, ale wiem, że mają też sporo zalet.
Ja wybrałem benzynę, bo nie znoszę diesli za drgania/klekotanie i przede wszystkim za smród spalin diesla.
Jak się stoi na światłach lub w korku, albo jedzie za dieslem to muszę zamykać wloty powietrza.
A jak w dieslu się włączy turbo przy depnięciu, to jeszcze chmura czarnego dymu.
Okropne.
No, ale wiem, że mają też sporo zalet.
-
- Weteran
- Twój samochód: ---
- Kolor: ---
diesel - 1483 kg
-
- Nowicjusz
Hmm. Ja bym podał inne wartości minimalnej masy własnej diesla w kg
1,7 CRDI 2WD
6MT - 1425
7DCT - 1470
2,0 CRDI 2WD
6MT - 1529
a 4WD
6MT - 1587
6AT - 1615
1,7 CRDI 2WD
6MT - 1425
7DCT - 1470
2,0 CRDI 2WD
6MT - 1529
a 4WD
6MT - 1587
6AT - 1615
-
- Weteran
- Twój samochód: ---
- Kolor: ---
zapomniałem dodać, że to moja wersja
-
- Nowicjusz
Tak się domyślałem bo waga była odmienna od podawanej przez Hyundaia
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 2,0 STYLE
- Kolor:
ja wybrałem diesla choć do tej pory nigdy diesla nie miałem - wydaje mi się, ze jednak w sumie w niemałym SUV-ie, moment obrotowy powinien przełożyć się na większą dynamikę - ale to rozważania teoretyczne - odbiorę to zobaczy się w praktyce na dłuższą metę..
16' Tucson STYLE 2,0 POLAR WHITE