Tucson NX4
Faktyczne spalanie NX4
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 t gdi Smart
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Faktyczne spalanie NX4
Przy spokojnej jeździe na drodze krajowej da się osiągnąć obietnice producenta. Na "esce" i autostradzie przy prędkości 120-130 km/h spalanie rośnie o ok. litr. Niestety jazda przestaje dawać frajdę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Dark Blue
To bardzo ważny punkt w tej dyskusji.
Kolega marbrzozk dobrze prawi. Regularnie jeżdżę na trasie nr. 7 Gdańsk-Warszawa. Średnie spalanie na tej trasie zwykle nie schodzi mi poniżej 11l /100km (liczone z dystrybutora).
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI execiutive 2WD
- Kolor: silky bronze
[Kolega marbrzozk dobrze prawi. Regularnie jeżdżę na trasie nr. 7 Gdańsk-Warszawa. Średnie spalanie na tej trasie zwykle nie schodzi mi poniżej 11l /100km (liczone z dystrybutora).] Jasssne 140/g na trójce no może na 4 biegu ,Średnia z roku u mnie na kompie to 7,7 mieszkam w wa-wie ,tankuje zawsze do pełna do odbicia i zawsze wyliczam z tego spalanie ,po roku wychodzi to samo co z kompa ,w zimie więcej w lato mniej, jeżeli pali 11 litrów przy 140 to albo coś z samochodem albo z kierowcą
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
Ja co jakiś czas porównuję komp-dystrybutor i od 4 lat zawsze komp zawyża o 0.5l.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
- Paliwo: Hybryda
Mieszkam w Warszawie i jeżdżąc po mieście spalanie (wiosna-jesień) mam między 4,5 a 6 litrów - zależy od warunków, korków, trasy itp. W zimie spalanie rośnie przynajmniej o pół litra - silnik pracuje znacznie częściej (ogrzewanie). Klimatyzacja ustawiona na Auto, 21,5 - 23 stopni w zależności o temperatury na drodze.
Dość często jeżdżę S8/A2 (odcinek ok 90 km) i tu spalanie waha się od 7,5 do 8,5 (tempomat ustawiony na 130 km/h). Zależy od natężenia ruchu (zwalnianie/wyprzedzanie).
Dwa przykłady z tras dłuższych:
1. Lato zeszłego roku, trasa Warszawa - Zgorzelec (i dalej ale tankowałem przed granicą), trzy osoby plus bagaże, pusta droga więc praktycznie stała prędkość (autostrada 130, ekspresówka 120) - komputer pokazał 8,5/100.
2. Styczeń tego roku, wyjazd na narty więc oprócz trzech osób i ich bagażu na dachu kufer. Temperatura na zewnątrz ok. 0 ale wiał bardzo silny wiatr czołowy. Przy 120 km/h komputer pokazywał spalanie (średnie od zatankowania) ponad 11/100. Zwolniłem do 110, spalanie spadło do ponad 10/100 i utrzymywało się tak aż do Salzburga (wiatr mniejszy ale jazda pod górę).
Dla porównania - znajomi jechali w tym samym czasie tą samą trasą hondą CR-V Hybrid 4x4, 4 osoby, kufer, tempomat 130 km/h i średnie spalanie ... 7,6 /100. Na pocieszenie, ta ich CR-V pali mniej więcej tyle samo w mieście
.
W drodze powrotnej, tą samą trasą, z wiatrem w plecy spalanie średnie ok 7,5 (benzyna tankowana w Bischofshofen, potem Mikulov na czeskim Orlenie).
Minimalne spalanie jakie uzyskałem, miałem na trasie Hanicka - Polanica Zdrój - 1,9/100. Ale to było z górki
.
Jeżdżę cały czas w trybie ECO, w Polsce tankuję benzyna BP Ultimate 98, ostatnio testuję Shell V-Power 95., za granicą Pb95 (jak się da to E10).
Dość często jeżdżę S8/A2 (odcinek ok 90 km) i tu spalanie waha się od 7,5 do 8,5 (tempomat ustawiony na 130 km/h). Zależy od natężenia ruchu (zwalnianie/wyprzedzanie).
Dwa przykłady z tras dłuższych:
1. Lato zeszłego roku, trasa Warszawa - Zgorzelec (i dalej ale tankowałem przed granicą), trzy osoby plus bagaże, pusta droga więc praktycznie stała prędkość (autostrada 130, ekspresówka 120) - komputer pokazał 8,5/100.
2. Styczeń tego roku, wyjazd na narty więc oprócz trzech osób i ich bagażu na dachu kufer. Temperatura na zewnątrz ok. 0 ale wiał bardzo silny wiatr czołowy. Przy 120 km/h komputer pokazywał spalanie (średnie od zatankowania) ponad 11/100. Zwolniłem do 110, spalanie spadło do ponad 10/100 i utrzymywało się tak aż do Salzburga (wiatr mniejszy ale jazda pod górę).
Dla porównania - znajomi jechali w tym samym czasie tą samą trasą hondą CR-V Hybrid 4x4, 4 osoby, kufer, tempomat 130 km/h i średnie spalanie ... 7,6 /100. Na pocieszenie, ta ich CR-V pali mniej więcej tyle samo w mieście

W drodze powrotnej, tą samą trasą, z wiatrem w plecy spalanie średnie ok 7,5 (benzyna tankowana w Bischofshofen, potem Mikulov na czeskim Orlenie).
Minimalne spalanie jakie uzyskałem, miałem na trasie Hanicka - Polanica Zdrój - 1,9/100. Ale to było z górki

Jeżdżę cały czas w trybie ECO, w Polsce tankuję benzyna BP Ultimate 98, ostatnio testuję Shell V-Power 95., za granicą Pb95 (jak się da to E10).
- Jturski
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2.0 CRDi 185 KM 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: czarny
Ty mylisz pojęcia. To że przez wiekszośc trasy jedziesz 110-120 kmh a raz na jakis czas polecisz przez kilka minut 140 kmh nie znaczy że masz srednie spalanie przy 140 kmh.... w tych testach dailydriver.pl albo motor albo autokult.pl masz podane spalanie przy 140 km/h non-stop na danym odcinku bez zdejmowania nogi z gazu. A takie wyniki spalania jak Twoje to nie mówią nic o aucie, raczej tylko o kierowcy.lexus pisze: ↑25 kwie 2023, 21:34[Kolega marbrzozk dobrze prawi. Regularnie jeżdżę na trasie nr. 7 Gdańsk-Warszawa. Średnie spalanie na tej trasie zwykle nie schodzi mi poniżej 11l /100km (liczone z dystrybutora).] Jasssne 140/g na trójce no może na 4 biegu ,Średnia z roku u mnie na kompie to 7,7 mieszkam w wa-wie ,tankuje zawsze do pełna do odbicia i zawsze wyliczam z tego spalanie ,po roku wychodzi to samo co z kompa ,w zimie więcej w lato mniej, jeżeli pali 11 litrów przy 140 to albo coś z samochodem albo z kierowcą
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6T GDI 2WD
- Rok produkcji: 2022
- Kolor: Sunset Red
Według wskazań komputera:
Kraków - Katowice (nie autostrada) - 6,5l
Katowice - Gdańsk (140-160 km/h) - 8,2l
Najmniej udało mi się uzyskać 6,0 tryb normal, żadne eko, prędkość 70-100 km/h. Dużo zależy od trasy, tą samą drogą w odwrotnym kierunku może wyjść inaczej.
Nie porównywałem jeszcze wskazań z komputera z faktycznym tankowaniem, ale będę miał to na uwadze. Sprawdzę.
Kraków - Katowice (nie autostrada) - 6,5l
Katowice - Gdańsk (140-160 km/h) - 8,2l
Najmniej udało mi się uzyskać 6,0 tryb normal, żadne eko, prędkość 70-100 km/h. Dużo zależy od trasy, tą samą drogą w odwrotnym kierunku może wyjść inaczej.
Nie porównywałem jeszcze wskazań z komputera z faktycznym tankowaniem, ale będę miał to na uwadze. Sprawdzę.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: 2 kolorowy
jak mam prędkości 70 - 100 to spokojnie 5,5 to max u mnie
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Silky Bronze
Ostatnio przez kilkadziesiąt kilometrów miałem 4.0 przy takich prędkościach ale start ciepłym po postoju 
Wkurza mnie to, że po każdym postoju zeruje spalanie. Poprzedni model tego nie miał .
Wkurza mnie to, że po każdym postoju zeruje spalanie. Poprzedni model tego nie miał .
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6T GDI 2WD
- Rok produkcji: 2022
- Kolor: Sunset Red
Zeruje, ale tylko dotyczące danego przejazdu. Jeśli przełączysz na dane od ostatniego tankowania to wtedy zeruje po tankowaniu.
Ja nie jeżdżę stylem "na taksówkarza" to mnie pali więcej
biegi zmieniam przy 2,5 czasem 3 tyś. obr/min 
Ja nie jeżdżę stylem "na taksówkarza" to mnie pali więcej