Tucson NX4
Faktyczne spalanie NX4
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson nx4e 2022 hybryda plugin 4x4
- Rok produkcji: 2022
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Szary
Spalanie
Witam wszystkich, kupiłem żonie wczoraj Hyundai Tucson NX4 2022 hybryda i dziś rano przerażenie, bo pokazało jej 14 litrów po przejechaniu 10 km. Czy coś nie tak? Jak mam sprawdzić na kierownicy spalanie. Dzieki
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,6 T-GDI HEV
- Rok produkcji: 2024
- Kolor: Biały
Re: Faktyczne spalanie NX4
Cześć
Pytanie czy jest ustawione L/km (ile litrów spala na 100km) czy km/L(ile kilometrów przejedzie na litrze - 100/14 = 7,14).
Drugie czy auto przed podróżą było w garażu i nie stało na mrozie? Jeśli tak to najpierw musi się silnik nagrzać , a 10km to nie jest jakiś szalony dystans.
Przy tych temperaturach ważniejsze jest rozgrzanie i utrzymywanie temperatury silnika niż przełączanie się w tryb hybrydowy.
No i dużo też zależy od stylu jazdy jeśli często noga wchodzi w podłogę to na hybrydę mało przełącza
Pytanie czy jest ustawione L/km (ile litrów spala na 100km) czy km/L(ile kilometrów przejedzie na litrze - 100/14 = 7,14).
Drugie czy auto przed podróżą było w garażu i nie stało na mrozie? Jeśli tak to najpierw musi się silnik nagrzać , a 10km to nie jest jakiś szalony dystans.
Przy tych temperaturach ważniejsze jest rozgrzanie i utrzymywanie temperatury silnika niż przełączanie się w tryb hybrydowy.
No i dużo też zależy od stylu jazdy jeśli często noga wchodzi w podłogę to na hybrydę mało przełącza
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Silky Bronze
Re: Spalanie
Niewiele to mówi. Jaka trasa, miasto? Po mieście na zimnym jak najbardziej możliwe.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: 2 kolorowy
nieeee
na bank ma ustawione km/L
na bank ma ustawione km/L
- myTucson
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
- Kolor: Shadow Gray/Abyss Black
Do tej pory (nieco ponad 4kkm) sugerowałem się jedynie wskazaniami komp. Tucsona, głównie jeżdżąc "kolo komina" spalanie średnie od początku 7,3 l/100km. Ostatnio tankowania z wykorzystaniem fuelio, przelot 543km z czego 4/5 trasa, czterech dorosłych, bagażnik po sufit wynik, tempomat S7 120km/h plus jazda prawie zgodnie z ograniczeniem wynik 8,47 l/100km. Ale w przelocie, na trasie średnia podnosiła się do 10 litrów.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Kia Cee'd II
- Rok produkcji: 2012
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Brąz
Trochę offtopic ale zauważyłem że sporo osób używa aplikacji fuelio do oceny realnego spalania. Z ciekawości zainstalowałem i faktycznie fajna apka.
Mam tylko pytanie czy za każdym razem przed trasą to uruchamiacie czy macie sparowane po BT i automatycznie się włącza?
Dobrze to nalicza po BT, nie przekłamuje kilometrów?
Mam tylko pytanie czy za każdym razem przed trasą to uruchamiacie czy macie sparowane po BT i automatycznie się włącza?
Dobrze to nalicza po BT, nie przekłamuje kilometrów?
- myTucson
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
- Kolor: Shadow Gray/Abyss Black
Korzystam tylko z podstawowych funkcji programu, tym bardziej, że nie jestem jedynym użytkownikiem Tucsona, więc nie widzę jak miałoby to działać.
A wracając do wątku głównego. Na razie może jeszcze za wcześnie na podsumowania, ale chyba jestem nieco rozczarowany HEV. Tzn. wynikami zużycia paliwa. Jakoś sobie wyobrażałem, że samochód powinien dużo więcej korzystać z napędu elektrycznego i tym samym robić lepsze wyniki. Chyba, że napęd 4x4 sporo podnosi zużycie i stąd wynik średniego spalania na poziomie 7,3 l/100 nie jest zły?
Jeździłem przez kilka dni Tuskiem NX po lifcie, zastępczy wersja bida z manualem i silnikiem w wersji bez MHEV. Spalanie przy wcale nie delikatnej jeździe ok 7 litrów.
Fakt, że różnica w osiągach znacząca na korzyść HEV, ale dla mnie hybryda kojarzyła się z ekonomiczną eksploatacją.
A wracając do wątku głównego. Na razie może jeszcze za wcześnie na podsumowania, ale chyba jestem nieco rozczarowany HEV. Tzn. wynikami zużycia paliwa. Jakoś sobie wyobrażałem, że samochód powinien dużo więcej korzystać z napędu elektrycznego i tym samym robić lepsze wyniki. Chyba, że napęd 4x4 sporo podnosi zużycie i stąd wynik średniego spalania na poziomie 7,3 l/100 nie jest zły?
Jeździłem przez kilka dni Tuskiem NX po lifcie, zastępczy wersja bida z manualem i silnikiem w wersji bez MHEV. Spalanie przy wcale nie delikatnej jeździe ok 7 litrów.
Fakt, że różnica w osiągach znacząca na korzyść HEV, ale dla mnie hybryda kojarzyła się z ekonomiczną eksploatacją.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.