Tucson NX4
Brak połączenia internetowego
-
- Świeżak
- Twój samochód: Ioniq5
- Rok produkcji: 2022
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Kolor: popielaty-mat
Re: Brak połączenia internetowego
Taką odpowiedź (na moje wczorajsze poranne zgłoszenie problemu) otrzymałem dzisiaj z HME Bluelink
12:40
Szanowny Panie,
Bardzo dziękuję za wiadomość.
Ze względu na problemy z serwerem w ubiegły weekend wystąpiły tymczasowe problemy z serwerem i połączeniem. Jednak problem został już rozwiązany i wszystkie systemy znów działają poprawnie.
Jeśli Twój pojazd nadal nie jest podłączony lub otrzymujesz komunikaty o błędach, zresetuj system informacyjno-rozrywkowy. Aby to zrobić, weź spiczasty przedmiot, podejdź do pojazdu, znajdź mały ukryty przycisk na ramce systemu informacyjno-rozrywkowego i naciśnij go.
Dziękujemy za zrozumienie i jeśli pojawią się dalsze problemy, prosimy o informację!
Życzymy miłego dnia.
12:40
Szanowny Panie,
Bardzo dziękuję za wiadomość.
Ze względu na problemy z serwerem w ubiegły weekend wystąpiły tymczasowe problemy z serwerem i połączeniem. Jednak problem został już rozwiązany i wszystkie systemy znów działają poprawnie.
Jeśli Twój pojazd nadal nie jest podłączony lub otrzymujesz komunikaty o błędach, zresetuj system informacyjno-rozrywkowy. Aby to zrobić, weź spiczasty przedmiot, podejdź do pojazdu, znajdź mały ukryty przycisk na ramce systemu informacyjno-rozrywkowego i naciśnij go.
Dziękujemy za zrozumienie i jeśli pojawią się dalsze problemy, prosimy o informację!
Życzymy miłego dnia.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Ja przytrzymałem reset przez 10s na uruchomionym silniku i wszystko wróciło do normy
-
- Świeżak
- Twój samochód: Kona
- Rok produkcji: 2024
- Kolor: Ecotronic Gray
Ok, dzięki, spróbuję resetować przez 10 sekund, jak dzwoniłem do serwisu to mi powiedzieli że wiedzą o tym, awaria serwerów bluelink, w ciągu kilku dni wszystko wróci do normy, dam znać jak po długim resecie.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Nowa Kona Hybrid 141 KM
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Hybryda
Dzień Dobry
Reset 10s został wykonany ale niestety nadał brak połączenia
Nowa Kona Hybrid 2024
Czekam na info czy u Pana zadziałało
-
- Świeżak
- Twój samochód: 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Szary
Reset pomógł. Zwykłe przyciśnięcie długopisem .
Wszystkie ustawienia były zachowane.
Ale to rocznik 2023.
Wszystkie ustawienia były zachowane.
Ale to rocznik 2023.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai KONA Sx2 Hybrid
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Szary
Też jestem użytkownikiem Nowej Kony 2024 Hybrid i problem ten sam, pytanie w którym miejscu jest ten przycisk (gniazdo) resetu i czy wyczuwalny jest jakieś kliknięcie czy coś czy jakiś komunikat co świadczy o tym że reset się powiódł?
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
W takim wypadku - choć brzmi to trywialnie - pozostaje czekać ... na wiadomość typu "push" z poprawną konfiguracją danych dostępowych
do sieci . Pewnie Hyundai wysyła to jakoś falami , do grup numerów , jedna grupa po drugiej , żeby nie przeciążyć infrastruktury.
Na bratnim forum Kijankowym też gorąco w tym temacie. Objawy te same , ktoś ma problem, ale np. przekroczy granicę i wjedzie do Czech
( czy Czechii - jak to się teraz poprawnie tytuje ? ) i problem ustaje . Pierwszy przypadek zanotowany tam pochodzi z 6 czerwca.
No więc problem wydaje się, że nie jest po stronie serwerów , tylko tego , że BTS-y odrzucają prośby o zalogowanie do sieci GSM pewnych
numerów SIM-ów. Wydawało się początkowo , że to związene może być z wylistowaniem takich numerów na jakiejś "black liście" operatora, ale
teraz wygląda to na problem z błędną konfiguracją danych dostępowych do sieci , no i stacje bazowe przez to odrzucają te próby połączenia ....
Jak dane zostaną zaktualizowane na te poprawne ( za pomocą zapewne wysłanej przez operatora poprawnej konfiguracji w wiadomości typu push) , to
problem się rozwiązuje. Czyli pozostaje czekać ... tak to wygląda na obecny nasz stan zrozumienia problemu ....
-
- Świeżak
Ten mały przycisk czy może raczej otworek znajduje się tuż obok pokrętła głośności, po naciśnięciu nie ma żadnego kliknięcia, ekran na chwilę gaśnie i system uruchamia się od nowa. Ale tak jak pisałem u mnie nic to nie daje, nadal nie łączy się z siecią.KonaSx2Hybrid pisze: ↑12 cze 2024, 10:25Też jestem użytkownikiem Nowej Kony 2024 Hybrid i problem ten sam, pytanie w którym miejscu jest ten przycisk (gniazdo) resetu i czy wyczuwalny jest jakieś kliknięcie czy coś czy jakiś komunikat co świadczy o tym że reset się powiódł?
Ale co ciekawe, dostałem odpowiedź na moje zgłoszenie z bluelink. Piszą że były kłopoty ale już wszystko jest ok, i żebym zresetował system, zaraz im odpiszę podając wszystkie dane pojazdu że u mnie to nie działa niestety. Zobaczymy co dalej.
-
- Świeżak
Dzięki kolego za szczegółowe info w temacie, też tak myślę że nie dotyczy to w tej chwili serwerów bluelink a logowania do nadajników sieci komórkowej, zasugerowałem to nawet w odpowiedzi do bluelink, zobaczymy co dalej.Dreaminalist pisze: ↑12 cze 2024, 10:45teraz wygląda to na problem z błędną konfiguracją danych dostępowych do sieci , no i stacje bazowe przez to odrzucają te próby połączenia ....
Jak dane zostaną zaktualizowane na te poprawne ( za pomocą zapewne wysłanej przez operatora poprawnej konfiguracji w wiadomości typu push) , to problem się rozwiązuje. Czyli pozostaje czekać ... tak to wygląda na obecny nasz stan zrozumienia problemu ....