Tucson TL
Aktualizacja radia i map nawigacji

Nawigacja i mapy aktualizacje, ustawienia radia i problemy z dźwiękiem - Tucson TL? Napisz tutaj.
Dafior01
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Ładny XN3

Re: Aktualizacja radia i map nawigacji

Post autor: Dafior01 » 13 kwie 2023, 11:32

mexxmen30 pisze:
12 kwie 2023, 18:22
... postanowiłem na początek pogrzebać w menu inżynieryjnym jest tam masa ustawień o których nawet ASO nie ma pojęcia wnioskuje z rozmów z serwisantem i jego zdziwienia że coś takiego jest ........
Udało ci się wejść w menu serwisowe? Jaki kod? Od bodajże dwóch czy trzech aktualizacji stary kod przestał działać. Podziel się proszę z nami metodą wejścia i samym kodem.
mexxmen30 pisze:
12 kwie 2023, 18:22
... Ale udało się coś zmienić zapisać wgrać nowe oprogramowanie i problem znikł, dodałem sobie jakieś tam funkcje do nawigacji, teraz rozgryzam aby AA działało bezprzewodowo, ale są to procesy męczące i czasochłonne ponieważ za każdym razem restart systemu auto na chodzie i sprawdzenie czy jest pożądany efekt.
I tu też ciekawostka, co można zmienić np w Navi co ma sens użytkowy?? Ponadto dawno temu, kiedy dało się wejść w serwisowe menu, na przykład zmiana ustawień equalizera, to działał to tylko do restartu. Potem znowu było to ustawienie fabryczne czyli kiepskie. A Ty piszesz że Twoje zmiany zapisuje trwale !! Super. I jeszcze wspominasz o AA....

Czekam(y) na więcej info. Nie zawiedź nas.

mexxmen30
Mistrz
Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
Kolor: White Sand

Post autor: mexxmen30 » 13 kwie 2023, 17:15

Wiele razy już opisywałem metody wejście do menu inżynieryjnego, wszystko zależy od wersji radia :
Jedni wchodzili ( tak jest u mnie ) w ustawienia gdzie masz wersję i klikało się pięć razy w linie po lewej i dwa razy w prawy dolny róg i wyskakiwała prośba o podanie kodu.
Inni musieli zmieniać wygaszacz ekranu i jako kodu używać aktualnej godziny, i chyba jeszcze były jakieś dwa sposoby .

Wiem że przestały kody działać i też dla mnie był to problem który rozgrywek przez jedną głupia odpowiedź jednego z uczestników forum nie wiem czy zrobił to świadomie czy nie ale sprawdziłem i działa i to z starym kodem.

U mnie wystarczy wyłączyć czas z GPS aby nie pobierał i przestawić date przykładowo na rok 2018.
Ja używam kodu 2900 , ale inni używają kodu 2400, 1200 lub cyfr jakie wskazuje zegar przykładowo godzina 13:41......

Wszystkie zmiany trzeba zapisać w tej jednostce musisz w ukrytym menu natrafić na jakiejś zakładce w prawym górnym rogu opcje wyświetlającego się przycisku " Apply " po jego naciśnięciu następuje zapis i restart całego audio co powoduje że kasują się przykładowo ustawione kanały radiowe i ustawienia dźwięku do ustawień fabrycznych więc należy przed zatwierdzeniem dobrze pamiętać gdzie się było i co się zaznaczyło/odznaczyło.
Natomiast gdy coś zmienimy a nie zatwierdziły przyciskiem Apply to po wyjściu z menu inżynieryjnego zostanie to od razu skasowane lub po około 15min nie wiem od czego to zależy.

Co do samych ustawień przykładowo można sobie dodatkowe kolorowe linie do kamery wstecznego biegu ustawić, w nawigacji dodatkowe opcje trasy się wyświetlają na wyświetlaczu .
Trzeba ogólnie pamiętać co się tam robi bo raz myślałem że coś uszkodziłem a wyłączyłem na stałe obraz z kamery .........

A że już nie należę do najmłodszych użytkowników Tucson to i obowiązki nie pozwalają na siedzenie tyle przy aucie i rozszyfrowywanie co do czego tym bardziej że w tym menu masz część w języku angielskim a jak idziesz dalej po koreańsku i tłumaczenie tego na bieżąco też zajmuje czas.
U nas jest małe zainteresowanie aby tam grzebać więc dużo siedzenia miałem aby naprawić swoją wadę wspomagając się oglądaniem dziesiątków filmików na YouTube .

Dafior01
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
Rok produkcji: 2016
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Ładny XN3

Post autor: Dafior01 » 14 kwie 2023, 12:34

mexxmen30 pisze:
13 kwie 2023, 17:15
Wiele razy już opisywałem metody wejście do menu inżynieryjnego, wszystko zależy od wersji radia :
W zasadzie to i jak i ty powinniśmy od tego zacząć i otagowywać posty. O jakiej ty wersji radia mówisz? Ja o stacji z WinCe czyli Gen2.

mexxmen30
Mistrz

Post autor: mexxmen30 » 14 kwie 2023, 13:10

A ja o wersji z Androidem ........... Bo taka posiadam.

Cezary
Forumowicz
Twój samochód: Tucson
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Biały

Post autor: Cezary » 14 kwie 2023, 21:40

Ciekawe ,może jest opcja odblokowywania kamer fabrycznych do nagrywania jak maja w niektórych panstwach.

mexxmen30
Mistrz

Post autor: mexxmen30 » 08 maja 2023, 21:28

Mam do was pytanie czy spotkało was coś takiego z orginalna nawigacja w Tucson.
Poruszałem się dziś droga którą jeżdżę kilka razy w miesiącu, odpalam auto na parkingu i ruszam nie uruchamiałem nawigacji od dłuższego czasu nie miałem wybieranej żadnej trasy nie przeprowadzałem żadnej aktualizacji od kilku miesięcy - ruszam skręcam w drogę zgodnie z przepisami jeden pas w kierunku w którym jadę i jeden w przeciwną i nagle głos z nawigacji " jedziesz pod prąd zawróć " o co chodzi ?
Przez ponad pięć lat nie miałem takiej sytuacji o co chodzi ?

pspgame
Weteran
Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel
Kolor: Czarny

Post autor: pspgame » 09 maja 2023, 9:08

Nawigacja nas wiecznie szpieguje mimo że jest wyłączona.
Nie miałem nigdy owej sytuacji ale nie raz błędy GPS widziałem na mapie.
Tak jak opisujesz daną drogą poruszam się wielokrotnie a mapa pokazuje raz na któryś przejazd że jadę w polu

mczelny2401
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI
Skrzynia: Manual
Kolor: Biały

Post autor: mczelny2401 » 09 maja 2023, 9:31

Miałem u siebie 2 razy taki przypadek i aż się zatrzymałem bo zgłupiałem przez chwile , ale okazuje się iż to chwilowy błąd GPS i stąd komunikat

mexxmen30
Mistrz

Post autor: mexxmen30 » 12 maja 2023, 13:40

Już doszedłem dla czego taki komunikat, bo droga była remontowana przez pół roku i widocznie ktoś takie dane wprowadził bo ruch był w jednym kierunku a do dziś nikt tego pewnie nie zmienił lub trzeba uaktualnić nawigacje. Ale komunikat przydatny daje do myślenia podczas jazdy.

Himek
Świeżak
Twój samochód: 1,6 150 km, benzyna
Skrzynia: Manual
Kolor: Zielony

Post autor: Himek » 24 maja 2023, 21:38

Miałem taką samą sytuację w Gliwicach że nawigacja mòwi ze jadę pod prąd, trochę zgłupiałem myślałem że Znaku nie zauważyłem, nawigacja wgrana ta z Listopada 2022, lada dzień powinna być nowa i zobaczę czy coś się zmieniło.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu