Tucson TL
Aktualizacja radia i map nawigacji

Nawigacja i mapy aktualizacje, ustawienia radia i problemy z dźwiękiem - Tucson TL? Napisz tutaj.
Dudek89
Świeżak
Twój samochód: 1.6 GDI
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Re: Aktualizacja radia i map nawigacji

Post autor: Dudek89 » 03 cze 2023, 9:55

Cześć, mam ofertę kupić Tucsona 2016r GDI 1.6, auto dla żony, podoba jej się itd. Pytanie mam tylko takie, czy każdy Tucson niezależnie od wersji, miał z tego rocznika GEN2 Navi? Widzę, że bez problemu są aktualizacje do tej wersji przez aplikację, czy dodaje ona również Android Auto/CarPlay? Obecny właściciel nie jest mi w stanie powiedzieć czy to jest, bo nigdy nie używał, a mnie ciekawość zjada :D auto zobacze dokładnie dopiero we środę.

mexxmen30
Mistrz
Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
Kolor: White Sand

Post autor: mexxmen30 » 03 cze 2023, 11:04

Model radia zależał od wersji wyposażeniowej chyba że ktoś ekstra dopłacił do ubogiej wersji za lepsze audio, nie napisałeś jaka wersja.
Ale skoro ma nawigacje tak wnioskuje po twoim zapytaniu to po roczniku mogę stwierdzić że to audio jest na Windows i nie ma możliwości obsługi Android Auto.

Zawsze można zmienić na jakiegoś chińczyka lub kupić oryginał na Androidzie od końca rocznika 2017.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 03 cze 2023, 11:05

Nie, nie każdy. Jeśli była fabryczna nawigacja w 2016 to tylko jedna i... nie, nie ma tam Android Auto ani Apple car play. Jeśli nie było nawigacji, to w biedniejszych wersjach było pakowane zwykle radio bez ekranu LCD 7" (chyba poniżej Style). Bodajże od 2017 roku można było Tucsona doposażyć o system multimedialny w biedniejszych wersjach wyposażeniowych. Producentem systemu multimedialnego jedt LG Electronics, a systemem operacyjnym jest Windows CE.

Dudek89
Świeżak

Post autor: Dudek89 » 03 cze 2023, 11:12

Tak oglądam filmy i chyba faktycznie jest to ten WinCE. Myślę, że faktycznie trzeba będzie wymienić na Androida 9" od Chińczyka bo żona mocno lubi CarPlay. Koszt widzę około 1000zł.

Hyunmak
Twórca

Post autor: Hyunmak » 07 cze 2023, 9:01

Cześć,

Panowie, jestem po aktualizacji nawigacji GEN5 do wersji TLFL.EUR.SOP.V134.221102.STD_M.
Pytanie mam, czy ktoś jeszcze boryka się z problemem ze stacjami FM? DAB działa.

Objaw mam taki, że mam np dodane do ulubionych Radio ZET, RMF FM i przy przechodzeniu góra/dół po liście ulubionych mam wrażenie jakby radio miało problem z dostrajaniem się do częstotliwości, raz słychać szum, innym razem łapie stacje. Ten sam problem jest z ikonkami tychże stacji, raz ikonka jest, a innym razem nie ma.

Pozdrawiam

mexxmen30
Mistrz
Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
Kolor: White Sand

Post autor: mexxmen30 » 07 cze 2023, 9:12

U mnie w gen5 nie ma DAB, ale też zauważyłem że gorzej odbiera potrafi zgubić na chwilę stacje co do wyświetlania loga stacji przeważnie wskakuje od razu ale bywa że nie potrafi załapać przez 20 km. Odnoszę wrażenie że ta generacja radia to porażka i jakoś Hyundai ma to gdzies aby zrobić poprawną aktualizacje zawsze po aktualizacji zostaje niesmak że coś zaczyna działać poprawnie a to co działo dobrze jest spieprzone.

misprzekliniak
Świeżak
Twój samochód: Hyundai Tucson
Kolor: brązowy

Post autor: misprzekliniak » 08 cze 2023, 15:14

Jeśli mogę podpiąć się pod temat, czy Jest już dostępna nowsza wersja mapy do naszego Tucsona? Swoją aktualizowałem w kwietniu a będąc w Chorwacji ona nie widzi dróg które tu powstały w ubiegłym roku.... Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam.

Hyunmak
Twórca

Post autor: Hyunmak » 08 cze 2023, 17:03

Wersja TLFL.EUR.SOP.V134.221102.STD_M zawiera wersje map EUR.15.47.67.025.501

Hyunmak
Twórca

Post autor: Hyunmak » 08 cze 2023, 20:48

mexxmen30 pisze:
07 cze 2023, 9:12
U mnie w gen5 nie ma DAB, ale też zauważyłem że gorzej odbiera potrafi zgubić na chwilę stacje co do wyświetlania loga stacji przeważnie wskakuje od razu ale bywa że nie potrafi załapać przez 20 km. Odnoszę wrażenie że ta generacja radia to porażka i jakoś Hyundai ma to gdzies aby zrobić poprawną aktualizacje zawsze po aktualizacji zostaje niesmak że coś zaczyna działać poprawnie a to co działo dobrze jest spieprzone.
Wróciłem ponownie do wersji oprogramowania TLFL.EUR.SOP.V126.220421.STD_M
Niestety, ale wersja TLFL.EUR.SOP.V134.221102.STD_M to dla mnie gorsze wydanie.
Problemy z szumieniem, strojeniem FM i ikonami stacji ustąpiły 8-)

Szkoda tylko aktualności map- może da się same mapy wgrać bez podnoszenia wersji softu (tego jeszcze nie sprawdzałem).

RPP
Twórca
Twój samochód: Tucson TLe 1.6 GDI Comfort
Rok produkcji: 2019
Kolor: biały

Post autor: RPP » 10 cze 2023, 15:06

Hyunmak pisze:
08 cze 2023, 20:48
Wróciłem ponownie do wersji oprogramowania TLFL.EUR.SOP.V126.220421.STD_M
Niestety, ale wersja TLFL.EUR.SOP.V134.221102.STD_M to dla mnie gorsze wydanie.
Problemy z szumieniem, strojeniem FM i ikonami stacji ustąpiły 8-)

Szkoda tylko aktualności map- może da się same mapy wgrać bez podnoszenia wersji softu (tego jeszcze nie sprawdzałem).
A w jaki sposób udało Ci się zrobić downgrade?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu