Tucson TL
Aktualizacja radia i map nawigacji

Nawigacja i mapy aktualizacje, ustawienia radia i problemy z dźwiękiem - Tucson TL? Napisz tutaj.
mexxmen30
Mistrz
Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
Kolor: White Sand

Re: Aktualizacja radia i map nawigacji

Post autor: mexxmen30 » 02 mar 2023, 16:43

RPP pisze:
02 mar 2023, 12:33
@mexxmen30, a nie pamiętasz, które to było forum lub masz może link? Ciekawe czy by ruszyło, bo po tej nieszczęsnej aktualizacji zniknęły z oprogramowania numery wersji nawigacji oraz wersja mapy?
Postaram się poszukać i dokleić te forum.
U mnie po kombinacjach w ASO właśnie nie było żadnych numerów co do wersji nawigacji czy mapy, dopiero po akcji przywolawczej narzuconej przez USA ( radia same się zglasnialy podczas jazdy ) numery się pojawiły ale wystąpił znów problem z punktami POI i pogoda wyskakiwał komunikat skataktuj się z ASO ........

https://www.bolidenforum.de/forum/hyund ... -412-205-5

RPP
Twórca
Twój samochód: Tucson TLe 1.6 GDI Comfort
Rok produkcji: 2019
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: biały

Post autor: RPP » 02 mar 2023, 22:31

Przeszukałem to forum i niestety nie znalazłem rozwiązania problemu. Być może mój angielski/niemiecki jest za słaby?

irkor
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV 6AT 2WD (230 KM)
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Kolor: Dark Knight

Post autor: irkor » 01 kwie 2023, 19:19

Przed aktualizacją w prawym górnym roku miałem nazwę użytkownika.
Teraz mam nazwę miejscowości wg. mapy.
Jak powrócić do poprzedniej informacji ?

Kwachu30
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Comfort +Navi
Kolor: Biały

Post autor: Kwachu30 » 07 kwie 2023, 15:46

Witam
u mnie też nie poszła aktualizacja i wyskakuje aby sprawdzić status karty sd wszystko chodzi ok android auto itd. mam do was pytanie czy jest możliwe wgrania wszystkiego na nowo chodzi mi od zera .

RPP
Twórca

Post autor: RPP » 11 kwie 2023, 22:31

W moim przypadku ASO robił reset, wgrywanie oprogramowania na nowo i nadal zero efektu czyli brak nawigacji. Ustaliliśmy, że czekamy do maja na nową aktualizację i jeszcze raz będziemy próbować. Jak to nie pomoże zostaje wymiana urządzenia na nowe.

mexxmen30
Mistrz

Post autor: mexxmen30 » 12 kwie 2023, 11:18

RPP pisze:
11 kwie 2023, 22:31
W moim przypadku ASO robił reset, wgrywanie oprogramowania na nowo i nadal zero efektu czyli brak nawigacji. Ustaliliśmy, że czekamy do maja na nową aktualizację i jeszcze raz będziemy próbować. Jak to nie pomoże zostaje wymiana urządzenia na nowe.
Jaki rocznik masz auta? Wiesz że na audio masz trzy lata gwarancji?
Mnie po tym okresie ASO olało, tak jak i Hyundai polska zaproponowano mi nowe audio za 28k z rozłożeniem na raty, a następna aktualizacja wszystko naprawiła ładna sumę był bym w plecy.

RPP
Twórca

Post autor: RPP » 12 kwie 2023, 13:51

Rocznik 2019. Wiem, że tylko trzy lata na audio, ale ludzie z ASO byli użyteczni i robili co mogli. Sprowadzili nawet jakieś specjalne urządzenie do resetowania i stawiania oprogramowania na nowo. Ale nic nie dało. Przy wymianie ma mnie to kosztować niby 2700 zł, tak więc nie wiem skąd i za co aż 28 tys.
Ostatecznie na chwilę obecną, to mamy impas i czekamy na majową aktualizację. Zarówno ASO jak i ja liczymy na to, że ona naprawi sytuację.
Chyba, że @mexxmen30 znasz magika, który potrafi czynić cuda z tym sprzętem?

mexxmen30
Mistrz

Post autor: mexxmen30 » 12 kwie 2023, 18:22

Nie wiem dla czego podano ci tak niska cenę skoro w chwili zamawiania auta w salonie w słabszej wersji wyposażenia Hyundai za to audio życzył sobie 9k dopłaty, ja się zastanawiałem nad zakupem używanego i takie powiedzmy w bardzo dobrym stanie wołają 2k.
Nie wiem może u ciebie ASO ma inne podejście u mnie od wyjazdu z salonu radio było wadliwe i zaraz było naprawiane niby aktualizacjami ale wszelkiego rodzaju numery czy map czy aktualizacji były usunięte z radia, natomiast po upływie gwarancji na przeglądzie zaktualizowano radio i znów pojawiły się problemy - w tym momencie wszyscy się wypieli na problem ASO nie potrafiło odnaleźć dokumentacji co i jak robiono przy radiu. Dodam że ASO udawało że coś robi z dobrej woli przy radiu a nawet nie przeprowadzili resetu który by skasował moje ustawienia dźwięku nie powiem o wgraniu innej wersji oprogramowania które by zmieniło jakiś numer.

Więc skoro i tak miałbym sam na swój koszt podjąć jakąś decyzję odnośnie wymiany radia postanowiłem na początek pogrzebać w menu inżynieryjnym jest tam masa ustawień o których nawet ASO nie ma pojęcia wnioskuje z rozmów z serwisantem i jego zdziwienia że coś takiego jest ........
Ale udało się coś zmienić zapisać wgrać nowe oprogramowanie i problem znikł, dodałem sobie jakieś tam funkcje do nawigacji, teraz rozgryzam aby AA działało bezprzewodowo, ale są to procesy męczące i czasochłonne ponieważ za każdym razem restart systemu auto na chodzie i sprawdzenie czy jest pożądany efekt.

Cezary
Forumowicz
Twój samochód: Tucson
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Biały

Post autor: Cezary » 13 kwie 2023, 11:19

Do AA to nie wiem czy fizycznie jes modem jest zainstalowany(co im by zalezalo go uwolnic),wtedy programowo nic nie zrobisz

mexxmen30
Mistrz

Post autor: mexxmen30 » 13 kwie 2023, 11:26

Cezary pisze:
13 kwie 2023, 11:19
Do AA to nie wiem czy fizycznie jes modem jest zainstalowany(co im by zalezalo go uwolnic),wtedy programowo nic nie zrobisz
Na YouTube są już filmy jak w menu inżynieryjnym w i30 ludzie to odblokowują a to te same radia ........
Sądzę że AA bezprzewodowo obsługiwany jest albo po wifi albo bluetooth a to radio posiada, dodatkowo w ukrytym menu masz kilka opcji ustawień każdego z tych połączeń.
Dodatkowo dla czego producent nie uruchomił wszystkich opcji które radio posiada a możesz zrobić to sam .........

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu