Tucson TL
Aktualizacja radia i map nawigacji

Nawigacja i mapy aktualizacje, ustawienia radia i problemy z dźwiękiem - Tucson TL? Napisz tutaj.
mexxmen30
Mistrz
Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
Kolor: White Sand

Re: Aktualizacja radia i map nawigacji

Post autor: mexxmen30 » 19 sty 2023, 7:50

Mam tą samą wersję i nawigacje co ty u mnie wszystko działa, nie wiem jak wchodzisz w wyszukanie celu podróży czy na mapie bezpośrednio czy po wybraniu fizycznego klawisza z opisem nawigacja i dopiero w tedy wyszukaj cel ja wybieram drugą opcję i mi działa .

Swoją drogą to po fotkach widzę że ta nawigacja nie była chyba od nowości aktualizowana co dla mnie jest dziwne bo serwis na przegladzie płatnym powinien sam od siebie ja przez tyle lat zaktualizować.

andrzejs
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDi 4WD
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: czarny

Post autor: andrzejs » 19 sty 2023, 10:17

mexxmen30 pisze:
19 sty 2023, 7:50
Mam tą samą wersję i nawigacje co ty u mnie wszystko działa, nie wiem jak wchodzisz w wyszukanie celu podróży czy na mapie bezpośrednio czy po wybraniu fizycznego klawisza z opisem nawigacja i dopiero w tedy wyszukaj cel ja wybieram drugą opcję i mi działa .

Swoją drogą to po fotkach widzę że ta nawigacja nie była chyba od nowości aktualizowana co dla mnie jest dziwne bo serwis na przegladzie płatnym powinien sam od siebie ja przez tyle lat zaktualizować.
cześć,
dzięki za odpowiedź. Próbowałem na oba sposoby, niestety bez rezultatu, nie mogę wyszukać żadnego adresu w Polsce ( ale zapisane w historii zostały i funkcjonują)
Mam go dopiero od miesiąca w wynajmie długoterminowym, więc nie wiem jak to było na przeglądach.

mexxmen30
Mistrz

Post autor: mexxmen30 » 19 sty 2023, 11:25

Masz książkę gwarancyjna ?
Nie wiem jak to jest w wynajmie czy ty wymieniasz olej czy wynajmujący ? Ale jak auto będzie w serwisie na jakiejś płatnej usłudze to do 10 lat przysługuje ci darmowa aktualizacja która też możesz zrobić sam tak jak zrobiłeś . Teraz jak u ciebie wystąpił problem po aktualizacji serwis nie będzie wyrażał chęci pomocy w tej sprawie znam to z autopsji bo to pierwszy sprzęt na android auto jaki Hyundai wpakowal do Tucson i on był bardzo awaryjny pod względem oprogramowania że coś działa albo nie i po trzech latach i serwis i HMP umywają od niego ręce proponując wymianę na nowy za 27k !!!!!
Jak działa ci android auto bo mi zaraz po zakupie auta nie działał to używaj google map i asystenta głosowego google łatwiej i przyjemniej, tylko pamiętaj że kabel musi być dobrej jakości i do transmisji danych.

andrzejs
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDi 4WD
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: czarny

Post autor: andrzejs » 19 sty 2023, 13:29

mexxmen30 pisze:
19 sty 2023, 11:25
Masz książkę gwarancyjna ?
Nie wiem jak to jest w wynajmie czy ty wymieniasz olej czy wynajmujący ? Ale jak auto będzie w serwisie na jakiejś płatnej usłudze to do 10 lat przysługuje ci darmowa aktualizacja która też możesz zrobić sam tak jak zrobiłeś . Teraz jak u ciebie wystąpił problem po aktualizacji serwis nie będzie wyrażał chęci pomocy w tej sprawie znam to z autopsji bo to pierwszy sprzęt na android auto jaki Hyundai wpakowal do Tucson i on był bardzo awaryjny pod względem oprogramowania że coś działa albo nie i po trzech latach i serwis i HMP umywają od niego ręce proponując wymianę na nowy za 27k !!!!!
Jak działa ci android auto bo mi zaraz po zakupie auta nie działał to używaj google map i asystenta głosowego google łatwiej i przyjemniej, tylko pamiętaj że kabel musi być dobrej jakości i do transmisji danych.
dzięki

jacek.mrozek@op.pl
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.6GDi
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Kolor: czerwony

Post autor: jacek.mrozek@op.pl » 26 lut 2023, 14:02

RPP pisze:
28 lis 2022, 19:43
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jest to moja pierwsza przeprowadzona aktualizacja oprogramowania w Tucsonie.
Wszystkie czynności zostały przeprowadzone prawidłowo. Było zrobione formatowanie, wgranie, bezpieczne wyciągnięcie karty itd., ale coś z tą aktualizacją poszło nie tak.
Wszystko powtórzyłem czterokrotnie. Bez rezultatów. Po raz piąty aktualizację próbował przeprowadzić ASO Hyundai, ale też poległ.
W tym tygodniu jeszcze raz mam wstawić samochód do ASO... może coś wykombinują?
Ja mam ten sam problem. Czy udało się w ASO "wgrać" nową??

jacek.mrozek@op.pl
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.6GDi
Kolor: czerwony

Post autor: jacek.mrozek@op.pl » 26 lut 2023, 14:22

browar340 pisze:
26 cze 2022, 16:27
ja mam coś takiego ;
wersja oprogramowania : TL.EUR.SOP.V126.220421.STD _M
wersja firmware :TL EUR.293.210701.MICOM.DL
wersja nawigacji :STD5M.EUR.MMC.220519.f38608a
wersja mapy: EUR.15.41.54.013.323.5
Witam!
ja mam tę samą wersję oprogramowania o i firmaware. - w jaki sposób udało się zaktualizować nawigację??
Ja chciałem dokonać aktualizacji - oryginalną kartę SD wrzuciłem pod aktualizację - i aby wprowadzić "nową" wersję - stara się sformatowała
a z nowej niestety nie rusza
i na chwilę obecną jest bez nawigacji - nie mam nr wersji nawigacji ani wersji mapy :(

mexxmen30
Mistrz

Post autor: mexxmen30 » 26 lut 2023, 21:38

Najważniejsze aby wybrać odpowiednią wersję dla swojego sprzętu, pamiętam jak chciałem pierwszy raz samodzielnie przeprowadzić aktualizacje z oficjalnej strony i jakie było moje zdziwienie jak nie mogłem znaleźć wersji do pobrania dla mojej jednostki Mobis 5 .

Bywają też przypadki jak chyba w tego typu sprzętach że cos pójdzie nie tak i instalacje trzeba powtórzyć ale to chyba jednostkowe przypadki .

RPP
Twórca
Twój samochód: Tucson TLe 1.6 GDI Comfort
Rok produkcji: 2019
Kolor: biały

Post autor: RPP » 27 lut 2023, 19:22

jacek.mrozek@op.pl pisze:
26 lut 2023, 14:02
Ja mam ten sam problem. Czy udało się w ASO "wgrać" nową??
Niestety ASO po trzech miesiącach się poddało. Sprowadzili z Warszawy jakieś urządzenie, które miało pomóc zresetować i wgrać na nowo oprogramowanie. Niestety nie pomogło. Każą czekać do maja aż ukaże się nowe oprogramowanie. Może to pomoże?

mexxmen30
Mistrz

Post autor: mexxmen30 » 01 mar 2023, 14:58

Z tego co pamiętam u mnie jak był problem to na niemieckim forum znalazłem aktualizacje taka uniwersalna serwisowa która to była dla wszystkich modeli, dane instalowały się dla danego modelu pamiętam że tam potrzebna była większa karta pamięci. U mnie poszło bez problemu ciekawe czy coś takiego jeszcze robią może warto poszukać.

RPP
Twórca
Twój samochód: Tucson TLe 1.6 GDI Comfort
Rok produkcji: 2019
Kolor: biały

Post autor: RPP » 02 mar 2023, 12:33

@mexxmen30, a nie pamiętasz, które to było forum lub masz może link? Ciekawe czy by ruszyło, bo po tej nieszczęsnej aktualizacji zniknęły z oprogramowania numery wersji nawigacji oraz wersja mapy?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu