Tucson TL
Wymiana oleju i filtrów 1.6 GDI
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI comfort
- Rok produkcji: 2020
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: czarny
Re: Wymiana oleju i filtrów 1.6GDI
Jedne z dolnośląskich ASO: Olej po 4 tys km (sam tak chcę), wymiana tylko u nich - w razie gdyby coś z silnikiem to mogą gwarancji nie uznać, że olej niecertyfikowany i takie tam. Wymiana u nich to koszt ok 400 zl.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Kolor: bezowy
zapytałem o przegląd trzeci , odpowiedz koszt 1200 zł
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson NX4; Hyundai Tucson TLe 1,6 TGDI Premium, 4WD
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Polar White, Micron Grey
Elo,
A jak się mają warunki gwarancji do np. samodzielnej wymiany oleju i filtra po okresie docierania???
(to przecież prosta czynność, nieskomplikowana i łatwa do wykonania)
cyt:
W pkt. 4.2 -Książki Gwarancyjnej - (gwarancja nie obejmuje) ..."wymiany wynikającej z eksploatacyjnego zużycia......itd ....fitry, płyny eksploatacyjne.
Oczywiście, żeby nie było- oliwa i fitr na wymianę zgodne z zaleceniami Producenta.
A jak się mają warunki gwarancji do np. samodzielnej wymiany oleju i filtra po okresie docierania???
(to przecież prosta czynność, nieskomplikowana i łatwa do wykonania)
cyt:
W pkt. 4.2 -Książki Gwarancyjnej - (gwarancja nie obejmuje) ..."wymiany wynikającej z eksploatacyjnego zużycia......itd ....fitry, płyny eksploatacyjne.
Oczywiście, żeby nie było- oliwa i fitr na wymianę zgodne z zaleceniami Producenta.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Też o to pytałem kiedyś w serwisie. Wymiany ma dokonywać ASO lub inny warsztat specjalizujący się mechaniką samochodową, tj. będący w autoryzowanej sieci stacji obsługi pojazdów. Więc oficjalnie wymiana powinna odbywać się w ASO najlepiej Hyundai lub innym np. Peugeot czy Mercedes-Benz. Nieoficjalnie możesz to zrobić pewnie sam używając identycznego filtra/filtrów generalnie podzespołów i oleju - bo jak to sprawdzą? Jeśli wyjdzie jakiś babol - zaczną szukać i być może mają jakiś sposób (mi nieznany) na sprawdzenie tego.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson
- Kolor: Biały
Pierwsza wymianę oleju zrobiłem po 1400 km to było rok temu w sierpniu , obecnie mam 5600 km przebiegu i olej jest czysty na bagnecie ,znaczy nie jest czarny więc poczekam rok do czerwca i sobie wymienię na przeglądzie po dwóch latach .
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Olej powinno się wymieniać co 15 tys (najlepiej 10) lub co rok, podobno tak jest najlepiej dla silnika jeśli zależy Ci na długiej bezawaryjnej pracy. Kiedyś widziałem jakiś test labolatoryjny, gdzie pokazane było, że powyżej 10 tys. km olej traci już właściwości smarne, które są w specyfikacji, a powyżej 15 tys. to już zupełnie inne smarowidło, wiek oleju też ma wpływ na jego parametry.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 GDI Executive
- Kolor: Amazon Grey
Wie ktoś gdzie jest umiejscowiony filtr oleju w 1.6 gdi Tucson manual 2021 ?
-
- Weteran
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI 132km Style
- Kolor: Polar white
Filtr oleju jest umiejscowiony pod osłoną silnika.
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson NX4; Hyundai Tucson TLe 1,6 TGDI Premium, 4WD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Polar White, Micron Grey
No cudnie.......
@durer...jest takie cóś jak opcja "szukaj".....to nie boli ......
https://www.ilcats.ru/hyundai/?function ... anguage=en
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort+pakiet NAVI
- Kolor: Silky Bronze
SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AM-L 5W-30. Takim mi zalano silnik 1500km.
"Zaprojektowany, aby spełniać bardzo wysokie wymagania dla określonych silników wysokoobciążonych, w tym marek BMW i Mercedes-Benz, oraz silników wymagających olejów spełniających normy API SN/CF albo ACEA C3.
Na stronie Shell dalej czytamy:
"Shell ściśle współpracuje z firmą Mercedes-Benz, prowadząc badania nad rozwojem środków smarnych. Olej pomyślnie przeszedł wiele testów eksploatacyjnych potwierdzających, że spełnia wymagania MB 229.51 dla oleju silnikowego oraz specyfikacje i dopuszczenia: ACEA C3, API SN, BMW LL-04, MB-Approval 229.51".
Skoro spełnia dopuszczenia ACEA C3, pewnie dlatego ASO zalewa polifty GDi z GPF olejem 5w30.
"Zaprojektowany, aby spełniać bardzo wysokie wymagania dla określonych silników wysokoobciążonych, w tym marek BMW i Mercedes-Benz, oraz silników wymagających olejów spełniających normy API SN/CF albo ACEA C3.
Na stronie Shell dalej czytamy:
"Shell ściśle współpracuje z firmą Mercedes-Benz, prowadząc badania nad rozwojem środków smarnych. Olej pomyślnie przeszedł wiele testów eksploatacyjnych potwierdzających, że spełnia wymagania MB 229.51 dla oleju silnikowego oraz specyfikacje i dopuszczenia: ACEA C3, API SN, BMW LL-04, MB-Approval 229.51".
Skoro spełnia dopuszczenia ACEA C3, pewnie dlatego ASO zalewa polifty GDi z GPF olejem 5w30.