Także wiecie - talony, zapisy, książeczki... łza się w oku kręci

I na deser - https://moto.rp.pl/na-prad/art19021411- ... do-baterii
Warto też poczytać o wykorzystywaniu dzieci do wydobycia surówców do tych fspanjałych elektrykóf.
Straszą i straszą... Znajdowanie pozytywnego newsa, to jak łowienie ryb... Chcą ograniczyć emisję CO2, a produkcja baterii jest bardziej "energio-wymagająca", później prąd do ładowania... Ach, uczepili się tych elektryków jak rzep. Wiadomo, ewolucja jest potrzebna. Jeszcze raz - pojazdy napędzane foto. Kto już zagłębił się w napęd hydro to wie, że tam jest podobnie jak z bateriami. Dla mniej wtajemniczonych - hydro pojazdy nie pojadą na wodę. Potrzebna jest cała infrastruktura, od produkcji, poprzez transport, magazynowanie i finalnie dystrybucji już lokalnej stosownego paliwa opartego na wodorze... Pozostają zakorkowane (czyt. gpf), ale turbodoładowane, małe (czyt. downsizing) silniki benzynowe i przed nami dłuuuga droga pełna kryzysów, konfliktów, limitów, kosztów ludzkich i ekonomicznych... A kiedyś były konie, na nie też nie możemy się przesiąść już bo wyskoczą, że metan (czyt. odchody)
Oby tak było, jak piszesz. A jeżeli będzie tak jak piszesz, to moim kolejnym autem będzie auto EV. Tylko pamiętaj, że plug-in to tylko dla VIP-ów. Ładowanie jest wrzodem na 4 literach, jak ktoś nie ma swego garażu a o ładowarkach na każdym parkingu zapomnij. Nawet przy taryfie nocnej, przejrzy się na oczy jak ujrzysz rachunek za prąd
Się zdziwisz za jakiś czas... a opłata klimatyczna w niektórych miejscowościach, przecież to taki podatek od zużytego tlenu..."Muszą popracować na rekuperacją i foto. W foto jest przyszłośćNikt nie opodatkuje promieni słonecznych
"
Ja miałem na myśli pełne elektryki plugin a nie jakieś pluginy hybrydy ze spalinami połączenie przyszłości z przedpotopowymi czasamidaniel.tucson4 pisze: ↑10 lis 2021, 21:51Oby tak było, jak piszesz. A jeżeli będzie tak jak piszesz, to moim kolejnym autem będzie auto EV. Tylko pamiętaj, że plug-in to tylko dla VIP-ów. Ładowanie jest wrzodem na 4 literach, jak ktoś nie ma swego garażu a o ładowarkach na każdym parkingu zapomnij. Nawet przy taryfie nocnej, przejrzy się na oczy jak ujrzysz rachunek za prąd![]()
Muszą popracować na rekuperacją i foto. W foto jest przyszłośćNikt nie opodatkuje promieni słonecznych
![]()
Ale "otworzą" mi się oczy jak nie przepłacę 80% ceny za pojazd elektryczny, a będzie zbliżony i będę miał go gdzie doładować. Teraz to lekka utopia dla Kowalskich. Producenci muszą iść na kompromis, a teraz przy wielu kryzysach zostało to odsunięte. Przymusy, regulacje, mnie jeszcze bardziej odrzucają od elektro-przyszłości, jakoś tak mam. Jak ktoś mnie na siłę chce uszczęśliwić to myślę - "akwizytor", "Jehowi" itp.
Nooo...