Tucson NX4
Tucson NX4 - czy kupilibyście ponownie?
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Tucson NX4 - czy kupilibyście ponownie?
Mam przejechany nim 47tys km. Najbardziej irytujące 3 wady to niewygodne siedzenia, skrzypiący pedał sprzęgła jak w starym polonezie i sporadyczne szarpanie przy ruszaniu. Boże kochany, to 1 auto w moim zyciu w ktorym jeżdzę juz ponad 2 lata i nie jestem w stanie wypracowac plynnego startu w 100%. Wystarczy ze bedzie jakies lekkie pochylenie nawierzchni, albo kamienie zamiast asfaltu, albo jakas sliska nawierzchnia i kompletnie inaczej trzeba synchronizowac sprzeglo i gaz. Nie jestem jakims leszczem ktory nie potrafi jezdzic, poprostu te auto sie często dusi. Nie wiem czy to kwestia za malego silnika do masy, czy chu***ego sprzegla, czy turbiny, czy wady silnika, czy zbyt "wyczulonego" pedalu sprzegla. W innych "normalnych" starych autach samochod potrafi plynnie ruszyc nie robiąc prawie nic, nawet na samym sprzegle, puszczajac go byle jak. Tutaj jak nie dostosujesz minimetra pedalu gazu do "otoczenia" to zachowuje się jakby mial zdechnąć za chwile. Moze to auto nie nadaje sie do manualnej skrzyni i trzeba kupowac automat. A tak poza tym to spoko jest to auto.
Czy kupilbym jeszcze raz ? pewnie tak, bo za tą kasę cięzko kupić coś lepszego na rynku o podobnych gabarytach. Jakbym mial większy budżet to bym kupił na pewno coś innego. Poprostu to nie jest takie auto w ktorym mowisz WOW mam tu jakosc volvo za pol ceny volvo i lece kupic drugie bo sie tak super oplaca. Mam tu Hyundaia z 70% jakosci volvo za pol ceny volvo
Czy kupilbym jeszcze raz ? pewnie tak, bo za tą kasę cięzko kupić coś lepszego na rynku o podobnych gabarytach. Jakbym mial większy budżet to bym kupił na pewno coś innego. Poprostu to nie jest takie auto w ktorym mowisz WOW mam tu jakosc volvo za pol ceny volvo i lece kupic drugie bo sie tak super oplaca. Mam tu Hyundaia z 70% jakosci volvo za pol ceny volvo
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
polecam dobierać "bardziej kreatywnie" słownictwo dla szacunku do pozostałych nomen omen członków tego Fourm , ale rozumiem frustrację nawet po blisko 3 latach jazdy tym autem, też mi ten "typ" wykręca numer (ale tylko na obciążonej klimie) przy ruszaniu dusząc się jak nastolatek sztachnięty petem bez filtra
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.7 CRDi
- Rok produkcji: 2018
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Srebrny
Re: zakup tuż przed liftem - czy warto?
No ja ostatnio też się nad tym zastanawiam i to mocno.
Ale jednak sentyment do marki Hyundai mam ogromny bo nigdy jak dotąd mnie nie zawiodła od prawie 20 lat - ale zaznaczam że chodzi o zwykłe spalinówki.
Natomiast hybryda to inna sprawa. Nie wiem jak będzie z jej niezawodnością po gwarancji. To dla mnie ważne bo jak coś kupię to trzymam długo.
Pytanie za milion... Czy 1.6 TGDI w hybrydzie też zaczyna brać olej po 70-80 000 km tak jak zwykłe nie-hybrydy?
Bo to są przecież technicznie dokładnie takie same silniki... czy może jednak są różnice między 1.6 TGDI zwykłą spalinówką a hybrydą?
Czy ten napęd ma w ogóle jakieś znane wady?
Bo jednak nie da się ukryć, że hybryda Toyoty (w sensie napęd) po prostu jest bezawaryjny przez nawet 500 000 km.. no taka prawda i tyle.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: 2 kolorowy
Re: zakup tuż przed liftem - czy warto?
Co za bzdura...Dla mnie obecny HT zarówno przed jak i polift jest nie do przyjęcia. Dlatego uciekam do prawdziwej hybrydy a te produkuje tylko Toyota hybryda Hyundaia to pseudo hybryda więc przesiadka na Rav4.
A "Prawdziwa" hybryda Toyoty co ma czego nie ma sztuczna hybryda Hyundaia ?
-
- Świeżak
No jak to co ma hybryda Toyota...
Ma ogromną bezawaryjność nawet po kilkunastu latach ciężkiej eksploatacji.
Naprawdę nie wiem czy Tucson hybryda może pochwalić się tym samym.
Chyba raczej nie.
Ma ogromną bezawaryjność nawet po kilkunastu latach ciężkiej eksploatacji.
Naprawdę nie wiem czy Tucson hybryda może pochwalić się tym samym.
Chyba raczej nie.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI Executive 2WD
- Rok produkcji: 2023
- Kolor: Amazon Gray
No raczej na 100% sie nie może pochwalić, bo Tucson ma hybrydę dopiero od NX4 w gamie silników, to ile można zrobić w 3 lata 300 tysięcy kilometrów? Może jakaś taksa właśnie dobija do tego przebiegu
-
- Świeżak
Ja po prostu nie wiem czy brać teraz znowu Tucsa.
Tzn chciałbym bo ze starego jestem generalnie zadowolony a ten nowy poliftowy bardzo mi się podoba szczególnie w środku.
Ale słyszę różne historie, że...
- szybko padają automaty
- pękają wały napędowe w wersji AWD (a tylko taka chce)
- 1.6 TGDI po 100 - 120 000 km trzeba remont robić bo olej chleje jak pijak
No i żeby nie było... to wszystko powiedział mi niezależny serwis Hyundai/KIA, który raczej nie ma powodu kłamać.
To nie ASO gdzie muszą opowiadać klientom bajki bo inaczej straciliby autoryzację.
Tzn chciałbym bo ze starego jestem generalnie zadowolony a ten nowy poliftowy bardzo mi się podoba szczególnie w środku.
Ale słyszę różne historie, że...
- szybko padają automaty
- pękają wały napędowe w wersji AWD (a tylko taka chce)
- 1.6 TGDI po 100 - 120 000 km trzeba remont robić bo olej chleje jak pijak
No i żeby nie było... to wszystko powiedział mi niezależny serwis Hyundai/KIA, który raczej nie ma powodu kłamać.
To nie ASO gdzie muszą opowiadać klientom bajki bo inaczej straciliby autoryzację.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Pokulać ze śmiechu się możnaBądź EKO friendly i kupuj nowe auta, które mniej trują środowisko!
---
Automaty padają tylko tym którzy o tym napisali. Dużo ludzi jeździ i nie przychodzi na Forum pisać że jego automat jeszcze jeździ albo że jego wał 4WD jeszcze nie pękł
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Szary
Dzień dobry,
Chciałbym powiedzieć ze moje DCT nie padło i nie sprawia problemów. Najechane 82 tys w 3 lata.
Wał od AWD również w jednym kawałku.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 GDI HEV Platinum
- Rok produkcji: 2024
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Sailing Blue Pearl
Że nie wspomnę, że tacy ludzie nie odwiedzają serwisów li tylko dla rozrywki i nie opowiadają tam, że może im pęknąć wał albo wysiąść skrzynia...