Tucson TL
System Start Stop
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.7 crdi 2WD
- Kolor: Biały
Re: System Start - Stop
Super, dzięki za podpowiedź, warto być na tym forum, jak sprawdzę, postaram się opisać. Pozdrawiam
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
kambier pisze: ↑13 lut 2017, 13:14Jako że sam jeżdżę Tucsonem dopiero dwa tygodnie, chciałbym zapytać Was o Star Stop (źle ten skrót wygląda ) ...
Używacie?
Różne opinie słyszę, jak na razie raczej mnie ten system denerwuje. Przy zatrzymywaniu się na światłach nieraz miałem taką sytuację, że silnik wyłączał się, a w tym samym momencie zapalało się zielone. Czy takie odpalanie go kiedy jeszcze dobrze nie zgasł nie szkodzi dla silnika?
Czy tak częste odpalanie silnika nie wpływa na jego zużycie, a teoretyczne oszczędności na paliwie nie są tego warte... ?
Czy da się an stałe ten system wyłączyć?
Bo jak na razie, wydaje mi się że trzeba wyłączać go po każdym uruchomieniu silnika....
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 T GDI
- Kolor: Red
Cześć, będąc we wrześniu na przeglądzie w ASO...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
Ciekawe ile kosztuje sam moduł bez montażu. Na pewno znacznie taniej.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
A może prościej dołożyć taki przekaźnik, który automatycznie wyłączy s/s po włączeniu zapłonu?
https://astraklub.pl/viewtopic.php?t=838206
https://astraklub.pl/viewtopic.php?t=838206
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI COMFORT
Witam.
Jeżdżę od miesiąca Tucsonem 1.6GDI COMFORT (przejechane 1200km). Od tego momentu, po odpaleniu silnika na stałe wyłącza się układ ISG (zapalony przycisk przy manualnej skrzyni biegów) + na zegarach mruga żółta kontrolka "A w okręgu". Auto użytkowane na dystansach maks 25km, temperatury nie wyższe niż 10 stopni.
W ASO twierdzą, że w temp poniżej 5 stopni i przy niepełnym naładowaniu akumulatora (nie wiedziałem wcześniej, że wydają akumulator nie w pełni naładowany, który ponoć ma się doładować w trakcie jazdy), układ nie załącza się. Warunki aktywacji ISG są spełnione (za wyjątkiem ewentualnego niedoładowania akumulatora)..
ISG nie jest mi specjalnie potrzebne do szczęścia, irytuje jedynie mrugająca kontrolka - pytanie czy ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek i czy po przejechaniu większych dystansów w wyższej temperaturze układ Wam się załączył?
Jeżdżę od miesiąca Tucsonem 1.6GDI COMFORT (przejechane 1200km). Od tego momentu, po odpaleniu silnika na stałe wyłącza się układ ISG (zapalony przycisk przy manualnej skrzyni biegów) + na zegarach mruga żółta kontrolka "A w okręgu". Auto użytkowane na dystansach maks 25km, temperatury nie wyższe niż 10 stopni.
W ASO twierdzą, że w temp poniżej 5 stopni i przy niepełnym naładowaniu akumulatora (nie wiedziałem wcześniej, że wydają akumulator nie w pełni naładowany, który ponoć ma się doładować w trakcie jazdy), układ nie załącza się. Warunki aktywacji ISG są spełnione (za wyjątkiem ewentualnego niedoładowania akumulatora)..
ISG nie jest mi specjalnie potrzebne do szczęścia, irytuje jedynie mrugająca kontrolka - pytanie czy ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek i czy po przejechaniu większych dystansów w wyższej temperaturze układ Wam się załączył?
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 t-gdi
- Kolor: Micron Grey
Nie wiem ale u mnie jak nie wyłącze układu to jak tylko silnik złapie temperaturę układ się aktywuje i gasi silnik nawet przy niskich temperaturach jakie były. Ja osobiście zaraz po zapaleniu silnika wyłączam system Start-Stop który bardzo mnie denerwuje.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI COMFORT
EDIT: Oddałem auto do ASO - podłączyli Tucsona do komputera - okazało się, że jakiś czujnik był odłączony. Teraz wszystko działa poprawnieKrisu pisze: ↑08 mar 2020, 14:26Witam.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
U mnie pod koniec 3 roku po zatrzymaniu wyłącza silnik, ale po kilku sekundach zapala ponownie.
Akumulator już słaby? 12.5 V
Akumulator już słaby? 12.5 V