Tucson TL
Światła mijania LED
Re: Światła mijania LED
Osram Nightbreaker Laser, niewątpliwie dobre w porównaniu z tradycyjnymi żarówkami, niestety kosztem dwukrotnie krótszej żywotności.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Wysłane przy użyciu Tapatalka
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson Limited 1,6T AWD
- Kolor: Czarny
@RedDevil spróbuj pogadać w ASO, czy jakbyś przyszedł z własnymi lampami, to by Ci nie wymienili? Skasują za wymianę a z gwarancją nie powinno być problemu. Myślę, że to się może udać.
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
Mówisz chyba o Nightbreaker pierwsze wydanie , potem były Unlimited (mam na długich i na doświetlaniu założone) , a tak świecą Laser :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zakupiłem takie jako mijania:
http://allegro.pl/zarowki-osram-night-b ... 84007.html
Długich nie zmieniałem.
http://allegro.pl/zarowki-osram-night-b ... 84007.html
Długich nie zmieniałem.
-
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI STYLE
- Kolor: SAND WHITE
Dane tych laserów :
Temperatura barwowa: 3600K
Strumień świetlny (lm): 1500 lm
Trwałość: 250 h
słaby wynik baardzo..
philips white vision
Temperatura barwowa 3700 K
Lumeny 1550 ±10% lm
Trwałość 450 h
no chyba że philips ściemnia no ale aż tak?! ..
Temperatura barwowa: 3600K
Strumień świetlny (lm): 1500 lm
Trwałość: 250 h
słaby wynik baardzo..
philips white vision
Temperatura barwowa 3700 K
Lumeny 1550 ±10% lm
Trwałość 450 h
no chyba że philips ściemnia no ale aż tak?! ..
Dostałem 6m gwarancji na przepalenie, tak bez zbędnych ceregieli, po prostu wymiana na nowy komplet.
Zobaczymy jak z trwałością.
Niby Philips ma lekko żółtą barwę, takie opinie widziałem.
Zobaczymy jak z trwałością.
Niby Philips ma lekko żółtą barwę, takie opinie widziałem.
Reflektory:
Nie do konca jest tak z autem sprowadzonym dla siebie, ja to przerabiałem, co prawda 9 lat temu ale nie słyszałem by coś się zmieniło.
"wymiana całych lamp – to dużo droższy sposób przeróbki, inną przeszkodą jest też to, że nie w każdym samochodzie może być ona łatwo przeprowadzona. Trudności wynikają z konieczności wymiany całych elementów mocujących, ponieważ ich kształty mogą być nierzadko inne w samochodach sprowadzanych z USA. Wówczas koszty takiej modyfikacji są jeszcze wyższe;
tańsza wersja przeróbki to przyklejenie do amerykańskiego reflektora soczewki z europejską homologacją. Koszty wzrastają, gdy przerobić trzeba reflektory ksenonowe, ponieważ w ich przypadku wymagane są jeszcze spryskiwacze i układ automatycznego poziomowania.
Modyfikacja tylnych kierunkowskazów, czyli zamiana ich barwy na pomarańczową, może się odbywać na 3 sposoby:
najdroższe rozwiązanie to po prostu wymiana całych lamp;
wycięcie części klosza i uzupełnienie jej o pomarańczowe szkło – takiej przeróbki nie można jednak zastosować we wszystkich lampach;
najbardziej pracochłonnym i złożonym sposobem jest wsadzenie żarówek o pomarańczowej barwie na miejsce świateł cofania, towarzyszyć musi temu zamiana obwodów. Nową lampę światła cofania dodaje się wówczas w inne miejsce, na przykład pod zderzakiem.
Montaż tylnych świateł przeciwmgielnych, których w samochodach produkcji amerykańskich brakuje, polega na zwykłym dołożeniu dodatkowej lampy pod zderzakiem. W pojazdach sprowadzanych z USA pojawia się również niekiedy problem z montażem tablicy rejestracyjnej i tym samym z jej oświetleniem. W przypadku, gdy tablicy tej nie sposób umieścić w miejscu, gdzie powinna się ona znajdować, konieczne jest zainstalowanie dodatkowego jej oświetlenia."
http://motopodprad.pl/przerobki-oswietl ... ych-z-usa/
Nie do konca jest tak z autem sprowadzonym dla siebie, ja to przerabiałem, co prawda 9 lat temu ale nie słyszałem by coś się zmieniło.
"wymiana całych lamp – to dużo droższy sposób przeróbki, inną przeszkodą jest też to, że nie w każdym samochodzie może być ona łatwo przeprowadzona. Trudności wynikają z konieczności wymiany całych elementów mocujących, ponieważ ich kształty mogą być nierzadko inne w samochodach sprowadzanych z USA. Wówczas koszty takiej modyfikacji są jeszcze wyższe;
tańsza wersja przeróbki to przyklejenie do amerykańskiego reflektora soczewki z europejską homologacją. Koszty wzrastają, gdy przerobić trzeba reflektory ksenonowe, ponieważ w ich przypadku wymagane są jeszcze spryskiwacze i układ automatycznego poziomowania.
Modyfikacja tylnych kierunkowskazów, czyli zamiana ich barwy na pomarańczową, może się odbywać na 3 sposoby:
najdroższe rozwiązanie to po prostu wymiana całych lamp;
wycięcie części klosza i uzupełnienie jej o pomarańczowe szkło – takiej przeróbki nie można jednak zastosować we wszystkich lampach;
najbardziej pracochłonnym i złożonym sposobem jest wsadzenie żarówek o pomarańczowej barwie na miejsce świateł cofania, towarzyszyć musi temu zamiana obwodów. Nową lampę światła cofania dodaje się wówczas w inne miejsce, na przykład pod zderzakiem.
Montaż tylnych świateł przeciwmgielnych, których w samochodach produkcji amerykańskich brakuje, polega na zwykłym dołożeniu dodatkowej lampy pod zderzakiem. W pojazdach sprowadzanych z USA pojawia się również niekiedy problem z montażem tablicy rejestracyjnej i tym samym z jej oświetleniem. W przypadku, gdy tablicy tej nie sposób umieścić w miejscu, gdzie powinna się ona znajdować, konieczne jest zainstalowanie dodatkowego jej oświetlenia."
http://motopodprad.pl/przerobki-oswietl ... ych-z-usa/
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson Limited 1,6T AWD
- Kolor: Czarny
@krisman, dzięki za linka. Temat miałem z grubsza rozpoznany zanim zdecydowałem się na sprowadzenie samochodu. W Tucsonie nie jest trudno: tylne światła w wersji USA i EUR to te same lampy, a różnią się jedynie podłączeniem - łatwe do ogarnięcia i przeróbki. Kierunkowskazy są żółte - jak chyba wszystkie wersje koreańskich i japońskich samochodów w USA - te typy tak mają Co do przednich lamp, to Europejskie pasują mechanicznie 1:1; samo podłączenie też identyczne, złącza, nawet kolory przewodów w wiązce. Jedynie wątpliwości jakie mam, to samo doświetlanie, bo w wersji USA jest ono realizowane poprzez skrętne ksenony a u nas to, jak wiadomo, dodatkowa żarówka. Może uda się to jakoś zrobić - w najgorszym wypadku wymianą modułu sterującego, choć mam cichą nadzieję, że wystarczy przeprogramowanie. Z tego co wiem, pojawia się jednak jakiś komunikat o błędzie (żółta kontrolka). Spryskiwacze dokładam nasze - wiem, że pasują od osoby, która dokładała. Muszę tylko dokupić zbiornik i dodatkową pompkę. Samopoziomowanie nie jest trudne - czujnik montowany do karoserii dostępny. Potrzebny też dodatkowy moduł, z którego idą sygnały bezpośrednio do silników regulujących poziom w reflektorach - też da się kupić. Jest trochę zachodu, ale po zebraniu wszystkich części, da się to wszystko podłączyć w 1-2 dni. Nawet licząc te dodatkowe koszty i trochę zachodu z tym związanego, sprowadzenie takiego samochodu jest baaaardzo atrakcyjne cenowo, stąd też taka decyzja.
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
raczej ściemnia, bo żywotność tych żarówek będzie podobna
Ja w hondzie civic miałem czerwone kierunki, a by wymienić lampy musiałem wymieniać błotniki i zderzak (makabra) więc padło na przeróbkę u osoby która odkupiła, ale auto jeździło 2 lata bez przerabiania i zero problemów.
Wiedząc jaki chłam się sprowadza, nigdy bym nie kupił auta sprowadzonego na handel, tylko indywidualny import dla siebie ewentualnie.
Wiedząc jaki chłam się sprowadza, nigdy bym nie kupił auta sprowadzonego na handel, tylko indywidualny import dla siebie ewentualnie.