Tucson NX4
Przegub? Stuki podczas skręcania na maksa.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson nx4 1.6 tgdi smart
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark knight
Re: Przegub? Stuki podczas skręcania na maksa.
Nie chce mi się za bardzo rozpisywać.Łudziłem się że to będzie koniec moich problemów....niestety wymiana kolumny kierownicy nic nie pomogła.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
JPDL, czy oni coś umieją poza wymianą oleju i fakturowaniem 100% ceny zań
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson nx4 1.6 tgdi smart
- Kolor: Dark knight
Wymienili a serwisant nawet nie wie czy jest dobrze.." bo mechanik przeprowadzał auto"..wsiadam, ruszam a tu bez zmian a nawet gorzej!!!! Z KIM TAM ROZMAWIAĆ. Ochłonę i będę robił kolejne podejście...bo teraz to już chyba, albo łożysko na mcpersona, albo maglownica. Nic innego do głowy mi nie przychodzi. Podjadę może jeszcze do jakiś okolicznych normalnych mechaników i zapytam o opinię. Ty planujesz jakieś wizyty w serwisie czy problem już przyzwyczaił ucho;-)?
- daniel.tucson4
- Autor
Wiesz co, jak jest teraz zimno to przy skręcaniu jak nie jebudutnie, to aż ludzie na kwadracie się odwracają, wstyyyd, bo fragmentami jestem motoryzacyjnym szlachcicem wśród zasłużonego i nie mającego przy skręcaniu mega stuku... sąsiedzkiego szrotu.Bennyn pisze: ↑26 lis 2023, 8:50Wymienili a serwisant nawet nie wie czy jest dobrze.." bo mechanik przeprowadzał auto"..wsiadam, ruszam a tu bez zmian a nawet gorzej!!!! Z KIM TAM ROZMAWIAĆ. Ochłonę i będę robił kolejne podejście...bo teraz to już chyba, albo łożysko na mcpersona, albo maglownica. Nic innego do głowy mi nie przychodzi. Podjadę może jeszcze do jakiś okolicznych normalnych mechaników i zapytam o opinię. Ty planujesz jakieś wizyty w serwisie czy problem już przyzwyczaił ucho;-)?
Paczyłeś tu na kolegę https://www.facebook.com/groups/4701592 ... nt_mention
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Wywołany do tablicy...
Najbardziej bym obstawiał jakieś naprężenia na drążkach stabilizatora, może na krzyżak przegubu zewnętrznego (to chyba najbardziej) - ale to tylko luźny pomysł. (O co chodzi - może trochę z tego filmu - choć mało profesjonalnego - https://www.youtube.com/watch?v=AFGpsxKre0M - akurat na filmie jest przykład totalnie wywalonego przegubu ale mnie bardziej chodzi o opowiedzianą zasadę działania i opcjonalnie sposób na sprawdzenie tego na warsztacie.)
Jak wygląda całe to ustrojstwo i dlaczego myślę, że przy max skręcie to może być to - na filmiku https://www.youtube.com/shorts/Hi1c8H1v ... ture=share - tu wystarczy drobny błąd projektowy, wada części czy montażu i będzie miało co stukać.
Wystarczy np. mały luz poprzeczny na półosi i stuknie. Daniel pisał, że pod domem mu stuka częściej a pod warsztatem nie - to może być nawet kwestia innego nacisku na koło i ugięcia wahacza - zwłaszcza jeśli chodzi o luz poprzeczny. (Przy mniej / bardziej ugiętym wahaczu odległość w linii prostej między mocowaniem półosi w skrzyni biegów, a zwrotnicą może się nieznacznie zmieniać, do tego skręt zwrotnicy może powodować jeszcze większą (choć liczoną w częściach mm) zmianę tej odległości - dlatego półoś jest łączona z krzyżakami wieloklinem - musi pracować, ale może też stuknąć).
Opcja nr 2 - https://www.youtube.com/watch?v=U9bpKRWmZAM
Najbardziej bym obstawiał jakieś naprężenia na drążkach stabilizatora, może na krzyżak przegubu zewnętrznego (to chyba najbardziej) - ale to tylko luźny pomysł. (O co chodzi - może trochę z tego filmu - choć mało profesjonalnego - https://www.youtube.com/watch?v=AFGpsxKre0M - akurat na filmie jest przykład totalnie wywalonego przegubu ale mnie bardziej chodzi o opowiedzianą zasadę działania i opcjonalnie sposób na sprawdzenie tego na warsztacie.)
Jak wygląda całe to ustrojstwo i dlaczego myślę, że przy max skręcie to może być to - na filmiku https://www.youtube.com/shorts/Hi1c8H1v ... ture=share - tu wystarczy drobny błąd projektowy, wada części czy montażu i będzie miało co stukać.
Wystarczy np. mały luz poprzeczny na półosi i stuknie. Daniel pisał, że pod domem mu stuka częściej a pod warsztatem nie - to może być nawet kwestia innego nacisku na koło i ugięcia wahacza - zwłaszcza jeśli chodzi o luz poprzeczny. (Przy mniej / bardziej ugiętym wahaczu odległość w linii prostej między mocowaniem półosi w skrzyni biegów, a zwrotnicą może się nieznacznie zmieniać, do tego skręt zwrotnicy może powodować jeszcze większą (choć liczoną w częściach mm) zmianę tej odległości - dlatego półoś jest łączona z krzyżakami wieloklinem - musi pracować, ale może też stuknąć).
Opcja nr 2 - https://www.youtube.com/watch?v=U9bpKRWmZAM
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
Dzięki za inicjatywę Wiesz, wiecie Może istotne jest w temacie to, że po dłuższej jeździe 50 km < odgłos się nie manifestuje
Przy okazji wyszedłem na "goopka" kiedy to chciałem udowodnić przed kierownikiem serwisu ASO... i zakończone fiaskiem akustycznym Bo jechałem ponad 90 km doń
Czuje za każdym razem, że w moim ASO jest już persona non grata
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Jakbyś nie miał grata to byś tam nie jeździłdaniel.tucson4 pisze: ↑26 lis 2023, 18:05Czuje za każdym razem, że w moim ASO jest już persona non grata
Ja u siebie tego stuknięcia jeszcze nie zarejestrowałem, ale też jakoś nie sprawdzałem, choć właściwie codziennie ruszam spod domu z kołami skręconymi na max. bo taki mam wyjazd.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
- daniel.tucson4
- Autor
- daniel.tucson4
- Autor
Jest info na grupie fb, że powiedzieli w ASO pewnemu użytkownikowi, że są 2 różne kolumny kierownicze montowane. No i w jednej jest - ponoć - owy "stuk".
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Ja w to wierze w pełni.daniel.tucson4 pisze: ↑07 gru 2023, 10:57Jest info na grupie fb, że powiedzieli w ASO pewnemu użytkownikowi, że są 2 różne kolumny kierownicze montowane. No i w jednej jest - ponoć - owy "stuk".
Tak samo pewnie jest z GPF-ami i dlatego jednym się zatykają po 2,4 tyś km z lampką, a inni robią po 14 tyś km do wypalenia bez lampki.
No i pewnie z dociskiem w skrzyniach manualnych też może być podobnie.
Różni dostawcy , rózna jakość .
A potem usuwanie po VIN ...