Słowem - lipa. Żeby chociaż jakiś wystrzał z tłumika - a tu nic.

To działa inaczej. Wypalanie GPF polega na wstrzyknięciu dodatkowej dawki paliwa, która ma się spalić w tym GPFie. Jeżeli następuje to często (komp chce raz po raz wypalić) to nadmiar paliwa dostaje się właśnie do oleju i powoduje podwyższenie jego poziomu (przy okazji olej traci swoje właściwości).Zibi70 pisze:Śledząc wątki o kłopotach z GPF znalazłem ciekawy trop. Wiąże się on z poziomem oleju w silniku. Zbyt wysoki poziom sprzyja problemowi.
GPF działa odwrotnie do DPF. W przypadku diesla i DPF zwieksenie dawki paliwa powoduje podniesienie temperatury. W przypadku GPF i benzyny jest odwrotnie. Uboższa dawka paliwa powoduje zwiekszenie temperatury. W przypadku nowej benzyny paliwo w oleju to wada silnika lub po prostu efekt częstego odpalania zimnego silnika. Z tego względu w cyklu wyłącznie miejskim zaleca się wymiena częściej tj co 10kkm.mgrrybak pisze: To działa inaczej. Wypalanie GPF polega na wstrzyknięciu dodatkowej dawki paliwa, która ma się spalić w tym GPFie. Jeżeli następuje to często (komp chce raz po raz wypalić) to nadmiar paliwa dostaje się właśnie do oleju i powoduje podwyższenie jego poziomu (przy okazji olej traci swoje właściwości).
Nie jest to nowa sytuacja i występuje np. w IX20 mojej żony, która robi dużo km, ale krótkimi odcinkami. Regularnie kontroluję poziom oleju i jak rośnie to robię procedurę wypalania (z jednoczesnym zastosowaniem odpowiedniego środka). Żadna kontrolka jej się nie zapala, bo nawet nie wiem czy ma taką.
Dokładnie tak. Co więcej benzyna w oleju nawet jeśli się dostaje z powodu zimnych rozruchów na ogół nie utrzymuje się w oleju bo szybko odparowuje. To co innego niż ropa.arczi901 pisze: ↑06 gru 2021, 21:56GPF działa odwrotnie do DPF. W przypadku diesla i DPF zwieksenie dawki paliwa powoduje podniesienie temperatury. W przypadku GPF i benzyny jest odwrotnie. Uboższa dawka paliwa powoduje zwiekszenie temperatury. W przypadku nowej benzyny paliwo w oleju to wada silnika lub po prostu efekt częstego odpalania zimnego silnika. Z tego względu w cyklu wyłącznie miejskim zaleca się wymiena częściej tj co 10kkm.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka