Tucson TL
Jaki olej? Wymiana oleju i koszty pierwszego serwisu
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort + Navi
- Kolor: Micron Grey
Re: Pierwszy serwis Tucsona - wymiana oleju - koszty
Tak jak zostało już wcześniej wspomniane, wcześniejsza zmiana oleju na pewno nie zaszkodzi, tak jak wymiana oleju nie później po 30k nie powinna raczej mieć negatywnego skutku na silnik.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Polecam przeczytać str.558 instrukcji tu zapisanej elektronicznie, zapewne w papierowej się pokryje.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Cytuję zatem:
hehe. Te ciężkie warunki dotyczą każdego Tucsona. Niech rzuci kamieniem, ten który jeździ inaczej
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Dlatego twierdziłem i twierdzę, że te 30k to tylko marketing, by dobrze wyglądało w folderze. Oleje, choć niewątpliwie bardzo dobre, nie są wstanie trzymać parametrów tak długo. Czy zatem można wymieniać rzadziej? Oczywiście i pewnie przez kilka lat nawet tego nie odczujemy, ale nie wierzę, by to nie miało wpływu na ogólną żywotność silnika.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Ja własnie zakupiłem olej, na wtorek umówiłem się na wymianę
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort + Navi
- Kolor: Micron Grey
Tucson, dzięki za skan (przyznam się, że z braku czasu nei chciało mi się zajrzeć do instrukcji)
Wg. tego co jest napisane zgodzę się z Julkiem - przecież to dotyczy każdego Tucsona! Bo rozumiem, że jeśli choć jeden z wymienionych "cięzkich warunków jazdy" jest spełniony to należy postapić zgodnie z instrukcją.
Teraz jestem już pewien, że olej zostanie u mnie wymieniony po 15tyś. chcyba, że nie zdążę tyle wykręcić w rok to będzie przy mniejszym przebiegu.
Wg. tego co jest napisane zgodzę się z Julkiem - przecież to dotyczy każdego Tucsona! Bo rozumiem, że jeśli choć jeden z wymienionych "cięzkich warunków jazdy" jest spełniony to należy postapić zgodnie z instrukcją.
Teraz jestem już pewien, że olej zostanie u mnie wymieniony po 15tyś. chcyba, że nie zdążę tyle wykręcić w rok to będzie przy mniejszym przebiegu.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Ja jeżdżę ponad 20 tys. km rocznie. Odcinki powyżej 20km. Rano startuję z garażu i raczej nie stoję w korkach. Po zapylonej drodze mam tylko 500 m.
Czyli na upartego mógłbym zmieniać co 30 tys. km ...
Czyli na upartego mógłbym zmieniać co 30 tys. km ...
Co znaczy kupiłeś? Idziesz do ASO z własnym towarem?Tucson pisze:Ja własnie zakupiłem olej, na wtorek umówiłem się na wymianę
A co w tym dziwnego? Ja zawsze jeżdżę ze swoim olejem, filtrami przeciw pyłkowym i powietrza, jedynie filtr oleju najczęściej brałem w aso, ale też nie zawsze. Wystarczy trzymać się OE i parametrów oraz mieć jakby co rachunki.
@Tucson co za oliwę kupiłeś?
@Tucson co za oliwę kupiłeś?