Tucson TL
Jaki olej? Wymiana oleju i koszty pierwszego serwisu
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
- Kolor: White Sand
Re: Pierwszy serwis Tucsona - wymiana oleju - koszty
Mi też się chce śmiać z tych pseudo oszczędności - po pierwsze wolę zadzwonić do dwóch trzech salonów i wypytać o cenę zawsze schodzą o te parę stówek , po drugie nikt mi nie powie że usterka powstała w silniku z winy dostarczonego przeze mnie oleju lub filtru i nie ma gwarancji .
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Taka natura człowieka że jak może coś zaoszczędzić to właśnie to robi. Ja też latam z własnym olejem. Naszła mnie taka refleksja. Wyłożyłeś prawie 100k gotówki a jarasz się zaoszczedzoną stówką na oleju
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson TLe 1.6 GDI Comfort
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały
Jeśli "nikogo nie powinno interesować" kto co i na co oszczędza, to po co wylewa swoje żale na PUBLICZNYM forum? Jeśli komuś żal wydać 100 zł więcej w ASO i jeździ po jakiś januszowych warsztatach, to po co kupował samochód? Nie żal było wówczas wydać 100 tys. zł na niego?PIOTREL pisze: ↑10 mar 2021, 19:54Ja też kupuję olej z kilku powodów.
Po pierwsze bo wiem co mam wlane i na czym jeżdżę.
Po drugie dla samej oszczędności.
Nikogo nie powinno interesować kto na co wydaje na czym oszczędza. Oszczędzam bo lubię bo na to pracuję. Jeśli mogę schylam się nawet o 10 zł i nikomu nic do tego.
Podobne mam zdanie na temat samochodów sprowadzanych z USA, ale to już rozmowa w innym temacie.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 TGDI 2WD Executive
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Kulorowy
Wolny wybór każdego właściciela. Miło, że przy okazji mówi się o konsekwencjach tych wyborów. Nie zawsze muszą wystąpić te złe. Niech każdy sam sobie oszacuje ryzyko. Czy ktoś jest dusigrosz czy też nie - o takich sprawach mężczyzna nie dyskutuje!
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
- Kolor: Biały
Po pierwsze czyta się ze zrozumieniem.RPP pisze: ↑11 mar 2021, 17:10Jeśli "nikogo nie powinno interesować" kto co i na co oszczędza, to po co wylewa swoje żale na PUBLICZNYM forum? Jeśli komuś żal wydać 100 zł więcej w ASO i jeździ po jakiś januszowych warsztatach, to po co kupował samochód? Nie żal było wówczas wydać 100 tys. zł na niego?
Podobne mam zdanie na temat samochodów sprowadzanych z USA, ale to już rozmowa w innym temacie.
Ja nie wylewam swoich żali. Wyrażam tylko swą opinię.
Jakbyś doczytał to byś wiedział, że miałem niższą cenę w ASO a nie u jakiegoś "janusza"
A co więcej gdybym nie oszczędzał a był rozrzutny nie stać mnie by było na samochód kosztujący ponad 100 tyś.
Więc nikomu nic do tego na czym ja oszczędzam, tak samo kto i gdzie, skąd kupuje samochód. Każdy ma inne wizje i pomysły. Trzeba to szanować.
A na koniec dobra rada. Doczytaj ze zrozumieniem zanim ocenisz czyjąś wypowiedź.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
- Kolor: Biały
To nie jest oszczędność 100zł tylko znacznie więcej. Niektóre aso liczą sobie 92zł/litr z beczki. Ja płacę 130zł za 5l markowego oleju czyli w kieszeni zostaje ponad 300zł. Jak dla kogoś to mało to chętnie podam nr konta do przelewu.
Ja co drugi przegląd (co 15 tys.) robię sam. Tydzień temu filtry pow., kab., olej ok 50zł/szt (knecht mahle), paliwo ok 90zł. Czyli za całość wyszło ok 380zł. Zajęło to na spokojnie godzinkę. Najdłużej wymiana paliwowego, bo robiłem pierwszy raz.
W całym okresie gwarancji to kilka tysięcy oszczędności. Wolę je wydać na inne przyjemności.
Ja co drugi przegląd (co 15 tys.) robię sam. Tydzień temu filtry pow., kab., olej ok 50zł/szt (knecht mahle), paliwo ok 90zł. Czyli za całość wyszło ok 380zł. Zajęło to na spokojnie godzinkę. Najdłużej wymiana paliwowego, bo robiłem pierwszy raz.
W całym okresie gwarancji to kilka tysięcy oszczędności. Wolę je wydać na inne przyjemności.