Czy mógłbyś zamieścić skan z książki gdzie jest to napisane że należy zmienić olej przy 60 tyś ?
Tucson TL
Padła skrzynia 7DCT
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Kolor: U2U
Re: Padła skrzynia 7DCT
W zalaczniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,7 CRDi 7DCT 2WD (141 KM) GO+
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Champion Blue U2U
A zgodnie z moją książką jest zupełnie inaczej. Byłem na przeglądzie przy 60 tyś i usłyszałem że w tym modelu nie przewiduje się wymiany.
Więc to co piszesz to są twoje przemyślenia.
Zdjęcie w załączeniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Napęd 4x4: Tak
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Szary
Instrukcj z linka jest dla Tl, w Nx jest zalecana przy 120kkm ale wtedy jak auto jest eksploatowane w trudnych warunkach
-
- Świeżak
Opieram się na danych z USA, gdzie wywalone jest w ekologię, w Europie wiadomo nie przewidujemy wymiany, ale jak się skrzynia zesra to zapraszamy do kupna drugiej

Pragnę nadmienić, że jesteś w dziale TL i nie pytaj mnie o książkę do NX bo takiej nie mam. Zresztą z dużą dozą prawdopodobieństwa interwały bedą bardzo podobne.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,7 CRDi 7DCT 2WD (141 KM) GO+
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Champion Blue U2U
A ja pragnę nadmienić, że to jest forum w Polsce a nie w USA. Więc po co robisz ludziom wodę z mózgu. Chcesz wymieniać olej w skrzyni co rok to wymieniaj tyko nie strasz innych, że jak tego nie zrobią to się skrzynia "zesra".fabek pisze: ↑23 lis 2024, 16:52Opieram się na danych z USA, gdzie wywalone jest w ekologię, w Europie wiadomo nie przewidujemy wymiany, ale jak się skrzynia zesra to zapraszamy do kupna drugiej![]()
Pragnę nadmienić, że jesteś w dziale TL i nie pytaj mnie o książkę do NX bo takiej nie mam. Zresztą z dużą dozą prawdopodobieństwa interwały bedą bardzo podobne.
I żeby było jasne nie jestem przeciwnikiem wymiany oleju tylko zalecam trochę umiaru w wygłaszaniu jedynie słusznych zaleceń...
-
- Świeżak
Dziekuje za komentarz i pozdrawiam

-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Biały
Stanę w obronie forumowego kolegi. Delikatnie irytuje mnie takie szeryfowanie. Po to jest forum, aby rozmawiać i przedstawiać różne punkty widzenia. Każdy sam wyciąga wnioski. Więc prosze mi tu innym nie rozkazywać

Co do tematu. EU wymusza ekologię na producentach. To co w EU jest dożywotnio (ciekawe słowo w tym kontekście) to w USA jest czynnością serwisową. Ja również uważam, że nie warto polegać na zaleceniach ekologicznych, tylko kierować się własnym rozumem.
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Wersja: NX4
- Kolor: Szary
Faktycznie nie zwróciłem uwagi. Od nx4 interwał jest wydłużony a skrzynia przeciez ta samafabek pisze: ↑23 lis 2024, 16:52Opieram się na danych z USA, gdzie wywalone jest w ekologię, w Europie wiadomo nie przewidujemy wymiany, ale jak się skrzynia zesra to zapraszamy do kupna drugiej![]()
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
- Rok produkcji: 2016
- Kolor: Ładny XN3
Ja się z tobą zgadzam.maaniek pisze: ↑23 lis 2024, 17:36A ja pragnę nadmienić, że to jest forum w Polsce a nie w USA. Więc po co robisz ludziom wodę z mózgu. Chcesz wymieniać olej w skrzyni co rok to wymieniaj tyko nie strasz innych, że jak tego nie zrobią to się skrzynia "zesra".
I żeby było jasne nie jestem przeciwnikiem wymiany oleju tylko zalecam trochę umiaru w wygłaszaniu jedynie słusznych zaleceń...
Jesteśmy w EU, mamy auta z rynku EU więc na tym się opieramy. A jeśli ktoś ma auto z US i opiera się o dane US - to warto to podać skąd.
Za chwilę ktoś wyskoczy z interwałami dla rynku Azjatyckiego... Może tam mają do 15k km...
Na koniec jak pisałem - jak auto katowane - serwis potrzebny - jak nie - nic na siłę bo ktoś inny miał żur.